Anasayfa Video ASUS ROG Claymore 2 Klavye İncelemesi

ASUS ROG Claymore 2 Klavye İncelemesi

Hem tam boy, hem de TKL! Kısmen modüler bir klavye inceliyoruz. Bu videoda hem ASUS ROG Claymore 2 optik mekanik oyuncu klavyesini inceliyoruz, hem de RX ve NX serisi ASUS mekanik anahtarları, markanın klavye tasarımında yaptığı ilginçlikleri anlatıyoruz…

Kablosuz, RGB, optik mekanik anahtarlara sahip bir oyuncu klavyesi var elimizin altında. Tuşlarına basmak ve bu klavyeyi kullanmak çok ama çok zevkli. MA02 ROG Claymore 2 kodlu bu modüler klavyenin, numerik tuş takımı çıkartılabiliyor, sola ya da sağa takılbiliyor. Çalışır ve hesap yaparken sağda, oyunlarda makrolar için solda kullanmak mümkün. Enfes bir tasarım yapmışlar, kızaklı bir şekilde oyunlarda şarjör değiştirir gibi takıp çıkartabiliyorsunuz.

100 Milyon tuş basım ömrüne sahip ROG RX Optical Switch kullanılan bu modelin en önemli yanı elbette bu tuşların basım hissiyatı.

Claymore 2 İncelemesi Video Zaman Çizelgesi

  • 00:00 – Intro: ASUS ROG Claymore 2 giriş videosu.
  • 00:25 – Claymore 2 incelemesi ve anahtar türleri.
  • 00:54 – RX ve NX anahtar türleri, bu incelemede Clicky Blue anahtarlar var.
  • 01:15 – Tuş sesleriyle başlayalım…
  • 01:25 – Numerik tuş takımı kızaklı ve sağa ya da sola takılabiliyor.
  • 02:05 – ASUS ROG Armoury yazılımıyla makro atayabilirsiniz.
  • 02:35 – Ses tekeri, multimedya tuşları ve diğer tasarım detayları.
  • 03:30 – Her tuşta ayrı ayarlanabilir RGB aydınlatma var.
  • 03:52 – Tuşlar sağa sola pek sallanmıyor, düz basıyor.
  • 04:35 – Tek oynak kısım ara bağlantı.
  • 05:00 – Manyetik bilek desteği nasıl?
  • 05:30 – Yükseltme ayakları çok sağlam.
  • 05:45 – Baskı gücü, mesafesi, sesi anahtara göre değişiyor.
  • 06:15 – Optik mekanik ve klasik mekanik farkı.
  • 07:00 – Karakter farkları çok belirgin.
  • 07:30 – RX, NX, Red, Blue, Brown özellikleri ve farkları.
  • 09:10 – Çoklu tuş algılama ve hayalet tuş basımı engelleme özellikleri var.
  • 09:52 – Type-C, Type-A adaptörleri, Type-C’den Type-C’ye kablo kutudan çıkıyor.
  • 11:20 – USB Passthrough özelliği nasıl çalışıyor?
  • 12:20 – Kablolu ve kablosuz klavye kullanımın avantajları.
  • 13:03 – Clicky Blue mu? Linear Red mi? Oyuncular için ikisi de iyi.
  • 13:45 – ASUS Klavyeler arasında en üst düzey özellikleri bir arada sunan model Claymore 2 oluyor.
  • 14:35 – Türkçe Q olarak Türkiye’de satılıyor.

Kırmızı Anahtar mı Mavi Anahtar mı Neo?

Kırmızı ve mavi anahtarlar arasında bizim denediğimiz modelde ROG RX Blue optik mekanik anahtarlar kullanılmıştı. Clicky and Speedy yani tıklama sesli ve hızlı olarak nitelendirilen bu anahtarlar, tuşun tam algılama noktasında ek bir klik sesi çıkartıyor. İkinci sesi tuşu en aşağıya kadar bastırırsanız duyuyorsunuz. Ancak elbette 4 mm toplam hareketi tamamlamanız gerekmiyor, 1.5 mm harekette siz klik sesini duyduğunuzda tıklama işlemi gerçekleşmiş oluyor.

RX Red modellerinde bu ek klik sesi yok, sadece tuşun tabana vurma sesini duyuyorsunuz. Red’ler 55 gram, Blue’lar 65 gram baskıda harekete geçiyor.

Daha da daktilo tadı alayım, iyice güçlü bastırma hissi olsun derseniz klasik IBM klavye lezzeti yaşamak için NX Brown modellerine bakabilirsiniz zira 2 mm’de basılıyorlar ve 58 gram baskı kuvveti gerektiriyorlar.

Optik Mekanik ve Klasik Mekanik Seriler

Peki RX ve NX anahtar serileri arasındaki fark nedir? RX’ler optik mekanik, NX’ler mekanik anahtarlara sahip. Optik mekanikte tuş ışığı kesince komut algılanıyor, klasik mekanikte elektrik devresi tamamlanınca. Optik tuşlar genel prensip olarak daha uzun ömürlü olsa da aslında iş her zaman o serinin üretim kalitesinde bitiyor diyebiliriz.

Doğrusal olanlar baskı gücündeki artışı doğrusal hissettirirken, dokunsal yani Tactile olan tuşlarda daha farklı bir direnç hissediliyor. Bu olay ve anahtar seçimleri tamamen sizin klavyeyle olan fiziksel iletişimde nasıl bir hissiyat aradığınıza bağlanıyor. Şu iyidir, bu kötüdürden ziyade burada zevkler ve renkler konusu var diyebiliriz.

Buyrun tam liste ve ASUS’Un bize sağladığı anahtar test kiti sayesinde her bir anahtarın sesleri.

RX Anahtarlar:

RX Red: Yumuşak, doğrusal ve ultra hızlı aktüasyon yani tuş basımının gerçekleşmesi.

1.5 mm aktüasyon noktası, 40 gram ön hareket, 55 gram tam hareket gücü.

RX Blue: Tıklama sesli (Clicky), dokunsal, ultra hızlı aktüasyon, 1.5 mm aktüasyon noktası. 65 gf dokunsal kuvvet.

NX Anahtarlar:

NX Red: Yumuşak, doğrusal ve çok hızlı aktüasyon.

NX Blue: Artırılmış dokunsallık ve tıklama sesli yani Clicky. 2.3 mm aktüasyon noktası. 65 gram dokunsal kuvvet.

Dokunsallık nedir? Tactile Bump yani tuşa basmaya karşı koyan etki.

Tıklama sesli: Clicky yani aktüasyon noktasında klik sesi çıkartan, esktra sesli tuş yapısı.

Doğrusal: Linear Switch’lerde tuşa basış kuvveti aşağıya indikçe artar, üst kısımda azdır, derinlerde artar, tuşlara sadece aktüasyon noktasına kadar basma alışkanlığı da edinebilirsiniz.

Tasarım, Aydınlatma ve Daha Fazlası…

Şimdi ROG Claymore 2 modeline dönelim. Bu modelin tasarımından tuş detaylarına her konuya yakından baktık ve uzun süre test ederek inceledik. En üst seviye mekanik oyuncu klavyesi olarak konumlandırmasını hakeden bir kalite ve detay bolluğuna sahip.

Floating Keys yani yüzen tuş tasarımı kullanılmış, tuşlar klavyenin yüzeyinden yukarıda, havada yüzer gibi görünüyor.

Ancak bu tuşlar pek sağa sola dans etmiyor yani sallanmıyor. Bunu sağlayan ise tuşların kapaklarını kaldırınca gördüğümüz kare tasarım. Kare şeklindeki tuş iç yapısına kapaklar 4 noktadan kilitleniyor, sadece merkezden kilitlenmeye göre bu tuşu daha istikrarlı ve düz basar bir hale getiriyor. Sağa sola oynama yok.

Her tuşta ayrı ayrı ayarlanabilen bir RGB aydınlatma var, Per Key RGb zaten üst düzey modellerin önemli özelliklerinden. ASUS ROG Armoury yazılımı altından bütün ROG ürünlerinin ışıklandırmalarını detaylı olarak yönetebiliyorsunuz.

ASUS ROG Armoury

Aura Sync ibaresi bu ürünün diğer ASUS ürünlerinde Aura Sync yazılı diğer donanımlarla uyumlu aydınlatmasını ifade ediyor.

Sol üstteki ROG yani Republic of Gamers logosu da tuşlarla uyumlu bir aydınlatmaya sahip. Bunun sağında da pil göstergesi ışıkları adım adım yükselen basamak barlar şeklinde tasarlanmış.

Tuşların altında fırçalanmış, 45 derece sağa yatık çizgilere sahip alüminyum yüzey ürüne lüks bir hava veriyor.

Bildirim ışıkları ise klavyede F9 – F12 tuşlarının az yukarısında ve beyaz aydınlatmaya sahip. Ancak bu ışıkların 1 – A – S- Windows Lock ve USB ikonlarını görmek imkansıza yakın. Tasarımda bir tek bunları görülebilir yapmamışlar, tek ciddi eksisi diyebiliriz.

Soldaki USB Type-A yuvasına farenizin kablosuz alıcısını takabilirsiniz. Ancak sağdaki Type-C üzerinden kablolu olarak PC’ye takıp kullanmanız gerekiyor. Kablosuz modda USB aktarıcı çalışmıyor.

USB Passthrough: Artısı ve Eksisi, Kablolu ve Kablosuz Kullanım…

Peki USB ışığı niye var? USB Pasthrough özelliği mevcut. Yani klavyenin üzerindeki USB 2.0 portuna isterseniz farenizin kablosuz alıcısını takabiliyorsunuz. Başka bir şey de takabilirsiniz ancak tasarım amacı öncelikle fare kablosuz alıcısını masada fareye yakın tutarken kablo miktarını azaltmak. FN+12 USB Passthrough etkinleştirdiğinizde ve klavye Type-C’den Type-A’ye kablo ile bilgisayara bağlı olduğunda çalışıyor.

Yani ne yazık ki ek USB portunu bu klavyeyi kablosuz olarak 2.4 GHz bağlantı üzerinden kullanırken kullanamıyoruz. Kablolu kullanım kendi başına çalışıyor, USB Passthrough özelliği de sağlıyor ancak henüz hem kablosuz olsun, hem de diğer kablosuz alıcıyı da klavyeye bağlayayım dediğimizde bunu yapamıyoruz

Öte yandan kutudan çıkan kablosuz alıcıyı kaybetmemek için manyetik bir USB alıcı depolama cebi yapmışlar. Bu klavyenin üzerinde, kolayca yan tuş takımını çıkartıp, USB’yi de klavyenin içine koyup çantada turnuvaya götürebilirsiniz.

Makro Kayıt Seçenekleri ve Dahası…

On The Fly Macro Recording yani kullanırken makro oluşturma seçeneği de güzel. Armoury Crate altında çok detaylı her tuşta makro, ışık, renk, güç tasarrufu, Firmware güncelleme, işlevlerle oynama yapabiliyorsunuz. Uygulamalara göre profil oluşturup oyunu açar açmaz özel profilin devreye girmesi gibi gelişmiş özellikler de var.

Sağ üstteki ses açma ve kısma tekeri çok kullanışlı. Altındaki 4 farklı tuş da özellikle multimedya işlevleri için çok yararlı. Ayrıca Windows tuşunu, Alt+Tab ve Alt+F4 kombolarını da devredışı bırakma seçeneğiniz var.

Türkçe QWERTY klavye, Türkçe uygulama desteği ile alır almaz rahatça kullanmak mümkün.

Sonuç Değerlendirme

ASUS ROG Claymore 2 kablolu ya da kablosuz, 1 ms tepki süresiyle, muhteşem bir hissiyata sahip enfes optik mekanik tuşlarıyla çok beğendiğimiz bir oyuncu klavyesi. Anahtar seçimini zevkinize göre yapabilirsiniz ancak hem ASUS ROG oyuncu masaüstü bilgisayarlarına, hem de oyuncu laptoplarına çok iyi uyum sağlayan, yazmayı, oynamayı çok daha zevkli ve rekabette avantajlı hale getiren bir ürün.

ASUS oyuncu ekipmanları kategorisinde çok sağlam bir klavye yapmış ancak Türkiye pazarında bu premium klavye pahalı modeller arasında bile dikkat çekecek kadar yüksek bir noktada kalıyor. Oyuncu donanımı adı ve tanımı, bu sözün hakkını versin ya da vermesin günümüzde en ucuz klavye modellerinde dahi kullanılıyor. Dahası sadece ucuz anahtarlı modeller değil, Cherry MX gibi kaliteli anahtarlı hesaplı mekanik oyuncu klavyeleri bile bulmak mümkün. Bu yüzden almayı düşünenlerin yüksek fiyat etiketini şüpheyle karşılaması doğal. Dahası henüz RX ve NX anahtarları çoğu insan hiç deneyip hissetmedi.

İşin diğer yanından baktığımızda fiyatı, ASUS ROG’nin en iyi modelini alayım diyenler için elbette bir engel değil. Şirket fiyat rekabetçi ürün gamında TUF modeli oyuncu klavyelerini de piyasaya sunuyor. Öte yandan 100 milyon tuş basım ömrüne sahip taş gibi anahtarlar uzun yıllar değiştirmeden, yatırımın karşılığını alana kadar kullanma imkanı demek. RX ve NX anahtarları deneyenlerin büyük bir kısmının bu anahatları bırakması ya da değiştirmesi zor görünüyor, zira deneyimleri çok iyi.

“Tam boy mu alsam? TKL klavyeler de çok moda? PC başında mı kullanayım, koltuğa da geçer miyim?” gibi her şeyi bir arada isteyenler için tek paket olmuş. Kablolu, kablosuz seçiminde ise kablosuza alışınca kabloluya dönmek biraz zor oluyor, 4000 mAh bataryasıyla Claymore 2 cidden nadir şarj istiyor.

Optik mekanik ve klasik mekanik seçenekler ile şirketin kendi anahtar tasarımları bu işte ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. Klasik anahtar markalarından alıp kullanmanın ötesinde artık kendi tasarımı olan bir altyapı, ROG serisi klavyelerin uzun vadede kitlesini tutmasını sağlayacaktır. Stratejik olarak doğru hamleler ve tuşların kalitesi bu işin tabanını sağlam tutuyor.

Artılar: Yeni anahtarlar çok başarılı, kasa sağlam, numpad çıkartılıp yeri değiştirilebiliyor, manyetik bilek desteği var, hem kablolu hem de kablosuz çalışabiliyor, pili uzun dayanıyor, bütün gelişmiş oyuncu özelliklerine en üst seviyede sahip.
Eksiler: Manyetik bilek desteğinin manyetizması zayıf, NumLock bildirim ışığı alanındaki işaretler görülmüyor, çıkartılıp yeri değiştirilebilen numpad kısmı klavye havaya kaldırıldığında oynuyor.