Anasayfa Haber Samsung, 13 GB/sn Hıza Ulaşan PCIe 5.0 SSD’lerini Duyurdu

Samsung, 13 GB/sn Hıza Ulaşan PCIe 5.0 SSD’lerini Duyurdu

Kioxia ve ADATA gibi markaların PCI Express 5.0 teknolojisini kullanan SSD’ler için hazırlıklar yaptığını söylemiştik. Bildiğiniz gibi bu tür teknolojiler ilk olarak tüketiciler için değil de kurumsal pazara ulaşıyor. Teknoloji devi Samsung ise kurumsal sunucular için PM1743 SSD’sini geliştirdiğini ve Samsung’un gelişmiş altıncı nesil V-NAND’ı ile PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) 5.0 arayüzünü entegre ettiğini duyurdu.

Güney Koreli devin PCIe 5.0 SSD’si önceki nesle göre yaklaşık iki kat daha hızlı veri aktarım hızları ve %30 daha yüksek güç verimliliği sağlayarak sunucu işletim maliyetlerinin düşmesini sağlayacak. Bu noktada yeni nesil sucularda PCIe 5.0 arayüzüne geçiş için yonga seti ve sunucu üreticileriyle birlikte çalışmalar yapılıyor.

PCIe 5.0, saniyede 32 GT/s bant genişliği sunarak PCIe 4.0’ın bant genişliğini iki katına çıkarıyor. En son PCIe standardını desteklemek için tasarlanmış özel bir kontrolcüden yararlanan PM1743, veri merkezlerinin hızla artan performans gereksinimlerini karşılamak için muazzam okuma ve yazma hızları sunacak.

Samsung PM1743 modeli saniyede 13 GB/sn’ye kadar sıralı okuma hızı ve saniyede 2.500K rastgele IOPS değerleri sunuyor. Bu da PCIe 4.0 tabanlı sürücülere kıyasla sırasıyla 1.9 kat ve 1.7 katlık fark demek. Ayrıca olan sıralı yazma hızları da 1.7 kat artırılmış durumda.

Öte taraftan PM1743’ün çift bağlantı noktasına sahip ilk PCIe 5.0 SSD olması bekleniyor. Böylelikle bir bağlantı noktasında sorunlar yaşandığında sunucunun kararlılığı ve yüksek kullanılabilirliği garanti edilecek.

Samsung şu anda yeni çözümlerini ve örneklerini çeşitli şirkete sunmaya başladı ve şirket PCIe 5.0 standardı için oldukça sağlam bir ekosistem yaratmak istiyor. Son olarak 2022 yılının ilk çeyreğinde PM1743’ün seri üretimi başlayacak. Tüketici sınıfına hitap eden PCI Gen 5 SSD’ler ise 2022 sonları veya 2023 başlarında yavaş yavaş piyasaya çıkmaya başlayabilir.