Anasayfa Haber Çin’den Elon Musk ve Starlink Uydularına Tepki

Çin’den Elon Musk ve Starlink Uydularına Tepki

Kısa bir süre önce dünyanın en zengin kişisi unvanını alan Elon Musk, görüşleri ve projeleri nedeniyle kimileri tarafından övgü toplarken, kimileri de ondan nefret ediyor. Görünüşe göre milyarder Çin tarafından da pek sevilmiyor.

Starlink uydu internet hizmetinden ve tüm detaylarından bu makalemizde daha önce bahsetmiştik. Bildiğiniz gibi bu proje kapsamında fırlatılan uydular yörüngede bir yer işgal ediyor. Çin ise Starlink uydularının geçtiğimiz yıl iki kez uzay istasyonuna çarptığı yönündeki iddialar üzerine BM’ye şikayette bulundu. Çin’in bu ay Birleşmiş Milletler Dış Uzay İşleri Ofisi’ne sunduğu bir belgeye göre, ülkenin uzay istasyonu Starlink uydularıyla çarpışmayı önlemek için Temmuz ve Ekim aylarında çarpışma önleme kontrol önlemleri uygulamak zorunda kaldı.

SpaceX, internet bağlantısını uzak bölgelere ulaştırmak için 12.000 ila 42.000 arasında uyduya sahip olmayı planlıyor. Halihazırda ise 1.600’den fazlası yörüngeye yerleşmiş durumda. ABD Federal İletişim Komisyonu, şirkete 12.000 uyduya kadar fırlatma izni vermişti.

Çinli mikroblog sitesi Weibo’nun kullanıcıları, şikayet haberlerinden sonra Musk, SpaceX ve hatta genel olarak ABD’ye yönelik tepkiler göstermeye başladı. Bazı insanlar ise uyduları “Amerikan uzay savaş silahları” olarak adlandırdı ve “Musk’ın ABD hükümeti tarafından yaratılan yeni bir “silah” olduğunu söyledi.

Elon Musk bu ay Time tarafından yılın kişisi seçilmişti. CEO ayrıca bu yıl tarihteki en fazla vergi ödeyen kişi olarak 11 milyardan fazla ödeme yapacağı açıkladı.