Anasayfa Haber AMD: “AM5 Uzun Ömürlü Bir Platform Olacak”

AMD: “AM5 Uzun Ömürlü Bir Platform Olacak”

Ryzen 5000

AMD’nin AM4 soketi tarihin en uzun destek alan soket yapılarından biri olmuştu ve övgüleri gerçekten hak ediyor. Kırmızı takım bildiğiniz gibi AM5 platformuna ve LGA tasarımına geçiş yapacak. Yeni platformu Zen 4 mimarili Ryzen 7000 serisi işlemcilerle birlikte göreceğiz ve bilinen tüm detayları bu makalemizde görebilirsiniz.

Çip üreticisi, yaptığı yeni bir açıklamayla birlikte AM5 platformunu “uzun ömürlü” olacak şekilde tasarladığını söyledi. AM5’in ömrüyle ilgili bir soruya yanıt veren Lisa Su, platformun uzun ömürlü bir masaüstü soketi sunacağı için çok mutlu olduğunu söyledi. Şirket CEO’su bir süre belirtmedi, ancak umarız AM4 gibi uzun süreli olur.

Soket AM4 ilk olarak Ryzen işlemcileriyle birlikte Mart 2017’de piyasaya çıktı. Beş yıla yakın bir süredir AMD’nin ana masaüstü soketi olarak kaldı ve yakında piyasaya çıkacak olan 3D V-Cache teknolojili Ryzen 5000X3D işlemciler bile bu soketle uyumlu olacak. AM4, çift kanallı DDR4 ve 28 adede kadar PCIe Gen 3 (daha sonra Gen 4) hattı göz önünde bulundurularak tasarlandı. Soket AM5 ile birlikte ayrıca PCIe Gen 5 desteği ve DDR5 bellek desteğinin sunulmasını bekliyoruz. Son olarak CEO Su şunları söyledi:

AM4’ün evriminden son derece memnun kaldım Bu soketi uzun süre tutacağımızı söyledik ve öyle de oldu. Topluluk için ve açıkçası bizim için de iyi olduğuna inanmaya devam ediyoruz. AM5’in AM4’ün olduğu gibi uzun ömürlü bir platform olmasını beklemelisiniz.