Anasayfa Haber Yaklaşan AM5 LGA-1718 AMD Soketi Detaylandırıldı

Yaklaşan AM5 LGA-1718 AMD Soketi Detaylandırıldı

AMD’nin masaüstü Ryzen işlemciler için hazırladığı AM5 soketi ve Ryzen 7000 serisi hakkında tüm detaylardan bahsetmiştik. Bildiğiniz gibi Ryzen işlemcilerdeki pinler artık ortadan kalkıyor ve LGA soket yapısına geçiş yapılacak. Alman yayını Igor’sLAB ise şimdi AM5 ile ilgili yeni çizimler paylaştı.

Igor Wallossek bu sızıntının kaynağını açıklamıyor, ancak çizimler geçen yıl Gigabyte hack’iyle açığa çıkan SP5 EPYC çizimlerine çok benziyor. Renderlara göre kilit mekanizması birçok yönden Intel’inkine benzeyecek. Bu mekanizma, basıncın eşit şekilde işlemci üzerine dağılmasını sağlıyor ve montaj yapmak çok zor olmayacak.

Igor, soğutma şirketleri için sorunlu olarak bildirdiği LGA1700 soketi ile karşılaştırma yaptığında bazı farklar gördü. Arka plakanın artık dört ek vidayla Soket Çalıştırma Mekanizmasına (SAM) bağlanacağı söyleniyor. Bu da soğutucunun sadece arka plaka yerine soketle hizalanmasını ve kenetlenmesini sağlayacak.

AM5 soketinin AM4 soğutma çözümleriyle uyumlu olacağını zaten biliyoruz. Öte yandan Ryzen 7000 “Raphael” işlemcilerde yer alan entegre ısı yayıcının (IHS) tamamen yenilendiğini görmüştük. Bu bağlamda AMD’nin AM4 işlemcilerle aynı kalıp boyutunu koruduğu söyleniyor.

Yeni AM5 LGA-1718 soket 2022 yılının ikinci yarısında Zen 4 mimarili Raphalel yongalarla birlikte piyasaya sürülecek. Ayrıca muhtemelen bu sokete sahip AMD 600 serisi yonga setlerini göreceğiz.