Anasayfa Haber NVIDIA: “GPU Kıtlığı Yılın İkinci Yarısında Azalacak”

NVIDIA: “GPU Kıtlığı Yılın İkinci Yarısında Azalacak”

NVIDIA RTX 30 serisi

Çip kıtlığı ve özellikle ekran kartı stok sorunları son iki yıldır teknoloji meraklılarının canını yeterince sıktı. Küresel problem akıllı telefonlardan dizüstü bilgisayarlara ve RAM’lere kadar neredeyse her ürünü olumsuz etkiliyor. Ancak NVIDIA, yaptığı yeni bir açıklamayla birlikte GPU’larındaki eksikliğinin 2022 yılının ikinci yarısında azalacağını söylüyor. Zaman çizelgesi göz önüne alınırsa, şirket yılın sonlarında beklenen GeForce RTX 40 serisi ‘Ada Lovelace’ ekran kartlarına atıfta bulunuyor olabilir.

NVIDIA CFO’su Colette Kress, 24. Yıllık Needham Büyüme Konferansı’nda herkesi ilgilendiren bazı önemli şeyler söyledi:

Tüm 2021 takvimi boyunca GeForce için güçlü bir talep gördük ve sahip olduğumuz toplam arzdan daha güçlü olmaya devam ediyor. 2022 takvim yılının ikinci yarısına girerken tedarik durumumuz konusunda daha iyi hislere sahibiz.

NVIDIA Smart Access Memory

GPU üreticisi, 2022’nin ikinci yarısında arzın iyileşeceğine dair fazla detay açıklamadı. Bazı tahminlerde bulunacak olursak, Ada Lovelace ekran kartlarının yüksek hacimli üretiminin üçüncü yılında olan ve iyi verim sağlayan TSMC N5 (5nm) düğümüne dayanması bekleniyor. Ürünleri için güçlü ve artan talebi gören NVIDIA muhtemelen TSMC’deki siparişlerini buna göre ayarladı ve bu yüzden üretim konusunda kendinden emin. Ek olarak, Tayvan merkezli dökümhane geçen yıl 5nm üretimi yapan tesislerine on milyarlarca dolar harcadı.

Bunu göz önüne alarak, NVIDIA’nın RTX 40 serisini ön plana alırken mevcut RTX 30 siparişlerine odaklanmayacağını düşünebiliriz ki bu iyi bir şey değil. Genel tabloya bakarsak 2022 yılında çip kıtlığı kademeli olarak iyileşecek gibi görünüyor. Bununla birlikte farklı şirketlerin yöneticileri de 2022 yılının ikinci yarısı için iyimser söylemlerde bulunmuştu.