Anasayfa Haber PCIe Bant Genişliği Testi: RX 6500 XT’yi Etkileyecek mi?

PCIe Bant Genişliği Testi: RX 6500 XT’yi Etkileyecek mi?

Kısa süre önce tanıtılan giriş seviyesi Radeon RX 6500 XT ekran kartının PCIe 4.0 x4 bağlantısıyla kısıtlandığından ve olası performans sorunlarından bahsetmiştik. HardwareUnboxed ise bu düşük bütçeli Radeon kartıyla ilgili potansiyel performans kısıtlamalarının detaylarına indi.

Belirttiğimiz gibi, Radeon RX 6500XT grafik kartı dört şeritle sınırlı bir PCIe Express arabirimine sahip olacak. Kart dördüncü nesil PCI Express teknolojisine dayanıyor, bu da dört hattın Gen3 standardındaki sekiz şerit kadar bant genişliği sağlaması gerektiği anlamına gelmekte.

Bu bir sorun olarak görünmeyebilir, ancak RX 6500 XT gibi bütçe odaklı ekran kartını satın alacak olan kullanıcıların çoğu hala PCIe 3.0 sistem kullanıyor olabilir. Sonuç olarak Gen3 ile dört şerit kullanılabilir olduğundan dolayı bant genişliği kısıtlanabilir.

NDA’dan dolayı RX 6500 XT test sonuçları yayınlanmadı fakat performans darboğazı olup olmadığını görmek için Navi 14 GPU’ya dayalı Radeon RX 5500 XT gibi geçmiş nesil kart kullanıldı. İnceleme yapan kişi tarafından belirtildiği gibi, bant genişliği sorunlarının 8 GB yerine 4 GB kartlarda olması daha olası. Çünkü bazı kaynaklar sürekli olarak sistem belleğinden veya depolama alanından çekilmek yerine video belleğinde depolanacak. RX 5500 XT’nin 8 GB veya 4 GB belleğe sahip iki çeşidi mevcut ve bu tür testler için mükemmel bir seçim.

Sonuçlar, ekran kartının sınırlı VRAM’ine takılan oyunların daha fazla etkileneceğini gösteriyor. Testlere göre PCIe 3.0 x4 ile 1080p çözünürlükte ortalama kare hızları önemli ölçüde düşüş gösterebiliyor. PCI Express 4.0 x8 ve PCI Express 3.0 x4 arasındaki fark ortalama %49 oldu. Maalesef testlerde PCIe 4.0 x4 ve 3.0 x4 kıyaslaması yapılmadı.

RX 6500XT’nin daha yeni RDNA 2 mimarisini temel aldığını ve 16MB Infinity Cache desteklendiğini belirtelim. Her iki etken de bant genişliği sorununu bir dereceye kadar azaltabilir, ancak çok büyük etkilerin olması beklenmiyor. HardwareUnboxed, yaklaşan RX 6500 XT incelemesine PCI Express testini de dahil edecek ve daha net sonuçlar göreceğiz.