Anasayfa Haber MSI, 12. Nesilde AVX-512 Desteği İçin BIOS Yayınladı

MSI, 12. Nesilde AVX-512 Desteği İçin BIOS Yayınladı

Hatırlarsanız Intel kısa bir süre önce 12. Nesil ‘Alder Lake’ işlemcilerindeki AVX-512 komut seti desteğini kaldırmaya ve mikro kod güncellemelerini dağıtmaya başlamıştı. MSI ise bu desteği yeniden aktif hale getiren belirli Intel Z690 anakartlar için yeni bir BIOS yayınladı.

Xaver Amberger‘ın bildirdiğine göre, MSI kısa süre önce MEG Z690 Unify-X anakartı için AVX-512’yi BIOS/UEFI’de bir mikrokod seçici anahtarıyla yeniden etkinleştiren bir firmware (sürüm 7D28vA22 beta) kullanıma sundu. Aktifleştirme ayarı tamamen çalışır durumda görünüyor, bu nedenle AVX-512 komut setinin önemli olduğu durumlarda performans artışları elde edilebilir.

Intel, Core i9-12900K dahil olmak üzere 12. Nesil Core işlemcilerini piyasaya sürmeye hazırlanırken performans çekirdeklerinin tıpkı öncekiler gibi AVX-512 komutlarını tam olarak desteklediğini belirtti. Gerçekten de işlemciler donanımsal olarak bu desteği sunuyor. Ancak Alder Lake mimarisindeki verimlilik (E-core) çekirdeklerinde AVX-512 desteği bulunmadığından ve genel kararlılığı sağlamak amacıyla tamamen devre dışı bırakma kararı verildi.

Birçok 600 serisi anakart AVX-512 etkin halde geldi ve BIOS güncellemesi yapmayanlar halen bundan yararlanabilir. AVX-512 komutları kodlama/kod çözme, kriptografi, bilimsel ve çeşitli profesyonel uygulamalar için gerekli. Oyuncular ve normal uygulamaları kullananlar ise bu komut setine pek ihtiyaç duymuyor. Bu nedenle bu komut setini aktif etmek için verimlilik çekirdeklerini devre dışı bırakmak da pek mantıklı olmayabilir. Yine de Core i5-12400 gibi birçok işlemcinin verimlilik çekirdeği barındırmadığını hatırlatmakta fayda var.