Anasayfa Haber TPM, AMD Sistemlerde Performans Sorunları Yaratabiliyor

TPM, AMD Sistemlerde Performans Sorunları Yaratabiliyor

Microsoft Windows 11 ile yalnızca birçok işlemci için desteği kesmekle kalmadı, aynı zamanda işletim sistemini TPM 2.0 (Güvenilir Platform Modülü sürüm 2) ile sınırladı. AMD sistemlerde TPM, firmware’de uygulanan bir tür güvenlik modülü olan “fTPM” olarak da adlandırılıyor.

fTPM özelliğini AMD sistemlerde kolayca etkinleştirmek mümkün, ancak bazı yapılandırmalar için bu özellik bir takım performans sorunlarına yol açabiliyor. Bu bağlamda AMD tarafında özellikle ses hataları ve kare hızlarında takılmalar gibi sorunlardan bahsediliyor.

Sorun Windows Latest, Geri Bildirim Merkezi ve Reddit gibi forumlardaki kullanıcılar tarafından doğrulandı. Raporlara göre fTPM’yi etkinleştirmek bir cihazın performansını olumsuz etkileyebilirken Windows 10 veya Windows 11’de oyun oynarken stuttering sorunlarına neden olabiliyor.

Önerilen Çözümler

Bu hata tüm bilgisayarları etkilemiyor ve Windows 10’dan Windows 11’e yükseltme yapılan belirli cihazlarda fark edilmiş gibi görünüyor. Bu noktada önerilen bir çözüm var: Windows 11’i kaldırmak ve Windows 10’da fTPM’yi kapatmak.

Windows 11’de de fTPM’yi kapatabilirsiniz, ancak Valorant gibi bazı oyunlar yeni işletim sisteminde TPM olmadan çalışmıyor. Ayrıca Windows 11’deki bilinmeyen bir hatanın yeni hatalar doğurma ihtimali var. Bu nedenle oyun oynarken takılmalar yaşıyorsanız Windows 10’u yeniden yüklemeyi düşünebilirsiniz. Bunun yanında Microsoft ve AMD tarafından bir yama bekleyebilirsiniz.

Bitirmeden önce, sorunları her zaman Geri Bildirim Merkezi aracılığıyla doğrudan Microsoft’a bildirebileceğinizi hatırlatalım.