Anasayfa Haber 10 Gigabit İnternet Hizmeti 10 Yıl İçinde Yaygınlaşacak

10 Gigabit İnternet Hizmeti 10 Yıl İçinde Yaygınlaşacak

internet hızı

Tüm teknoloji endüstrisiyle birlikte internet hızları de yıllar içinde yükselmeye devam ediyor. Hatta ülkemizdeki TurkNet, belirli bölgelerde evlere kadar 1 Gbps internet hızları sunabiliyor. İnternet evrimi için daha yüksek hızlara ihtiyaç var ve şimdi 10 Gbps gibi hızlar konuşuluyor.

Kablo ağları tarafından kullanılan DOCSIS protokolünün geliştirilmesine liderlik eden şirket olan CableLabs, ev veya ofis internet bağlantılarını 10 Gbps’ye taşıyabilecek bir teknolojiye zaten sahip. Ancak önümüzdeki on yıl içinde bunu yaygınlaştırmak için sektördeki benzer şirketlerin yardımına ihtiyaçları var.

CableLabs’ın DOCSIS 3.1 ve DOCSIS 4.0 standartları, 10 Gbps’ye kadar download ve 6 Gbps’ye kadar upload hızlarını destekliyor. Bu tür aşırı yüksek veri hızlarını desteklemek için elbette üst düzey bileşenler, kablolar ve donanımlar gerekli. DOCSIS 3.1, ABD’deki birkaç kablo şirketi tarafından kullanılırken (yaklaşık 3 Gbps indirme hızında da olsa), DOCSIS 4.0’ın henüz geniş çapta desteklenmesi gerekiyor. ZDNet‘e göre DOCSIS 4.0, bir gecede yaygınlaşan bir teknoloji olmayacak ve 10 Gbps internet hızlarını gerçeğe dönüştürmek için çözümler üzerinde çalışan birçok şirket var.

İlk olarak, tam çift yönlü DOCSIS 4.0 protokolünü destekleyen ağ ekipmanı oluşturmak için çipler üzerinde uygun modem SoC’ine var. Geçen yıl Broadcom ve Comcast, her iki şirket tarafından geliştirilen teknolojilerle birlikte hibrit fiber koaksiyel (HFC) ağ üzerinden 4 Gbps veri hızında başarılı bir şekilde veri akışı sağladı.

Bir ABD kablo şirketi olan Armstrong, bu son derece hızlı bağlantıyı 3000’den fazla işletme ve konut için sağlamak için Ohio’da 10 Gbps fiber optik ağ hizmeti başlattı. Bu arada Charter Communications, mevcut bir HFC ağı üzerinden 8,5 Gb/sn download ve 6 Gb/sn upload gibi hızlar vermeyi başardı.

Bilindiği üzere yeni altyapı inşa etmek zaman ve para gerektiriyor. Operatörlerin DOCSIS 4.0’ı benimsemelerini kolaylaştırmak isteyen CableLabs, mevcut fiber optik ağların verimliliğiyle birlikte aktarım hızlarını artırmak için optik erişim ağında uyumlu optik ve WDM (wavelength-division multiplexing) çözümlerini bir araya getiren Coherent Termination Device (CTD) isimli yeni bir cihaz geliştirdi. Teknoloji şu an çalışır durumda, ancak endüstri tarafından ne kadar hızlı benimseneceği bilinmiyor. CableLabs başkanı ve CEO’su Phil McKinney ise şunları söylüyor:

“Geleceğin ne getireceğini bilmesek de, internetin onu şekillendirmede hayati bir rol oynayacağını biliyoruz. 10G platformu ve uygulamaları, insanlık için daha iyi bir gelecek yaratacaktır.”