Anasayfa Haber Intel 13. Nesil İşlemciler Üçüncü Çeyrekte Çıkabilir

Intel 13. Nesil İşlemciler Üçüncü Çeyrekte Çıkabilir

Intel, yakın tarihli bir etkinlikte Raptor Lake kod adlı 13. Nesil Core işlemcisiyle ilgili ilk detaylarını paylaşmıştı. Sunumla birlikte şirketin mevcut Alder Lake ailesine kıyasla iki kat daha fazla verimlilik çekirdeği sunacağını da öğrendik.

Intel performans hakkında fazla bir şey söylemedi, ancak “çift haneli” bir performans artışından bahsedildi. Zaman zaman sızıntılar sağlayan Moore’s Law is Dead, tek iş parçacıklı testlerde %8 ile %15 arasında artışlar sunulacağını söylüyor. Çok iş parçacıklı testlerde ise %30-%40’a kadar artışlar yaşanabilir.

Daha da önemlisi, Raptor Lake çıkış tarihi ile ilgili bir zaman dilimi paylaşıldı. Bu bağlamda ilk 13. nesil masaüstü yongaların bu yılın üçüncü çeyreğinde, yani en geç Eylül ayına kadar piyasaya sürülmesi bekleniyor. Dizüstü bilgisayarlara gelecek olan mobil H/HX/U serisi ise dördüncü çeyrekte piyasada olacak.

Etkinlikte amiral gemisi Raptor Lake CPU’nun 24 adet çekirdek ve 32 iş parçacığına sahip olacağı onaylandı. Maalesef performans çekirdeklerinin (P-core) sayısı aynı kalıyor ve verimlilik çekirdeklerinin (E-core) sayısı 16’ya çıkıyor.

Şirket ayrıca 13. nesil işlemcilerin mevcut olan LGA1700 soket yonga setleriyle uyumlu olacağını doğruladı. Yani 600 serisi anakartlarla birlikte yeni Raptor Lake işlemciler kullanılabilecek ve muhtemelen bir BIOS güncellemesi yayınlanacak.