Anasayfa Haber Intel Bitcoin Madenciliği Sistemiyle İlgili Detaylar: Bonanza Mine

Intel Bitcoin Madenciliği Sistemiyle İlgili Detaylar: Bonanza Mine

Intel, ISSCC 2022 etkinliğinde Bitcoin madenciliğinde kullanılacak olan yeni Bonanza Mine ASIC’lerinin ayrıntılı ayrıntılarını paylaştı. Teknoloji devi, küçük ve verimli 300 çipin 3600W’de 40 THash/s’ye varan performans sunduğunu anlattı.

Intel’in Bonanza Mine ASIC’leri ilk olarak ISSCC 2022 konferansındaki bir sunumda keşfedildi ve bu bilgiler etkinlikteki dökümanlardan geliyor. Şirket ilk olarak BMZ1 olarak bilinen madencilik yongalarına odaklandı, ancak şirket şimdi müşterilerin beğenisine sunmak üzere BMZ2 olarak bilinen ikinci nesil ‘Bonanza Mine’ ASIC’ine geçti.

Intel nihayet ikinci nesil çipler için birkaç büyük müşterisi olduğunu açıkladı ve blockchain/Bitcoin silikon programını resmen kabul etti. Bu bağlamda müşterilere BLOCK (Jack Dorsey tarafından yönetilen), Argo Blockchain ve GRIID Infrastructure dahil. Mavi takım ikinci nesil yongaların ve sistemlerin ayrıntılarını henüz paylaşmadı, ancak bunların aşağıda gösterilen BMZ1 ASIC’lerin türevleri olduğu biliniyor.

Burada BMZ1 çipini oldukça küçük 7 x 7,5 mm kalıp boyutundaki FCLGA paketinde görebiliyoruz. Aşağıda görebileceğiniz gibi, çiplerden 300 tanesi bir araya gelerek sistemi oluşturuyor. Her çip kalıbı, toplam 14.16 mm^2 silikon için 4.14 x 3.42 mm boyutlarında: Bu nedenle bunlar nispeten küçük silikon şeritleri diyebiliriz. Daha küçük kalıp boyutu verimi artırıyor ve wafer alan kullanımını en üst düzeye çıkarıyor (wafer başına 4.000 kalıba kadar), böylece üretim kapasitesini en üst düzeye çıkıyor.

Intel, yongaların 7nm ASIC’ler olduğunu söylüyor, ancak üretimin ‘Intel 4’ sürecine dayanıp dayanmadığını belirtmiyor. Her Bonanza Mine ASIC 258 madencilik motoruna sahip ve her motor paralel SHA256 çift hash hesaplama yapıyor. Bu motorlar, kalıp alanının %90’ını oluşturuyor ve Intel’in tanımladığı 355mV ‘ultra düşük’ voltajda çalışıyor.

Sistemde 300 çip kullanıldığında, 3600W güç tüketimiyle birlikte 40TH/s gibi performansa ulaşan ve 4.248mm^2 boyutuna ulaşan bir silikon ortaya çıkıyor. Intel’in Bitmain ve MicroBT’nin mevcut çözümlerine karşı çok daha rekabetçi olması gerektiği açık. Örneğin, Bitmain’in Antmienr S19j Pro 104T’si 3.068W’da 104 THash/sn, en yeni model olan S19j XP ise 3010W’da 140 THash/sn performans sunuyor.

Sunumlarda hem blok şemasını hem de tüm sistemin resimlerini görebiliriz. Dört adet hash kartı, sistemi serin tutan dört fanlı tek bir üniteye dikey olarak yerleştirilmiş. Kontrol ünitesi, Intel-FPGA tabanlı bir sistem kontrolcüsü ve madencilik arka plan programını çalıştıran, işi 300 çip arasında dağıtan bir Arm Cortex çekirdeği ile birlikte geliyor. ARM çekirdeği ayrıca çip frekanslarını kontrol etmek ve ASIC’lerin karma sonuçlarını doğrulamak için on-die PLL’leri ayarlamakta. Beklediğiniz gibi, ünite daha büyük bir madencilik havuzuyla iletişim kurmak için bir Ethernet bağlantısına sahip. Sistem ayrıca programlanabilir bir güç kaynağı taşıyor.

Sistem kullanım profilini uyarlamak için Güç Tasarrufu, Dengeli ve Yüksek Performans gibi farklı güç/termal profillerinde çalışabiliyor. Böylelikle 54 ila 60 J/THash arasında bir verimlilik sağlanıyor.

Intel, yukarıda açıklanan sistemi birinci nesil Bonanza Madeni yongalarından oluşturdu. Bununla birlikte Intel’in ikinci nesil yongaları açıkça birkaç konfigürasyonda kullanılabilecek. Ek olarak, teknoloji devinin bazı müşterilerine silikon tedarik edeceği söyleniyor ve şirketler sonrasında kendi sistemlerini inşa edebilecek.

İkinci nesil çiplerin performans, verimlilik, fiyatlandırma, güç tüketimi, üretim teknolojisi, kullanılan dökümhane vb. gibi teknik ayrıntıları hakkında hala pek çok bilinmeyen var. Ayrıca Intel’in gelecekteki yol haritasına ilişkin planlarını da bilmiyoruz.

Bir yorum

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version