Anasayfa Makale Windows 11 Build 22563 Yeniliklerle Kullanıma Sunuldu

Windows 11 Build 22563 Yeniliklerle Kullanıma Sunuldu

Windows 11 tasarım edge pencereler

Windows 11 Build 22563 artık Dev Channel’daki Insider kullanıcıları için mevcut ve Sun Valley 2 olarak da bilinen 22H2 ile birlikte gönderilebilecek değişiklikleri içeriyor. Bu haftanın önizleme güncellemesi, görev çubuğu ve widget’lar özelliği için iyileştirmeler ile birlikte geliyor. Ek olarak Dosya Gezgini, Microsoft Edge ve daha fazlası için dikkate değer değişiklikler ve düzeltmeler de yapılmış.

Güncelleme “Windows 11 Insider Preview 22563 (NI_RELEASE)” adını taşıyor ve önceki güncellemelerden daha hatalı bir sürüm olması bekleniyor. Bunun nedeni ise NI_RELEASE’in aktif bir geliştirme dalı olması. Ayrıca Microsoft’a göre bu güncellemedeki değişikliklerden herhangi biri Windows 11’in Sonbahar 2022 güncellemesiyle kullanıma sunulabilir. Öte taraftan bazı geliştirmelerin daha erken veya daha geç gelme ihtimali var.

Güncellemedeki en büyük değişikliklerden biri, tabletler için sunulan optimize edilmiş isteğe bağlı yeni bir görev çubuğu desteği. Farkında olmayanlar için, arayüz dokunmatik ekranlı cihazlar da dahil olmak üzere çok çeşitli yapılandırmaları destekleyecek şekilde güncellendiğinden Windows 11 bir tablet ile gelmiyor.

Windows 11 Build 22563, görev çubuğunu tabletlerde daha iyi şekilde kullanma imkanı veren genişletilmiş durum desteği içeriyor. İki durum arasında geçiş yapmak için cihazınızın görev çubuğunu yukarı ve aşağı kaydırmanız yeterli.

Bu özelliğin cihazınızda mevcut olup olmadığını görmek için Ayarlar > Kişiselleştirme > Görev Çubuğu bölümüne gidebilirsiniz. Burada “Cihazınızı tablet olarak kullanırken görev çubuğunu otomatik olarak gizle” adlı yeni bir ayar göreceksiniz ve varsayılanda aktif olarak gelecek.

Windows 11 Build 22563 Nasıl Yüklenir?

Belirttiğimiz gibi bu değişiklikler şu an test etmek üzere Dev kullanıcıları için yayınlandı. Doğal olarak sunulan bu sürümler sorunlar yaratabilir ve kararlı çalışmayabilir.

  • Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Windows Insider Programı’nı açın
  • Test programına katılın.
  • Cihazı başka kanallarda kullanıyorsanız Geliştirme Kanalına geçin.
    “Güncellemeleri kontrol et” üzerine dokunun.
  • “İndir ve Yükle”yi seçin.
  • Değişiklikleri uygulamak için bilgisayarı yeniden başlatın.

Windows 11 Build 22563 ile Neler Geliyor?

Özet

  • Bu yapı ARM64 PC’lerde kullanılabilecek.
  • Bu yapıda Dosya Gezgini için iyileştirmeler, ek yardım ve ALT + TAB’da Microsoft Edge sekmeleri için destek ve Emoji 14.0 desteği de dahil olmak üzere bazı önemli değişiklik ve iyileştirmeler var.
  • Yeni yapı, tablet için optimize edilmiş bir görev çubuğu deneyimi, Widget’lardaki içerikte bazı iyileştirmeler ve eğitimdeki BT yöneticileri için yeni bir grup ilkesi dahil olmak üzere yeni özellikler içeriyor.

Yenilikler

Tablet İçin Optimize Edilmiş Görev Çubuğu

Cihazınızı tablet olarak kullanırken daha güvenli ve rahat hissetmenizi sağlamak için özel olarak tasarlanmış yeni bir görev çubuğu durumu sunuluyor. 2’si 1 arada cihazlardaki klavyeyi çıkardığınızda veya klavyeyi geri katladığınızda görev çubuğunuz otomatik olarak bu optimize edilmiş sürüme geçecek. Bu özellik yalnızca tablet olarak kullanılabilen cihazlarda çalışırken dizüstü veya masaüstü bilgisayarlarda çalışmıyor.

Görev çubuğunun iki durumu var: daraltılmış ve genişletilmiş. Daraltılmış durumdayken, görev çubuğu gizleniyor, size daha fazla ekran alanı sağlıyor ve tabletinizi tutarken yanlışlıkla görev çubuğunu çalıştırmanızı engelliyor. Genişletilmiş durumda ise görev çubuğundaki dokunmatik deneyim geliştirildi. Cihazınızın alt kısmında yukarı ve aşağı kaydırarak iki durum arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz. Belirttiğimiz gibi, ayarı Ayarlar > Kişiselleştirme > Görev Çubuğu üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Widget İçeriği Daha Dinamik Hale Geldi

Widget’lar panosuna daha dinamik içerik getirmek için widget’lar ve haber akışı deneyimleri hem widget’ları hem de haber içeriğini içeren dinamik bir karma özet akışı olarak bir araya gelecek. Microsoft, böylelikle beslemeleriniz aracılığıyla yeni widget’ları ve haber içeriğini keşfetmenizi ve daha kolay etkileşim kurmamızı istiyor. Ek olarak, favori widget’ların en üste sabitlenebildiğini belirtelim.

Bu sürüm widget’ları beslemeden keşfedilebilir hale getirmeye odaklanıyor ve zaman içinde beslemelerin daha da kişisel hale gelmesi planlanıyor.

Windows Update Bildirimlerini Yönetmek İçin Yeni Grup İlkesi

Microsoft’un eğitimdeki BT yöneticileri ve ve öğrencileri düşünerek oluşturduğu yeni bir yaklaşım var. Bu derlemeden başlayarak, okul günü boyunca öğrencilerinizin dikkatini dağıtabilecek tüm Windows Update bildirimlerini kapatabileceksiniz. Kullanıcı eylemi gerektiğinde ve cihazlar son teslim tarihine ulaştığında bildirimler tekrar gösterilmeye başlayacak. Bu bağlamda sistemler gece saatlerinde otomatik olarak yeniden başlatılabilir.

Yeni grup ilkesine ulaşmak için, grup ilkesi düzenleyicisini açmanız ve Bilgisayar yapılandırması > Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Windows Update > Son kullanıcı deneyimini yönet > Güncelleme bildirimleri için seçenekleri görüntüle seçeneğine gitmeniz yeterli.

Değişiklikler ve İyileştirmeler

Dosya Gezgini

  • Hızlı Erişim’den arama, OneDrive, İndirilenler ve dizine eklenmiş herhangi bir konumdan içeriği içerecek şekilde genişletildi. Sonuçlara hızlı erişmek için Hızlı Erişim’i kullanabilirsiniz.
  • Herhangi bir yerel varlığı olmayan Hızlı Erişim’deki dosyalar (örneğin, başka bir OneDrive’dan sizinle paylaşılan dosyalar) artık küçük resimleri gösteriyor ve OneDrive paylaşımıyla çalışıyor.

Pencereleme

  • Snap assist’te önerilen pencereler olarak Microsoft Edge sekmeleri sunularak en alakalı pencereleri yan yana yerleştirme işlemi daha da kolaylaştırıldı. Bir pencere kapatıldığında, artık en son 3 Edge sekmenizin (varsayılan olarak) öneri olarak gösterildiğini göreceksiniz. Microsoft Edge sekmelerinin gösterilip gösterilmeyeceğini ve gösterilen sekmelerin sayısını ayarlarken veya ALT + TAB tuşlarına basarken her zaman Ayarlar > Sistem > Çoklu Görev aracılığıyla kontrol edebilirsiniz.
Snap assist’te Microsoft Edge sekmelerinin nasıl görüntüleneceğini ayarlayın.

Giriş

  • Bu yapıdan itibaren kullanıcılar artık Emoji 14.0’ın bir parçası olarak emoji seçicide 37 yeni emoji karakteri kullanabilir. Yeni emojiler arasında “eriyen yüz”, “trol”, “mercan”, “fasulye”, “oyun alanı kaydırağı” ve “ayna topu” yer alıyor.
  • El hareketleri ve insanlar için cilt tonu seçenekleri ve el sıkışmayı da içeren 112 emojiye getiriyor. Artık el sıkışma emojisinde iki el arasındaki ten tonlarını seçebilirsiniz.
  • Build 22557’de tanıtılan oturum açma ekranındaki güncellenmiş erişilebilirlik açılır penceresi artık Geliştirme Kanalındaki tüm Windows Insider’ların kullanımına sunuldu.
  • Giriş ekranındaki erişilebilirlik açılır penceresi artık Windows 11 tasarım ilkeleriyle eşleşiyor.

Çözülen Sorunlar

Genel

  • Çok büyük bir geçici klasörün bulunduğu belirli durumlar için iyileştirilmiş oturum açma performansı.
  • Explorer.exe güvenilirliğini etkileyen birkaç sorun düzeltildi.
  • Çalışan sesin olmadığı durumları hesaba katmak için klavyenizdeki donanım tuşlarını kullanırken ses düzeyi açılır penceresi güncellendi.

Görev Çubuğu

  • Otomatik gizlenen görev çubuğu, siz Masaüstlerini değiştirmek için Görev Görünümü’nü kullanırken artık genişletilmiş durumda kalacak.
  • Bir dosyayı veya uygulamayı görev çubuğuna sürüklerken, farenin yanındaki neyin desteklenip desteklenmediğini gösteren mesaj, artık karanlık mod ve kontrast temalarına yanıt verecek şekilde güncellendi.
  • Pil simgesi araç ipucuyla ilgili olarak, Fransızca (Kanada) görüntüleme dilini kullanan kişiler için meydana gelen döngüsel explorer.exe çökmesi düzeltildi.
  • Araç ipucu klavye kısayolu (WIN + Alt + K) için bir ipucu verecek şekilde görev çubuğundaki sessiz simgesi güncellendi.

Tablet için Optimize Edilmiş Görev Çubuğu

  • Görev çubuğunun üst kenar çizgisi artık sistem tepsisi alanından hemen önce durmak yerine tüm görev çubuğu boyunca uzanıyor.
  • Gizli simgeler açılır penceresinin düğme stili artık sistem tepsisi düğmelerinin geri kalanının tasarımıyla tutarlı.
  • Giriş yöntemleri değiştirilirken veya sistem tepsisi simgelerinin eklenip kaldırıldığı diğer senaryolarda görev çubuğu artık titremeyecek.

Bu düzeltmeler, yalnızca cihazınızda tablet için optimize edilmiş görev çubuğu etkinleştirilmişse uygulanacak.

Başlangıç ​​Menüsü

  • Ekranın altından yukarı kaydırdığınız yeni dokunma hareketiyle Başlat menüsünün tutarlı bir şekilde açılmamasına neden olan bir sorun düzeltildi.
  • Önerilen öğeler yeni eklendiğinde veya kaldırıldığında, simgeler artık soluklaşacak ve duruma göre tekrar parlak görünecek.
  • Güç menüsündeki uyku simgesi artık yanlış bir şekilde zil olarak gösterilmiyor.
  • Güç düğmesi araç ipucundaki kesme işaretinin doğru görüntülenmemesine neden olan bir sorun giderildi.
  • Klasörlerdeki uygulamaların adları, Başlat’ta klasörleri açarken artık kısa bir süre bulanık görünmüyor.
  • Tüm uygulamalar listesinden bir uygulamayı paylaşmaya çalışırken bazı kişilerin karşılaştığı bir kilitlenme düzeltildi.

Dosya Gezgini

  • OneDrive simgesinin bazen Dosya Gezgini komut çubuğunda görünmediği bir sorun çözüldü.
  • Karanlık modda Dosya Gezgini’nin başlık çubuğuna sağ tıklandığında bağlam menüsünde görünen rastgele beyaz bir nokta kaldırıldı.

Giriş

  • Emoji arama sonuçlarında geri bildirime dayalı olarak bazı iyileştirmeler yapıldı.
  • Insider’ların önceki yapıda güncellenmiş Kore IME tasarımını görmemesine neden olan bir sorun düzeltildi.
  • IME aday penceresindeki renklendirmeyle ilgili birkaç sorun düzeltildi.
  • Dokunmatik klavye görünümünüzü özelleştirdiyseniz yükseltme sonrasında Ayarlar’da Kişiselleştirme > Metin Girişi’ne erişmeye çalışırken meydana gelen kilitlenme azaltıldı.
  • Giriş yöntemleri değiştirilirken meydana gelebilecek bir explorer.exe çökme sorunu ele alındı.
  • Giriş değiştiriciyi ilk kez başlatma performansı iyileştirildi.
  • Renk Ayarlarında “Başlangıçta ve Görev Çubuğunda vurgu rengini göster” seçeneğini etkinleştirdiyseniz, giriş değiştirici arka plan rengi artık bu tercihi izleyecek.
  • Dokunmatik klavye ayarları seçeneklerindeki Yazma bağlantısı adı, açılan Ayarlar sayfasıyla eşleşecek şekilde düzeltildi.
  • Ayarlar’daki Sistem > Pano şimdi “Cihazlarınız arasında eşitle” seçeneğinin neden gri görünebileceğini açıklıyor.
  • Emoji arama sonuçlarının desteklenmediği belirli senaryoları açıklamaya yardımcı olmak için emoji paneline metin eklendi.

Arama

  • Son aramalar açılır penceresinin ekranda takılıp kalma olasılığını azaltmak için bazı iyileştirmeler yapıldı.
  • Son Dev Channel derlemelerinde, bazı Insider’ların aramanın açıldığı, ancak pencerede yalnızca bir büyüteç gösterdiği ve herhangi bir sonuç göstermediği bir sorunla karşılaşmasına neden olan bir sorun giderildi.

Ayarlar

  • Ayarlar’daki açılır iletişim kutularının (örneğin, isteğe bağlı bir özellik eklerken veya IP adresinizi yapılandırırken) ortalanmak yerine sola hizalı olarak başlatılması sorunu giderildi.
  • RSAT: DNS Sunucusu Araçları yüklenmediğinde İsteğe Bağlı Özellikler’de yüklendiğini göstermesi sorunu giderildi.
  • Bilgisayarınız dikey moddayken Ekran ayarlarının yenileme hızını değiştirme seçeneğini göstermemesi sorunu çözüldü.
  • Kullanıcı Hesabı Denetimi ayarlarınız Her Zaman Bildir olarak ayarlandığında, Uygulamalar > Yüklü uygulamalar aracılığıyla uygulamaları kaldırmaya çalıştığınızda ayarlar artık kilitlenmeyecek.
  • Windows Update > Güncelleme Geçmişi, bu yapı ile özellik güncellemelerinin geçmişini tekrar gösterecek.
  • Ayarların askıda kalmasına neden olabilecek Windows Update sayfasıyla ilgili bir sorun azaltıldı.
  • Ayarlar > Sistem > Bildirimler’deki geri bildirim verme bağlantısı artık sizi doğrudan Geri Bildirim Merkezi’ndeki bildirimler geri bildirim bölümüne götürecek.
  • Hızlı Ayarlar açılır penceresine Bluetooth veya Cast eklemenizi engelleyen bir sorun düzeltildi.
  • Hızlı Ayarlar’ın üzerindeki medya kontrolleri artık medyayı açtığınızda görünecek veya medyayı daha güvenilir bir şekilde kapattığınızda gizlenecek.
  • Donanım tuşlarınızı kullandığınızda açılan birim açılır penceresindeki numaranın Hızlı Ayarlar’daki birim numarasıyla eşleşmemesi sorunu düzeltildi.
  • Giriş ekranındaki düğmenin üzerindeki Erişilebilirlik açılır penceresinin konumu iyileştirildi.
  • Bilgisayarınızı açtıktan veya uyku/hazırda bekletme modundan çıkardıktan sonra bazı Bluetooth cihazlarının ara sıra otomatik olarak bağlanmamasına neden olan bir sorun çözüldü.

Widget’lar

  • Görev çubuğu sola hizalandığında sıcaklık gibi bilgiler artık ekranda gösteriliyor.
  • Widget’ların hava durumu bilgilerinin çoklu monitör kurulumunda farklı bilgiler göstermesi sorunu düzeltildi.

Görev Yöneticisi

  • Görev Yöneticisi’ni simge durumuna küçültülmüş bir durumda başlattığınızda, güncellenmiş Görev Yöneticisi tasarımındaki gezinme çubuğunun siyah hatalar göstermesine neden olan bazı hatalar ele alındı.

Pencereleme

  • Bildirim Merkezi odağı koruduğu için ekranı kaplayan uygulamalarda (ve diğer senaryolarda) simge durumuna küçült, ekranı kapla ve kapat düğmelerini kullanmanızı engelleyen bir sorun giderildi.
  • Ekrandaki 3 parmak hareketini kullanarak Görev Görünümü çağrılırken animasyonun düzgünlüğünü iyileştirmek için bazı çalışmalar yapıldı.
  • Takılıp kalabileceği senaryoların ele alınmasına yardımcı olmak için ALT + Tab’ın genel güvenilirliği iyileştirildi.
  • Son derlemelerde ALT + Tab, Görev Görünümü veya ek yardım kullanılırken performansı etkileyen bir soruna değinildi.
  • Bir pencereyi ekranın en üstüne taşırken ek düzen çağırma deneyiminde bazı iyileştirmeler yapıldı.
  • Tutturma yardımı etkinken yakalanan bir pencereyi sürüklemenin, sürüklenen pencerenin küçük resmini içermesi sorunu düzeltildi.
  • Ek yardımda uygulama küçük resimlerinde gezinmek için aşağı oku kullanırken, alt satıra ulaştığınızda şimdi sayfa en üste dönecek.
  • İkincil bir monitörde veya bir portre modu monitöründe anlık düzenleri kullanırken meydana gelebilecek iki kilitlenme düzeltildi.
  • Ekranın soluna ve sağına yapışması için kenar boşlukları biraz daha büyütüldü.
  • Başlat menüsü açıkken klavye kısayollarını kullanarak masaüstlerini değiştirmek, Başlat’ı kapattıktan sonra masaüstünüzün beklenmedik bir şekilde geri dönmesine neden olmamalıdır.

  • Hızlı Ayarlar’ın VPN bölümündeki Bağlantıyı Kes düğmesini tıkladıktan sonra işlem devam ediyorsa, iletişim kurmak için Bağlantı Kesiliyor’u gösteren bir metin eklendi.
  • Belirtilen IPv4 yollarına sahip Yönetilen VPN profillerinin sık sık bağlantısının kesilmesi sorunu düzeltildi.

Ekran Okuyucu

  • Ekran Okuyucusu, güç veya hesap menülerini kullandıktan sonra artık Başlat’taki arama kutusuna atlamayacak.
  • Başlat menüsünün Tüm uygulamalar bölümüne geçtikten sonra, Ekran Okuyucusu şimdi uygulama bilgilerini doğru bir şekilde okuyacak.
  • Çevrimiçi Word’deki Ekran Okuyucusu artık paragraflar arasında yukarı ve aşağı ok atarken yeni satırı doğru bir şekilde okuyacak.
  • Microsoft Word’de tablo girerken Ekran Okuyucusu’nun okumayı durdurmasına veya imleci hareket ettirebilmesine neden olan bir sorun düzeltildi.
  • Ekran Okuyucusu’nun oturum açma ekranındaki Erişilebilirlik açılır penceresindeki içeriği okuma şekli iyileştirildi.

Diğer

  • Kontrast teması kullanırken belirli uygulamaların oturum açma penceresindeki geri düğmesinin görünmemesine neden olan bir sorun çözüldü.