Anasayfa Haber NVIDIA, Bilgi İşlem Tarafında Yeni Bir Mimari Sunacak: Blackwell

NVIDIA, Bilgi İşlem Tarafında Yeni Bir Mimari Sunacak: Blackwell

En son NVIDIA veri sızıntısı, yaklaşan yeni grafik mimarileri hakkında yeni bilgiler sağladı. Ada Lovelace mimarisinin GeForce RTX 40 serisinde ve Hopper mimarisinin yüksek performanslı veri merkezlerinde kullanılmasını bekliyoruz. Ancak şimdi yeni bir isim karşımızda: Blackwell.

NVIDIA’nın AMD’nin RDNA ve CDNA serileriyle yaptığından farklı olarak, grafik ve hesaplama mimarisini yeni nesille ikiye böldüğü ortaya çıktı. Mevcut “Ampere” mimarisi hem hesaplama hem de grafikler için kullanılıyor. Ampere tabanlı hesaplama ürünleri daha fazla FP64 ve Tensor bileşenine sahipken, son tüketiciye ulaşan Ampere grafiklerinde durum böyle değil ve RT çekirdekleri önem kazanıyor.

Biraz önce bahsettiğimiz “Ada Lovelace” ailesinde “AD102”, “AD103”, “AD104”, “AD106”, “AD107” ve “AD10B” gibi grafik işlemcileri piyasaya çıkacak. Son tüketiciler için olmayan Hopper tarafında ise GPU’lar “GH100” ve “GH202” olarak kodlanıyor.

Yeni gün yüzüne çıkan bilgi işlem veya veri merkezi mimarisi ise görünüşe göre “GB100” ve “GB102” kod adlı yongalara güç sağlarken “Blackwell” adını taşıyor. Şu anki sızıntılara bakılırsa NVIDIA, GeForce 40 serisi ekran kartlarını 2022 yılının ikinci yarısında piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Şirketin bilgi işlem ürün serisi için benzer bir yenilemeye ihtiyacı var ve Hopper ürünleri yılın sonunda veya gelecek yıl çıkış yapabilir. Blackwell mimarili grafik ürünlerinin ne zaman piyasaya çıkacağı bilinmiyor, ancak Hopper ile birlikte olması muhtemel.