Anasayfa Makale Windows 11 Build 22567 Güncellemesi Yayınlandı: Android Telefon Entegrasyonu

Windows 11 Build 22567 Güncellemesi Yayınlandı: Android Telefon Entegrasyonu

Insider kullanıcıları için derlenen Windows 11 Build 22567, şimdi bir dizi tasarım iyileştirmesi ve Windows Update’i iyileştirmeyi amaçlayan birkaç yeni özellikle kullanıma sunuluyor. Yeni önizleme sürümü Dev Channel’dakiler için hazırlanırken kayıt defterini değiştirmediğiniz veya RAM’i en az 4 GB’a yükseltmediğiniz sürece desteklenmeyen makinelere yüklenmeyecek.

Önizleme güncellemesi “Windows 11 Insider Preview 22567 (NI_RELEASE)” olarak adlandırılıyor ve “Nickel” kod adlı etkin geliştirme dalına ait. Microsoft, güncellemedeki yeni özelliklerin herhangi bir işletim sistemi sürümüyle bağlantılı olmadığını söylüyor, ancak bu değişikliklerden bazılarının bu yılın ilk büyük güncellemesi olan Windows 11 sürüm 22H2’de görünmesini bekliyoruz.

Build 22567, son dönemde gelen güncellemeler kadar büyük boyutta değil. Resmi sürüm notlarına göre, Windows Update artık rüzgar veya güneş gibi önemli miktarda enerji kaynağı mevcut olduğunda arka planda güncellemelere öncelik veriyor.

Bu hamle şirketin karbon emisyonlarını azaltma çabalarının bir parçası. Ancak yine de Ayarlar > Windows Update > Güncellemeleri Denetle seçeneğine giderek Windows güncellemelerini hemen indirip yükleyebilirsiniz.

Peki enerji tasarrufu özelliği nasıl çalışıyor? Microsoft’a göre Windows Update, electricityMap veya WattTime’dan bölgesel karbon yoğunluğu verilerini alacak. Özellik bölgenizde destekleniyorsa ayarlar sayfasında bir metin görünecek ve henüz tam olarak kullanıma sunulmadı.

Windows 11 Build 22567’deki Yenilikler

Microsoft, kullanıcıların Windows 11’de OneDrive depolama, ödeme, abonelikler ve Microsoft 365 bilgilerini görmelerine yardımcı olmak için Ayarlar > Hesap altında yeni bir “Microsoft hesabınız” bölümü getiriyor.

Şirket ayrıca Windows 11’in OOBE’sini (İlk Kullanım Tecrübesi) Android telefon entegrasyonuyla güncelliyor. Telefonunuzu ve bilgisayarınızı doğrudan OOBE ekranından bağlayabilirsiniz, böylece işletim sisteminizi ilk kez kurduktan hemen sonra telefonunuzdaki her şeye anında erişebilirsiniz. Entegrasyon, kullanıcıların PC’lerinde uygulamalara, kısa mesajlara, aramalara ve daha fazlasına erişmesine olanak tanıyacak.

Windows Update Yenilenebilir Enerjiden Yararlanıyor

Windows Update, daha düşük karbon emisyonları sonucunda güncelleme yüklemelerini günün belirli saatlerinde planlamaya çalışacak. Çoğu elektrik şebekesi, yenilenebilir kaynaklar ve fosil yakıtlar dahil olmak üzere birden fazla kaynaktan güç almakta. Mümkün olduğunda, Windows 11 artık daha fazla miktarda temiz enerji kaynağının (rüzgar, güneş ve hidro) mevcut olduğu zamanlarda güncellemeleri arka planda yüklemeye öncelik verecek. Kullanıcılar her zaman Ayarlar > Windows Update’e gidip “Güncellemeleri Kontrol Et”i seçerek güncellemeleri hemen yüklemeyi seçebilirler.

Bu özellik, yalnızca PC’niz prize takılıyken ve bölgesel karbon yoğunluğu verileri ortakları electricityMap veya WattTime’da mevcut olduğunda etkinleştirilecek. Özellik etkinleştirilirse, kullanıcılar Windows Update ayarları sayfasında aşağıda gösterilen metni görecek.

Ayarlar’da Microsoft 365 Abonelik Yönetimi

Ekim ayında Ayarlar > Hesap altındaki “Microsoft hesabınız” içinde abonelik yönetimi kullanıma sunulmuştu. Bu bölüm, kullanıcıların Windows 11’de Microsoft 365 aboneliğinizin bir parçası olarak OneDrive depolama alanınızı, yinelenen faturalandırmayı ve paylaşım bilgilerini görüntülemenizi sağladı. Yeni derlemeyle birlikte Microsoft 365 aboneliğinin yönetimi kolaylaşıyor.

  • Microsoft 365 abonelik yönetimi Ayarlar > Hesaplar altında bir üst seviyeye taşınıyor. Microsoft burada  Ayarlar > Hesap altındaki hesaplarda daha iyi bir deneyim sunmak için Çevrimiçi Hizmet Deneyim Paketlerini kullanacak.
  • Abonelik kartı deneyiminde ödeme ayrıntıları detaylanıyor. Böylece ödeme bilgilerini görüntüleyebilir ve ödeme yöntemi güncellenmesi gerektiğinde haberdar olabilirsiniz.

Öte yandan Microsoft 365 abonesi olmayan müşteriler için, “Microsoft hesabınız” sayfasında Microsoft hesabınızın bir parçası olarak erişebileceğiniz ücretsiz avantajlar da kullanıcılara gösterilecek.

Cihaz Kurulumunda (OOBE): Telefon Bağlantısı

Bundan böyle Windows 11 için cihaz kurulumunun (OOBE) bir parçası olarak Android telefonunuzu PC’nize bağlayabilirsiniz. Yapılan bağlantı telefonunuzdaki her şeye doğrudan PC’nizden anında erişmenizi sağlayacak Dikkatinizi sürekli olarak telefonunuza vermek zorunda kalmadan, eksiksiz klavye ve fare avantajıyla PC’nizde favori mobil uygulamalarınızı kullanabilir, kısa mesaj gönderebilir, arama yapabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.

Önümüzdeki haftalarda Windows Insider’ların isterlerse temiz kurulum yapmalarına veya aygıt kurulum deneyimini çalıştıracak bir sanal makine kurmalarına olanak tanıyan güncellenmiş ISO’lar yayınlanacak. Şimdi yeni cihaz kurulum ekranını görmek istiyorsanız Ayarlar > Sistem > Kurtarma altındaki PC sıfırlama özelliğini kullanabilirsiniz.

Akıllı Uygulama Kontrolü

Akıllı Uygulama Denetimi (SAC), Windows 11 için güvenilmeyen veya tehlikeli olabilecek uygulamaları engelleyen yeni bir güvenlik özelliği. SAC, yalnızca en son Insider Preview derlemesiyle (Derleme 22567 ve üstü) temiz yükleme gerçekleştiren Windows cihazlarında etkinleştirilebilir. SAC önce değerlendirme modunda yapılandırılıyor. SAC değerlendirme modundayken, kullanım sırasında karşınıza fazla çıkmadan korumaya ihtiyacınız olup olmadığını belirleyecek. Nihayetinde ise otomatik olarak etkileştirilecek veya kapatılacak.

Kullanıcı değerlendirme modundayken, Windows Güvenlik uygulamasında Uygulama ve Tarayıcı Denetimi bölümünün altındaki SAC’yi manuel olarak açabilir. Bu özellikle ilgili daha fazla ayrıntı gelecekte paylaşılacak.

Genel

  • “Birlikte Aç” iletişim kutusu Windows 11 tasarım ilkeleriyle uyumlu olacak şekilde güncellendi. Güncellenen iletişim kutusu, açık/koyu temaya destek sunuyor. Ayrıca varsayılan uygulamanızı tek bir tıklamayla güncelleyebileceksiniz. Bu geliştirme kullanıma sunulmaya başladı ve henüz tüm Insider’lar tarafından kullanılamıyor.

Başlangıç ​​Menüsü

  • Sabitlenmiş bir uygulama simgesini diğerinin üzerine getirdiğinizde, bunun bir klasör oluşturacağını ima eden küçük bir animasyon olacak.

Pencereleme

  • Parmağınızı takip eden duyarlı ve keyifli animasyonlar eklemek için çok parmakla dokunma hareketleri güncelleniyor.
    Tüm pencereleri aşağı kaydırmak ve simge durumuna küçültmek için üç parmağınızı kullanın. Pencerelerinizi geri getirmek için üç parmağınızla yukarı kaydırın.

Sesle Yazma

  • Sesle yazma özelliği, daha iyi bir transkripsiyon performansı sağlamak üzere cihaz tabanlı konuşma tanıma için Microsoft Store’dan Konuşma Paketlerini indirme özelliği artık Geliştirme Kanalındaki tüm Insider’lar tarafından kullanılabilir. Bu Build 22538 ile kullanıma sunulmaya başladı.
  • PC’nize bağlı birden fazla mikrofonunuz varsa sesle yazmada hangi mikrofonu kullanacağınızı seçebilme özelliği artık Geliştirme Kanalındaki tüm Insider’lar tarafından kullanılabilir. Yeni özellik Build 22557 ile kullanıma sunulmaya başladı.
  • Sesle yazmayla ilgili aşağıdaki yeni komutlar, Geliştirme Kanalındaki tüm Insider’lar için artık kullanılabilir.
Bunu eklemek için Bu komutu söyleyin
Enter “Press Enter”
Backspace “Press Backspace”, “Backspace”
Space “Press space”, “Insert Space”
Tab “Press Tab”, “Tab”

Ayarlar

  • Uygulama genelinde tutarlı bir görünüm ve his için WinUI kontrollerini benimsemek üzere Ayarlar uygulamasındaki sayfalarda güncellemeler yapıldı.
  • Uygulama içinde ayarları bulmayı kolaylaştırmak için, arka planda ayarları aramanın nasıl çalıştığına dair iyileştirmeler yapıldı. Bu iyileştirmeler, kullanıcılara daha doğru bir arama sonucu sağlamanın yanı sıra, daha alakalı arama sonuçlarını listenin en üstüne çıkaracak.
  • Artık ses düzeyi için donanım göstergesindeki ses düzeyi simgesine tıklayarak sesinizi kapatabilir ve açabilirsiniz.

Görev Yöneticisi

  • Build 22557 ile kullanıma sunulan yeni tasarlanan Görev Yöneticisi, artık Geliştirme Kanalındaki tüm Insider’lar tarafından kullanılabilir.

Windows Korumalı Alanı

  • Windows Sandbox eşlenmiş klasörleri artık göreli yolları desteklemekte. Örneğin, ..\bağlantı\klasör..

Çözülen Sorunlar

Genel

  • Kullanıcıların başlangıç ​​sesini duymama sorunu düzeltildi.

Görev Çubuğu

  • Halihazırda çalışan bir uygulamayı ön plana çıkarmak için görev çubuğunu kullanmak artık daha güvenilir şekilde çalışacak.
  • Saat dilimini değiştirdiyseniz, takvim açılır penceresinin bir tarih değişikliğini yansıtacak şekilde güncellenmemesi sorunu düzeltildi.
  • Ekran Okuyucusu için Enter veya Ekran Okuyucusu dokunma hareketleri artık görev çubuğundaki öğeleri etkinleştirmek için çalışıyor.
  • Görev çubuğu açılır pencerelerinden birini kapattıktan sonra pencerelerin görev çubuğunun üzerine çizim yapmasına neden olan bir sorun azaltıldı.

Görev Yöneticisi

  • Askıya alınan ve verimlilik modu simgeleri artık yüksek DPI’larda Görev Yöneticisi’nde kırpılmış olarak görülmeyecek.
  • Sütun tercihlerinin korunmadığı bir sorun düzeltildi.
  • Varsayılan başlangıç ​​sayfası ve her zaman en üstte ayarları şimdi çalışıyor.
  • “…” menüsü altında gösterilecek hiçbir şey olmadığında menü artık görüntülenmeyecek.
  • Görev Yöneticisi’ni başlatmaya çalışırken bazen meydana gelen bir kilitlenme sorunu ele alındı.
  • Bazı alt işlemlerde Verimlilik modu simgelerinin eksik olması sorunu düzeltildi.
  • Bazı ayar seçeneklerinin korunmadığı bir sorun düzeltildi.
  • Yüksek DPI ayarlarına sahip monitörlerde görüntülendiğinde Askıya Alındı ​​ve Verimlilik modu simgelerinin kırpılması sorunu düzeltildi.

Kilit Ekranı ve Oturum Açma

  • Kilit ekranındaki erişilebilirlik açılır penceresinin titremesine neden olan bir sorun düzeltildi.
  • Kilit ekranının konumu ve aralığı üzerindeki erişilebilirlik açılır penceresi şimdi ortalanıyorve bu ekrandaki diğer seçeneklerin tasarımıyla tutarlı görünüyor.
  • Kilit ekranındaki erişilebilirlik açılır penceresinin kenarlığı, yüksek kontrast modunda doğru şekilde gösterilecek şekilde düzeltildi.
  • Oturum açmak için bir güvenlik anahtarı kullanırken mesaj metnindeki bir kodlama sorununa değinildi.
  • Bazı Insider’ların bilgisayarlarına giriş yaparken gördükleri bir explorer.exe çökme sorunu azaltıldı.

Başlat Menüsü

  • Başlat menüsü açılışının güvenilirliğini etkileyen bir sorun düzeltildi.
  • Sabitlenmiş uygulamaların sayfaları arasında sabitlenmiş bir uygulama simgesini sürüklemenin çalışmamasına neden olan sorun giderildi.
  • Daha Fazla düğmesiyle ilgili bir hizalama sorunu giderildi.

Dosya Gezgini

  • Yeni OneDrive açılır penceresindeki düğmelere tıklamak artık bu nesneleri ön plan odağına getirecek.
  • Yıldız derecelendirmesi desteklenen dosyalar (örneğin mp4 dosyaları) şimdi tekrar çalışıyor.
  • Bazen bağlam menüsünü açarken explorer.exe’nin çökmesine neden olabilen bir sorun çözüldü.
  • Çok sayıda dosyanın olduğu durumlarda içeriği Geri Dönüşüm Kutusu’nda görüntüleme performansı iyileştirildi.
  • Dosya Gezgini’nden bir arama başlatmaya çalışırken meydana gelen ve arama yeteneğini etkileyen temel bir kilitlenme sorunu ele alındı
  • Küçük ekranlı kişilerde Dosya Gezgini’ndeki bağlam menüsünün aşağı doğru hareket ettiği, kaybolduğu ve ardından yukarı doğru hareket ederek hemen yeniden belirdiği nadir bir sorun düzeltildi.

Giriş

  • WIN + Boşluk kullanılırken geliştirilmiş giriş değiştirme yanıtı süresi.
  • Bazı Insider’ların giriş değiştiricide koyu bir arka plan üzerinde siyah metin görmesine neden olan bir sorun düzeltildi.
  • Japonca IME araç çubuğunun şeffaf hale gelmesi ve IME aday penceresinin kırpılması veya hiç görüntülenmemesi sorunu giderildi.
  • Odak bir parola alanına ayarlandığında, anlaşılmasını kolaylaştırmak için dokunmatik klavyede tuşa basma görsellerini gizlemek için kullanılan simge güncellendi.

Ayarlar

  • Uygulamalar > Yüklü uygulamalar altındaki uygulama listesindeki öğeler artık birbiriyle örtüşmemeli.
  • Dokunma kullanılarak Ayarlar > Windows Update’te Şimdi yeniden başlat düğmesinin seçilmesinin mümkün olmadığı bir sorun düzeltildi.

Pencereleme

  • Explorer.exe, bir pencereyi monitörler arasında sürüklerken artık çökmeyecek.
  • Görev Görünümü’nde bir Masaüstü küçük resminin üzerine geliyorsanız, araç ipucu artık üzerinde bulunduğunuzla eşleşecek..
  • Bir pencere kapatıldığında anlık yardımın beklenmedik bir şekilde tetiklenmesi sorunu düzeltildi.
  • Ekranın üst kısmındaki ek düzenleri çağırma durumu geliştirildi.
  • Çağırmak ve hemen kapatmak yerine, görev çubuğundaki arama açılır penceresi açıkken onu çalıştırırsanız, Görev Görünümü şimdi başarıyla başlatılabilecek.

Sesli Erişim

  • Sesli erişimi etkinleştirip konuşmaya başladıysanız Outlook’un e-postalarınızın başına gitmesine neden olan bir sorun düzeltildi.
  • Metin boyutunu değiştirdiğinizde, sesli erişimdeki düğme metni artık kesilmeyecek.
  • ARM64 cihazlarda ses erişiminin başlatılmasını engelleyen bir sorun düzeltildi.
  • Ses erişimi ayarı da açık değilse, oturum açtıktan sonra ses erişimi artık açılmayacak.

Canlı Altyazılar

  • Canlı altyazılar artık ses cihazlarını daha sorunsuz değiştirmenizi sağlayacak.
  • Canlı altyazıların boyutunu değiştirmek artık karanlık modda beyaz yanıp sönmelere neden olmuyor.
  • Artık sayfalarını Ayarlar’da bulmak için canlı altyazıları arayabilirsiniz.
  • Ayarlar’daki erişilebilirlik ana sayfası artık Altyazılar altında “canlı altyazıları” listeliyor.
  • Ayarlar açılır penceresi artık canlı altyazı penceresinde ışıksız olarak kapatılabilir.

Tablet için Optimize Edilen Görev Çubuğu

NOT: Bu düzeltmeler, yalnızca cihazınızda Windows Insider’lara sunulmaya başlayan ve henüz herkes tarafından kullanılamayan tablet için optimize edilmiş görev çubuğu etkinleştirildiğinde geçerli.

  • Görev çubuğu ayarı, “Bu cihaz tablet olarak kullanıldığında dokunmatik etkileşimler için görev çubuğunu optimize et” olarak değiştirildi.
  • Sistem tepsisi simgelerinin fare tıklama deneyimi geliştirildi.

Ekran Okuyucu

  • Ekran Okuyucusu kullanılırken yüksek CPU kullanımına neden olan bir sorun düzeltildi.
  • Ekran Okuyucusu artık Ayarlar > Kişiselleştirme > Metin girişi > Tema’daki seçim durumunun yanı sıra temayı da okuyacak.
  • Bir iletişim kutusu açıldığında, Ekran Okuyucusu artık mesajını okurken sürekli olarak bir iletişim kutusundan okuduğunu bildirecek.
  • Microsoft Edge’in Geçmiş sayfasını kullanırken, Ekran Okuyucusu artık sayfanın adını ve odaklanılan öğeyi doğru şekilde söylüyor.
  • Belirli uygulamalarda webview2’de Ekran Okuyucusu klavye gezinmesini etkileyen temel bir sorun düzeltildi.
  • Ayarlar’da Braille ekranı giriş ve çıkış tablosu türü açılır listeleri artık varsayılan bir değere sahip olacak şekilde güncellendi.
  • Norton Power Eraser kullanırken Ekran Okuyucusu’nun askıda kalmasına neden olan bir sorun düzeltildi.
  • Excel’de Gözden Geçir > Erişilebilirliği Kontrol Ederseniz, Ekran Okuyucusu artık hatalar, uyarılar, ipuçları ve akıllı hizmetler bölümünü doğru bir şekilde okuyacak.

Diğer

  • Artık bir odak oturumu başlattığınızda Bildirim Merkezi kapanacak ve onu kapatmak zorunda kalmadan odak zamanlayıcı açılacak.
  • Animasyonlar devre dışı bırakıldığında Hızlı Ayarlar ve Bildirim Merkezi’nin açılmasını etkileyen bir sorun düzeltildi.
  • Hızlı Ayarlar ve Bildirim Merkezi, kapatmaya çalışmadan önce onları çağırmak için bir hareket kullandıysanız, artık daha güvenilir bir şekilde kapanacak.
  • Bazı uygulamaların çökmesine neden olan UiaDisconnectProvider API ile ilgili bir sorun düzeltildi.
  • Bir uygulamayı Windows Sandbox içindeki görev çubuğuna sabitlediyseniz, başlatmak için uygulamaya tıklama işlevi artış çalışacak.