Anasayfa Makale Windows 11 için Yeni Video Editör: Build 22572 Yayınlandı

Windows 11 için Yeni Video Editör: Build 22572 Yayınlandı

Windows 11 işletim sistemi için çalışmalarına hız kazandıran Microsoft, Insider programındaki kullanıcılar için yeni Preview Build 22572 güncellemesini kullanıma sundu. Bu güncellemeyle birlikte birkaç yeni özellik sunulurken birçok hata da giderilmiş.

Güncelleme ile gelen en dikkat çekici özellik ise Clipchamp video editörü. Bu yazılım temel video düzenleme işleri için geliştirilmiş görünüyor fakat bazı gelişmiş özelliklere de sahip. Microsoft Family özelliği ise adından da anlaşılabileceği gibi aile içindeki kullanıcıların denetimini kolaylaştırıyor.

Önizleme kanalına ulaşan bu yapıyla birlikte yapılan değişiklikler yakında tüm kullanıcılara sunulacak ve bazılarını Windows 11 22H2 güncellemesiyle de görebiliriz. Gelin şimdi tüm detaylara yakından bakalım.

Windows 11 Insider Preview Build 22572 Yenilikleri

Microsoft Family

Web’de ve mobil cihazlarda kullandığınız aile güvenliği özellikleri, Microsoft Family uygulamasıyla bu yapıdan başlayarak artık Windows 11’de kullanılabilir durumda. Uygunsuz uygulamaları ve oyunları filtrelemek için ebeveyn denetimlerini ve ayrıca Microsoft Edge için çocuklara uygun web sitelerine erişimi ayarlayabilirsiniz.

Bununla birlikte Çocuklarınızın Windows, Xbox ve Android’de ekran başında kalma sürelerini dengelemelerine yardımcı olabilir ve ailenizin dijital etkinliğini daha iyi gözlemlemek için etkinlik raporlamasını kullanabilirsiniz. Aile konum takibi ise uzakta olduğunuzda bile bağlı kalmanızı sağlıyor.

Windows 11 için Microsoft Family uygulaması, Windows 11 Home sürümünde yalnızca bir gelen kutusu uygulaması olacak ve Microsoft Store aracılığıyla güncellenecek. Windows 11 Pro kullanan Windows Insider’lar, Ayarlar > Hesaplar > Aile’ye gidebilir ve Microsoft Family uygulamasını Mağaza’dan indirebilir. Ayrıca kullanıcılardan yapılan geribildirimlere göre bu özellik geliştirilecek.

Clipchamp

Clipchamp, Microsoft’un video oluşturmayı kolay, hızlı ve eğlenceli hale getirmeye odaklanan yeni video düzenleyici uygulaması olacak. Bu video editör kırpma ve bölme gibi beklediğiniz tüm temel araçların yanı sıra geçişler ve animasyonlu metin gibi daha profesyonel özelliklerle destekleniyor. Ayrıca gerçek zamanlı içerik yakalama için yerleşik web kamerası ve ekran kaydediciler de mevcut.

Clipchamp’i diğer video editörlerinden ayıran şey ise sahip olduğu zaman çizelgesi. Normalde bu profesyonellere ayrılmış bir arayüz çünkü günlük editörün kaldırabileceğinden daha fazla kontrol (ve karmaşıklık) sunuyor. Ancak Clipchamp bu tür bir zaman çizelgesi barındırırken en çok ihtiyaç duyulan düzenleme özellikleri sunuluyor. Amaçlanan ise herkesin keyif alabileceği ve basit bir video düzenleme deneyimi.

Öte taraftan Clipchamp’ta kullanıcılar, bir milyondan fazla telifsiz video, ses parçası ve videolara eklenebilecek görsellerle dolu bir kitaplıkla karşılaşacak. Ek olarak, 70’ten fazla dilde seslendirme oluşturabilen, Azure destekli bir metinden sese dönüştürücü bile sunuluyor. Microsoft entegrasyonlarından bahsetmişken, Clipchamp ayrıca OneDrive ile bağlantı kurabiliyor, bu da dosyaları içe aktarabileceğiniz ve videoları hızlı ve güvenli bir şekilde kaydedebileceğiniz anlamına geliyor.

Kendi videolarınızı oluşturmaya başlamak için PC’nizdeki Başlat menüsünden Clipchamp’ı arayabilir ve uygulamayı başlatabilirsiniz.

Yeni Microsoft Defender (Şu An Yalnızca ABD)

Windows Insider’lar, kullanıcı verilerini ve cihazları çevrimiçi tehditlere karşı korumaya yardımcı olan, yeni bir Windows, Android ve iOS uygulaması olan Microsoft Defender’ı indirebilir ve denemeye başlayabilir. Yeni Microsoft Defender’ın kilit özelliği, cihazlarınız ve aile üyenizin cihazları arasında tek bir merkezi pano aracılığıyla çevrimiçi olarak tüm güvenlik süreçlerini görüntüleme ve yönetme yeteneği.

Ayrıca mobil cihazlarınızda ek kötü amaçlı yazılım ve kimlik avı korumalarına sahip olabilirsiniz. Ailenizin cihazlarını görüntüleme özelliği şu anda yalnızca Windows uygulamasında mevcut. Microsoft Defender önizlemesi şu anda yalnızca İngilizce dilinde ve ABD’de mevcut.

Yaklaşan Bir Başka Özellik: Windows 11’de Öne Çıkanları Arayın

Yaklaşık bir hafta sonra zaman içindeki ilginç anları vurgulayan Windows 11’de Arama için bir güncelleme sunulacak. Arama sekmesi görev çubuğunda yer alırken çevrimiçi olarak dünyada ve kuruluşunuzda nelerin trend olduğunu keşfetmenize olanak tanıyacak

Başlat ve Ara’daki arama kutusu, daha fazlasını keşfetmenize, bağlantıda kalmanıza ve üretkenliğinizi korumanıza yardımcı olacak eğlenceli çizimler de dahil olmak üzere düzenli aralıklarla güncellenecek. Arama kutusundaki bu ipuçları, ana sayfa aramasında neler bekleyebileceğinize dair şeylere göz atmanızı sağlıyor.

Aramada öne çıkanlar, hem dünya çapında hem de bölgenizde tatiller, yıldönümleri ve diğer eğitim anları gibi dikkate değer ve ilginç anlar sunacak.

Değişiklikler ve İyileştirmeler

Genel

  • Yeni Yazdırma Kuyruğu (Print Queue), Windows 11 tasarım ilkeleriyle uyumlu olacak şekilde güncellenmiş bir tasarıma sahip ve istediğiniz yazdırma işini kolayca tanımlamanıza, durumu görmenize ve yönetmenize olanak tanıyor. Bu özellik, basitlik göz önünde bulundurularak ve yazdırma işlerinize daha iyi erişmenizi sağlamak için geliştirildi. Başlamak için yazdır’a tıklayın ve Yazdırma Kuyruğu açılır penceresini izleyin.
  • Hızlı Yardım’ın artık yeni bir Fluent-style simgesi var.

Odak

  • Yapı 22557’de duyurulan Odak değişikliklerini temel alarak, rahatsız etme açık olarak ayarlandığında görünen Bildirim Merkezi simgesi güncellendi.

Dosya Gezgini

  • Dosya Gezgini’nde ve Masaüstünde Shift + Sağ tıklama artık “Daha fazla seçenek göster” içerik menüsünü açacak.

Ekran Okuyucu

  • Okuyucu doğal sesleri artık tüm İngilizce dillerinde kullanılabilir.

Terminal

  • Windows Terminali şimdi Başlat altında Terminal olarak adlandırılıyor.

Ayarlar

  • WMIC, artık Ayarlar > Uygulamalar > İsteğe Bağlı Özellikler aracılığıyla kaldırılabilen veya yeniden yüklenebilen isteğe bağlı bir özellik olarak mevcut.
  • Ayarlar > Kişiselleştirme > Görev Çubuğu altındaki dokunmatik klavye simgesi seçeneği, bir geçiş olmaktan çıkıp Hiçbir Zaman, Her Zaman veya Hiçbir klavye takılı olmadığında seçim yapabileceğiniz bir açılır menü haline getirildi.

Windows Sandbox

  • Windows Sandbox’ın artık yeni bir Fluent-style simgesi var.

Diğer

  • Windows Araçları’nda bulunan eski Windows Media Player sürümü, Windows Media Player Legacy olarak yeniden adlandırıldı.

Çözülen Sorunlar

Genel

  • Kurulum deneyiminden (OOBE) geçen Enterprise sürüm cihazlar için, ilk denemede ağ ekleme ekranının atlandığı bir sorun düzeltildi.
  • Bazı Insider’ların önceki derlemede oturum açma, Outlook’u açma ve Dosya Gezgini’nde ağ paylaşımlarına erişme gibi çeşitli şeyler yapmaya çalışırken CRITICAL_PROCESS_DIED hatasıyla bir hata denetimi görmesine neden olan bir sorun çözüldü.
  • Önceki yapıda seste takılmalara ve dokunmatik yüzey sorunlarına yol açan temel sorun azaltıldı.
  • Windows Karma Gerçekliği kullanmaya çalışırken son derlemelerde görülen bir explorer.exe çökmesi ele alındı.
  • Bazı Win32 uygulamalarında kaydırma çubuklarının uygun şekilde oluşturulmaması sorunu düzeltildi.
  • Kullanıcıların başlangıç ​​sesini duymamasına neden olan başka bir sorun düzeltildi.
  • Arapça veya İbranice görüntüleme diline sahip bir kilit ekranı slayt gösterisi kullanılırken resimler doğru yönde görünecek.

Görev Yöneticisi

  • Kontrast modu etkinleştirildiğinde içeriğin görünürlüğü iyileştirildi.
  • Kritik sistem işlemlerinin beklenmedik bir şekilde arka plan işlemleri olarak görüntülenmesi sorunu düzeltildi.
  • Karanlık mod kullanılırken işlemler listesinde rastgele satırların beklenmedik şekilde siyah metinle yazılmasına neden olan bir sorun giderildi.
  •  Sistem tepsisindeki Görev Yöneticisi simgesine sağ tıklamak artık boş bir kutu yerine içerik menüsünü gösterecek.
  • Esc’ye basmak artık Görev Yöneticisi’ni beklenmedik bir şekilde kapatmayacak.

Görev Çubuğu

  • Başlat düğmesine sağ tıkladığınızda veya WIN + X kullandığınızda explorer.exe’nin çökmesine neden olan sorun giderildi.
  • Microsoft Teams’de bir pencere paylaşılırken görev çubuğundaki görsel göstergeyle ilgili meydana gelebilecek explorer.exe askıda kalma sorunu çözüldü.
  • Duyarlılığın hızlı ayarlanmasıyla birlikte, farenizi açık bir açılır menüye veya menüye giden yolda widget simgesi üzerinde kaydırmak artık bu bölümleri kapatmayacak.
  • Bildirim Merkezi’ni tekrar tekrar açıp kapatırken Shell Experience Host’taki bir bellek sızıntısı giderildi.
  • Bildirim Merkezi’nin belirli uygulamaların üzerinde açılması durumunda ışığın kapatılmayacağı bir senaryo ele alındı.
  • Ekran ölçeklendirmesi %100’den büyük olduğunda, görev çubuğunda sürükleyip bırakmanın beklenmedik bir şekilde kullanılamadığını göstermesine neden olan temel bir sorun düzeltildi.

Başlat Menüsü

  • “Sabitlenmiş” başlık adının Arapça görüntüleme dilinde görünümü iyileştirildi.

Dosya Gezgini

  • Bağlam menüsü çağırma performansına yardımcı olmak için bazı iyileştirmeler yapıldı.
  • Hızlı Erişim’deki Filtre seçeneğini kullanma işlevi şimdi resimler için çalışıyor.
  • Dosya Gezgini penceresini büyüttüğünüzde görsel olarak tam alanı kaplamaması için renklendirildiğinde Dosya Gezgini’ndeki başlık çubuğunun neden olduğu temel bir sorun düzeltildi.
  • Gezinti bölmesinde bir klasör seçip başka bir klasöre sağ tıkladığınızda Windows Terminalinde Aç gibi seçeneklerin beklenmedik şekilde ilk klasörü açmasına neden olan bir sorun düzeltildi.
  • “Hızlı Erişime Sabitle” artık Hızlı Erişim’deki Son Dosyalar’da bir dosya seçildiğinde komut çubuğunda kullanılabilir.

Giriş

  • Dokunma veya kalemle gerçekleştirildiğinde RichTextBlocks’ta köprülere tıklamanın çalışmamasına neden olan bir sorun azaltıldı.
  • Yeniden başlattıktan sonra özel fare işaretçilerinin varsayılan Windows’a dönebileceği bir sorun giderildi.
  • Hatanın nedeni bu olmadığında sesle yazmanın “bir bağlantı sorunu var” olarak görüntülenmesi sorunu giderildi.
  • PC’nizin kilidini açtıktan sonra sesle yazmanın başlamayabileceği bir sorun düzeltildi.
  • PC’de birden fazla hesap varken giriş ekranında meydana gelebilecek bir dokunmatik klavye çökmesi düzeltildi.
  • Son yapılarda kalem hassasiyetini etkileyen bir sorun ele alındı.
  • Dokunmatik yüzeylerde kıstırma ve yakınlaştırma hareketinin algılanmasını iyileştirmeye yardımcı olacak bazı iyileştirmeler yapıldı.
  • Çince (Basitleştirilmiş) IME’ler için bazı durumlarda IME araç çubuğu seçeneklerinin yanıt vermemesine neden olan bir sorun ele alındı.

Arama

  • Yüksek isabetli bir arama çökmesini gidermek için bazı çalışmalar yapıldı.

Ayarlar

  • Kişiselleştirme > Görev Çubuğu > Görev Çubuğu davranışlarına erişmeye çalışırken takılmaya neden olan bir sorun düzeltildi.
  • Kişiselleştirme > Yazı Tipleri altındaki yazı tipi önizlemelerinin bir kontrast modu etkinleştirildiğinde görünmeyebileceği sorun giderildi.
  • Uygulamalar > Yüklü uygulamalarda mevcut farklı görünümler arasında geçiş yaparken iyileştirilmiş performans.
  • Windows Update > Güncelleme Geçmişi > Güncellemeleri Kaldır yoluyla bir güncellemeyi kaldırmak, devam etmeden önce şimdi bir onay penceresi gösterecek.

Pencereleme

  • Simge durumuna küçültülmüş bir pencereyi tutturmak için yakalama yardımı kullanıldığında yaşanan, pencerenin tüm kullanılabilir alanı doldurmayabileceği bir sorun düzeltildi.
  • Ekranda 3 parmak hareketlerini kullanırken yaşanan birkaç animasyon takılması düzeltildi.
  • Ekranda hiçbir pencere görünmüyorken 3 parmakla ekran hareketlerini kullanmaya çalıştığınızda meydana gelebilecek bir explorer.exe çökmesi çözüldü.
  • Görev Görünümü çağrılırken animasyonları ve performansı etkileyebilecek temel bir sorunu ele alındı.
  • Belirli senaryolarda Görev Görünümü’nde Masaüstlerini yeniden düzenlemeye çalışırken beklenmedik bir şekilde “X” simgesini görmenize neden olan temel sorun azaltıldı.
  • Monitörleri ve dock’ları bağlarken ve bağlantısını keserken duyulan seslerin sayısını daha da azaltmak için çalışma mantığı değiştirildi.
  • Simge durumuna küçültülmüş uygulamalar için pencerelerin, ayırma ve yeniden yerleştirme sırasında beklenen monitörde başlamamasına ilişkin yakın tarihli bir sorun azaltıldı.
  • Belirli uygulamaları en üst düzeye çıkarırken başlık çubuğu artık ikincil monitörlere bakmamalı.
  • Bazı pencerelerin altından dışarı fırlayan ve pencerenin üstünü kaplayan beklenmedik bir beyaz dikdörtgen göstermesine neden olan sorun düzeltildi.
  • Akrilik kullanırken kenar hareketleri için yeni tam ekran tutucu güncellendi.

Ekran Okuyucu

  • Ekran Okuyucusu’nun tarama modunda Çalıştır iletişim kutusunu doğru şekilde okumasını engelleyen bir sorun düzeltildi.
  • Tarama modundaki Ekran Okuyucusu artık Visual Studio’da Hata Listesindeki hata mesajlarını doğru bir şekilde okuyacak.
  • Cihaz kurulumunda (OOBE) bir PIN ayarlanırken oluşan hatalar artık Ekran Okuyucusu tarafından okunacak.
  • Ekran Okuyucusu doğal sesleri için perde aralığı daha fazla kontrol düzeyi sağlamak üzere ayarlandı.
  • Ekran Okuyucusu ayarlarında Ekran Okuyucusu’nun hızını 0 ila 5 ve 15 ila 20 aralıklarında ayarlarken perdenin değişmemesine neden olan temel sorun ele alındı.

Tablet için Optimize Edilen Görev Çubuğu

NOT: Bu düzeltmeler, yalnızca cihazınızda Windows Insider’a sunulmaya başlayan ve henüz herkes tarafından kullanılamayan tablet için optimize edilmiş görev çubuğu etkinleştirildiğinde geçerli.

  • Tablet olmayan cihazlarda Build 22557’nin bir parçası olarak duyurulan yeni dokunma hareketlerinden birkaçını bozan sorun çözüldü ve dokunma hareketleri tüm cihaz türlerinde geri yüklendi.
  • Bir uygulamayı başlattıktan sonra görev çubuğunun çökmesine sebep olan bir sorun ele alındı.
  • Klavyenizin bağlantısını keserken veya yeniden bağlarken görev çubuğu durumunun değişmesiyle ilgili birkaç hata düzeltildi.