Anasayfa Haber DDR4 ve DDR5 RAM Fiyatları İkinci Çeyrekte Düşebilir

DDR4 ve DDR5 RAM Fiyatları İkinci Çeyrekte Düşebilir

Donanım üreticilerinin yeterli envanter oluşturması ve Rusya-Ukrayna kaynaklı belirsizlikler nedeniyle PC’lere ve diğer cihazlara olan talebin bu dönemde daha zayıf olması bekleniyor. Pazar analisti TrendForce‘a göre bu sebeplerle birlikte DRAM için ortalama satış fiyatları ikinci çeyrekte %’e kadar gerileyecek.

Bilgisayar üreticileri, stoklarında yeterli bellek olduğu için 2022’nin ikinci çeyreğinde DRAM stoklama konusunda daha çekimser bir yaklaşım benimsiyor. Normalde bilgisayar üreticileri Haziran ayındaki en yoğun okula dönüş sezonu için DRAM’leri stoklamaya başlar. Ancak PC’lere olan taleple ilgili belirsizlikler nedeniyle satın alımlar pek fazla artmayacak. Bu nedenle DRAM fiyatları %5 ila %8’e kadar düşüş gösterebilir.

Sunucu DRAM’i söz konusu olduğunda yine fiyatların %5’e kadar düşeceği bildirildi. Mobil DRAM pazarına gelince, akıllı telefon belleği talebinin (dizüstü bilgisayarlar ve tabletler için de kullanılmakta) ikinci çeyrekte sabit kalması bekleniyor. TrendForce, bu nedenle LPDDR bellek fiyatlarının ikinci çeyrekte %5’e kadar düşeceğine inanıyor. GPU tarafında haberler biraz kötü. İkinci çeyrekte grafik bellek fiyatlarının %5’e kadar artacağı tahmin ediliyor.

DDR5 SDRAM’in benimsenmesi giderek artarken, Wi-Fi 6 yönlendiriciler gibi yalnızca DDR4’ü değil, hatta DDR3’ü kullanan birçok uygulama var. DRAM üreticileri ayrıca yıllardır DDR3 üretimini azaltıyor; 2022’nin ikinci çeyreğinde fiyatların %5 kadar artması bekleniyor. Ancak DDR4 fiyatlandırmasının %5’e kadar düşeceği tahmin ediliyor.

Genel olarak, PC ve DRAM talebindeki belirsizlikler bilgisayar bellek fiyatlarını ve DRAM üreticilerinin kâr oranlarını etkileyecek. Ancak Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın ne kadar süreceğini ve DRAM tedarik zincirini nasıl etkileyeceğini kimse bilmiyor. Bu nedenle uzun vadeli olarak DRAM fiyatlarının geleceğini tahmin etmek zor.