Anasayfa Haber Ekran Kartı Fiyatlarında Güncel Durum: Düşüş Sürüyor

Ekran Kartı Fiyatlarında Güncel Durum: Düşüş Sürüyor

RTX 30 vs RX 6000

Son birkaç aydır ekran kartı fiyatlarının istikrarlı bir şekilde düşüş gösterdiğini gözlemliyoruz. 3DCenter.org tarafından toplanan istatistiklere göre ekran kartı fiyatları son yılın en düşük seviyelerine geriledi. Kaynağa göre şu anda fiyatlar 2021 yılının başlarından bu zamana kadar olan dilimdeki en iyi noktasında. Daha da önemlisi, Mart ayının başından sonuna kadar ortalama düşüşün %25 gibi büyük bir oranda olduğu belirtiliyor.

Bahsi geçen veriler Avrupa pazarını temel alıyor ve umuyoruz ülkemizde de benzer etkiler görürüz. 3DCenter raporunda ayrıca farklı AMD ve NVIDIA ekran kartlarını kullanarak AB genelindeki perakendecilerde fiyatlandırma ve bulunabilirlik açısından tablo haline getiriyor.

Yukarıdaki grafikte yeşil çizgi NVIDIA RTX 30 serisi ve kırmızı çizgi AMD Radeon RX 6000 serisini temsil ediyor. Zaman içinde kartların izlediği yolu burada görebilirsiniz. Görünüşe göre son aylarda dile getirdiğimiz düşüş trendi sürüyor ve şu an fiyatlar çok daha iyi noktada.

Bu arada kesik mavi çizgiler, ekran kartlarının stok durumunu belirtiyor. Grafiğe bakılırsa artık stok konusunda bir sıkıntı kalmamış diyebiliriz. Eğer mevcut ivme devam ederse, Nisan-Mayıs aylarında tüm ekran kartlarında fiyatlandırmanın liste fiyatına yaklaştığını görebiliriz.

3DCenter, gözlemlenen bu son fiyat düşüşleriyle birlikte alıcıların acele etmemesi gerektiğini söylüyor. Öte yandan oyuncular ve donanım meraklıları uzun zamandır bir ekran kartı almak için sabrediyor ve belki de bazıları yeni nesil için sabırsızlanıyor. Bu arada NVIDIA GeForce RTX 40 serisi ve Radeon RX 7000 serisinin yılın ikinci yarısında geleceğini ekleyelim. Ayrıca Intel Arc Alchemist harici masaüstü ekran kartları da ikinci çeyrek için yolda.

Öte yandan geçtiğimiz haftalarda RX 6500 XT modellerinin önerilen satış fiyatının altındaki fiyatlarla satıldığını zaten görmüştük. Ancak farklı modellerde benzer bir durum henüz göremedik.

Çizelgedeki sarı çizgi, GPU madencileri için en popüler seçim olmaya devam eden Ethereum’un fiyatını gösteriyor. GPU fiyatlandırmasının ve ETH’nin geçen yıl Temmuz ayına kadar oldukça yakın bir ilişki içinde olduğunu göreceksiniz. Bu bağlantının kesilmesinin arkasında bazı nedenler olabilir. En belirgin olanı madencilik zorluk seviyesindeki artış ve sonbahardan bu yana enerji fiyatlarındaki büyük yükseliş diyebiliriz.