Anasayfa Haber Basit Karton Modlamasıyla Intel Stok Soğutucu Sessiz Hale Gelebiliyor

Basit Karton Modlamasıyla Intel Stok Soğutucu Sessiz Hale Gelebiliyor

Modlama yapan ve retro oyunlar geliştiren Patrick Bene, Intel Laminar RM1 stok soğutucular için hızlı ve kolay bir modlamanın ayrıntılarını paylaştı. Pubby Games’in sahibi Bene, kağıt tabanlı gürültü azaltma tekniği bir blog gönderisiyle detaylandırdı.

Patrick, Intel Core i5-12400 Alder Lake işlemciye sahip bir sistem kullanıyor. Yeni stok soğutucu kullanıcıyı tatmin edecek şekilde çalışıyor ve özel soğutma için masraf yapmak istemediğini belirtmiş.

Ancak Patrick, Laminar RM1’in tasarımı üzerinde düşünürken Core i9 yongaları için sunulan Laminar RH1’in etrafında bir plaka olduğunu fark etti. Core i9 işlemcilerle gelen soğutucuda ayrıca bir aRGB LED aydınlatma bulunuyor, ancak bunun performansa bir katkısı yok. Core i3, i5 ve i7 yongalarla gelen soğutucu ise açık hava plastik kanat tasarımına sahip.

Oyun geliştiricisi, Laminar RM1’in etrafında ek bir katman eklemenin bir etki oluşturup oluşturmayacağını merak etti. Bene kağıt, makas ve bant kullanarak dışarı atılan havayı yönlendirmeye yardımcı olan ve onu fan kanatlarının yolundan uzak tutan bir fan katmanı yaptı. Gürültü konusunda aradaki fark çok belirgindi.

Kağıt parçasından bir bölüm oluşturdum, uçları bir silindir oluşturacak şekilde bantladım. İncelik gerektirdi, ancak fan çarpmadan kağıdı soğutucunun içine sıkıca oturtmayı başardım. Yapıştırıcı da gerekmiyor!

Karton Katman Yüksekliği Maksimum
CPU Sıcaklığı
Gürültü
Stok hali 80 C +8 Db
2,50 cm 85 C +0 Db
3.55 cm 82 C +1 Db
4.30 cm 80 C +2 Db
5 cm 80 C +4 Db
7,5 cm ve üstü 80 C +8 Db

Yukarıda Laminar RM1 kağıt modlamasıyla ilgili değişimleri görebilirsiniz. Kartonun yüksekliğine göre sıcaklıklar artabiliyor, ancak gürültü seviyesinde önemli değişimler yaşanmış. Ayrıca blog gönderisinde gürültüye ilişkin ses kayıtları da yer alıyor.