Anasayfa Haber Analistlere Göre GPU Fiyatları Düşüşe Geçecek

Analistlere Göre GPU Fiyatları Düşüşe Geçecek

Graphic Speak tarafından yakın zamanda yayınlanan bir rapora göre ekran kartı pazarının hacmi 2021’de 50 milyar doların üzerine çıktı. AMD ve NVIDIA ortakları tarafından 50 milyondan fazla özel kart sevk edilirken yıl bazında %30’luk önemli bir artış yaşandı. Yeni rapora göre mağazaların stok fazlası olduğunda fiyatlar nihayetinde düşecek.

Harici ekran kartlarının ortalama satış fiyatı, Ethereum madenciliği patlamasından bu yana katlanarak arttı. Sonuç olarak madenciler GPU stoğu yapmaya başladılar. Bu da kıtlığa ve daha yüksek fiyatlara yol açtı. Pandemi sürecinde durum daha da vahim hale gelirken tedarik zinciri çöktü ve üretim kısıtlandı.

İlk koronavirüs vakalarının 2019 Aralık ayında Çin’de ortaya çıktığını hatırlatalım. 2019’da ortalama satış fiyatı 400 doların biraz üzerindeyken 2020’de neredeyse 700 dolara çıktı. Yani kabaca %75’lik bir fiyat artışı görüldü. Fiyatlandırma sonrasında 2020 ve 2021 ile birlikte yükseltmeye devam etti.

Analist şirkete göre fiyat artışından yararlananlar ekran kartı tedarikçileri değildi, bunun yerine perakendeciler (Amazon, Newegg, Best Buy, vb.) büyük kârlar etti. Son olarak makalede AMD ve NVIDIA’nın yeni nesil ekran kartlarının fiyatlandırmasına değiniliyor. JPR’ye göre ekran kartlarında stok fazlası olmasıyla birlikte fiyatlar eninde sonunda düşecek. Nitekim yılın başlarından beri GPU stoklarının her geçen gün iyileştiğine tanık olmuştuk ve fiyatlar da önemli oranda düşüş gösterdi.