Anasayfa Haber Intel, Alder Lake-X ile HEDT Pazarına Geri Dönüyor

Intel, Alder Lake-X ile HEDT Pazarına Geri Dönüyor

AIDA64’ün yeni bir sürümüne ait yama notları, Alder Lake-X kod adını taşıyan gizemli yeni Intel CPU platformu için ön destek eklendiğini gösteriyor. Yeni işlemciler hakkında şu an için hiçbir detay yok, ancak bu yongalar Intel Alder Lake serisinin yeni HEDT modelleri olabilir. Yani Intel uzun bir aradan sonra HEDT pazarına geri dönüyor diyebiliriz.

ABD’li çip üreticisi, son yıllarda platformla ilgili yonga seti ve CPU’lar da dahil olmak üzere HEDT platformunu simgelemek için X harfini kullanmaya başladı. Dolayısıyla Alder Lake-X ile bu geleneğin devam etmesi muhtemel. Şirket HEDT pazarından bir süredir uzaklaşmıştı. Son HEDT serisi, 2019’da 14nm Cascade Lake-X adıyla çıkış yaptı ve maksimum 18 çekirdeğe ulaştı.

Intel, daha önce 10nm Enhanced SuperFin işlemi olarak bilinen Intel 7 teknolojisiyle Alder Lake ve Sapphire Rapids çiplerinin üretimini yapıyor. Sapphire Rapids serisi Alder Lake gibi Gracemont çekirdeklerini kullanmayacak lakin her iki tarafta da Golden Cove çekirdekleri kullanılıyor.

Alder Lake-X ailesi, muhtemelen tüketiciler için olan Alder Lake yongalarından daha yüksek çekirdek sayılarıyla pazarlanacak. Bunun yanında HEDT platformu için düşük güçlü Gracemont çekirdekleri kullanılmayabilir. Bu yongalarda ayrıca hız aşırtma desteğiyle birlikte AVX-512 komut seti de aktif edilebilir.

Alder Lake-X, her halükarda AMD’nin 64 çekirdeğe kadar ulaşan Ryzen 5000 Threadripper Pro işlemcileriyle rekabet etmek zorunda kalacak. AMD şu an için Pro olmayan sürümlerin gelip gelmeyeceğini doğrulamadı.