Anasayfa Haber Microsoft, Sunucu Çalışırken GPU Değişimi Sağlayan Sürücü Yayınladı

Microsoft, Sunucu Çalışırken GPU Değişimi Sağlayan Sürücü Yayınladı

Önde gelen bulut bilişim şirketlerinden biri olan Microsoft, sunucularında Linux‘un yanı sıra AMD’nin veri merkezi GPU’larını da kullanıyor. Bazen bu GPU’ların çalışan makinelere takılması veya bir değişim yapılması gerekiyor. Ancak grafik hızlandırıcıların takılması için sunucunun kapatılması gerekli. Microsoft ise Linux sunucularında çalışır haldeyken GPU’ların takılmasına izin veren özel bir sürücü geliştirdi.

Phoronix, Microsoft’un Linux için “AMD GPU PCIe hot-plug” yamasının Github‘a gönderildiğini açıkladı. Yeni yama, Microsoft’un Azure makinelerine yönelik Linux için özel olarak tasarlanmış.

Microsoft GPU teknolojisi hakkında herhangi bir ayrıntı açıklamış değil. Ancak bu Azure sistemlere hızlı bir şekilde GPU hızlandırıcı eklenmesine olanak tanıyan, tescilli bir yetenek gibi görünüyor. Ekran kartlarını barındıran makineler zorlu koşullarda çalıştığından dolayı, sistemler çalışırken GPU takma desteği bazı durumlarda oldukça yararlı olacak.

AMD yıllar önce eGFX kutusu kullanarak bir ekran kartının Thunderbolt 3 bağlantı noktasına takılmasını sağlayan bir sürücü geliştirmişti. Bahsi geçen çözüm ise PCIe arabirimine dayanıyor. Öte yandan AMD veri merkezi GPU’ları için benzer bir destek sunmamıştı. Görünüşe göre Microsoft mühendisleri ortağına yardımcı olmak ve Azure sunucu birimi için bir avantaj elde etmek için yeni bir sürücü geliştirmeye karar verdi.