Anasayfa Haber Linux 5.17 ile AMD Tarafında Büyük Gelişmeler Yapılıyor

Linux 5.17 ile AMD Tarafında Büyük Gelişmeler Yapılıyor

Yaklaşan Linux 5.17 çekirdeği üzerinde çalışan Linux geliştiricilerinin artmasıyla birlikte AMD işlemcilere özel bazı önemli iyileştirmeler bekleniyor. Ayrıca AMD uyumluluğu da artırılacak. Linux 5.16 yakın zamanda piyasaya çıkmıştı. Ancak yazılımcılar açık kaynaklı işletim sistemi için sıkı çalışıyor ve Linux 5.17 ile her şeyi daha iyi hale getirmek istiyor.

Phoronix, çalışmanın son halinin Linux 5.17-rc1 olarak sunulduğunu söylüyor ve bu sürümle birlikte Linux 5.17 ile neler bekleyebileceğimize bakıyoruz. Linux 5.17, Mart ayının sonunda kararlı çekirdek hazır olana kadar haftalık sürümlerle güncellenecek. Ubuntu 22.04 LTS’nin varsayılan çekirdeği olmayacak olsa da, Fedora 36 ve diğer Linux dağıtım sürümleri tarafından kullanılabilir.

Aşağıda Linux 5.17 ile yapılacak olan çok sayıda AMD geliştirmesinden bazılarını görebilirsiniz.

Linux 5.17 AMD Geliştirmeleri

  • AMD P-state sürücüsünün yeni bir sürümü resmi olarak piyasaya sürülmeye hazır. Bu sürücü, standart ACPI CPUFreq sürücüsüne kıyasla Linux platformunda güç verimliliğini artırmaya yardımcı olmak için AMD ve Valve arasındaki bir işbirliğiyle geliştiriliyordu. AMD için P-State sürücüsü, CPPC olarak da bilinen ACPI Collaborative Processor Performance Controls’e bağlı. Bu, platformun daha ince ayarlı işlemci frekansları ve performans durumu bilgilerinin kullanılabilirliğini sağlayacak. ACPI CPPC ile AMD P-state, CPPC etkin olduğu sürece yalnızca Zen 2 ve gelecekteki işlemcilerle uyumlu.
  • Raporlama için Registered DDR5 (RDDR5) ve Load Reduced DDR5 (LDDR5) bellek türlerinin belirlenmesi de dahil olmak üzere SMCA güncellemeleri ve EDAC güncellemeleri dahil birçok yeni nesil (Zen 4) işlemci geliştirmeleri.
  • AMD Smart Trace Buffer desteği, hem CPU tarafında hem de daha yeni donanıma sahip Radeon dGPU tarafında Linux 5.17 ile hazır olacak. AMD Smart Trace Buffer, temel olarak arızaları analiz etmeye yardımcı olmak için sistem yürütmesi hakkında günlük bilgilerine sahip döngüsel bir veri arabelleği.
  • AMD Renoir donanımı artık ses ortak işlemcisi için Sound Open Firmwaredesteğine sahip ve başlangıçta bir Intel projesi olarak başlayanlar için Sound Open Firmware’i destekleyen ilk AMD platformu. Ayrıca AMD Linux dizüstü bilgisayar cephesinde, bir dizi S2idle / S0ix ile ilgili AMD Linux çalışmasının en sonuncusu olan bir AMD s2idle arıza düzeltmesi var. Ek olarak, X570/B550/B450/X470 yonga setlerine sahip birçok yeni ASUS anakartı artık nihayet Linux altında çalışan sensör desteğine sahip. Linux 5.17 ayrıca Rembrandt SoC ağ desteği de sunuyor.
  • Rembrandt APU’ları için GPU kurtarma desteği, Van Gogh için Seamless Boot ve diğer birkaç hata düzeltmesi gördü ve gelecekte çok daha uyumlu olacak şekilde güncellenecek.
  • Son olarak Linux 5.17, AMD 3DNow’ı kullanımdan tamamen kaldırıyor. Bununla birlikte Hudson D4 yonga setlerine sahip AMD Fusion APU sistemlerinin önyükleme sürelerinin iyileşmesi bekleniyor.