Anasayfa Haber 2022’de 430 Milyar Çip Satışı Bekleniyor

2022’de 430 Milyar Çip Satışı Bekleniyor

Günümüzdeki tüm modern elektronik cihazların içinde en azından bir adet çip yer alıyor. Su ısıtıcılar gibi basit cihazlar bile belki bir veya iki entegre devre (IC) kullanmakta. PC’ler veya otomobiller gibi karmaşık cihazlarda ise yüzlerce veya binlerce çip bulunabiliyor.

Pandeminin de etkisiyle teknolojik cihazların kullanım oranı artarken entegre devrelerde satışların rekor kırması bekleniyor. IC Insights de bu yıl çip sevkiyatlarının bir önceki yıla göre %9,2 artarak 427,7 milyar adet olacağını tahmin etmiş.

427,7 milyar birim çip satışı önemli bir rekoru temsil ediyor. Bu rakamları daha anlamlı hale getirecek olursak, 2010 yılında sevk edilen IC’lere kıyasla 2.2 kat ve 1980’de satılan IC’lere kıyasla 44 katlık bir fark söz konusu. 2021 yılında tedarik edilen 391.8 milyar çip ile karşılaştırdığımızda ise yıldan yıla %9.2’lik bir büyüme yaşandı. Aslında sevkiyatlar 2021’de yıllık bazda %22 gibi önemli bir oranda arttı. IC Insights’a göre bu bir patlama yılıydı.

Dünya Yarı İletken Ticaret İstatistikleri (WSTS) 33 ana çip kategorisi tanımlıyor. Bu ürün kategorilerinden yalnızca üçünde (SRAM, DSP ve Gate Array) sevkiyatların düşeceği tahmin ediliyor. Öte yandan 30 kategorinin pozitif büyüme göstermesi beklenirken, 12 kategorinin büyük oranlarda büyümeler göreceği tahmin edilmiş.

Özetleyecek olursak, çip satışları bu yıl ve önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecek. Ancak IC Insights’a göre 2026’ya kadar IC birim bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) %7 olacak ve büyüme bir zaman sonra muhtemelen yavaşlayacak.