Anasayfa Haber NVIDIA RTX 4000 Serisi GPU’ların Testleri Başladı

NVIDIA RTX 4000 Serisi GPU’ların Testleri Başladı

NVIDIA’nın Ada Lovelace kod adlı yeni nesil GPU ailesini bu sonbaharda piyasaya sürmesini bekliyoruz. Bu nedenle şirketin ve üretim ortaklarının yeni grafik işlemcilerini artık test etme zamanı geldi. GPU’lar konusunda önemli bir sızıntı kaynağı olan Kopite7Kimi ise bu test süreçlerinin başladığını söylüyor.

Tipik olarak bir GPU’nun geliştirme süreci bir yıldan daha uzun sürüyor. Bu nedenle mevcut tabloya göre NVIDIA’nın geçen yaz AD102 işlemcilerinin ilk örneklerini almış olması gerekirdi. Bununla birlikte çip ve sürücüler ve sürücüler şimdiye kadar çoktan hazır olmalı.

Geçmişteki sızıntılar, teknoloji devinin RTX 4000 serisi ile birlikte performansı üst düzeye çıkaracağını gösteriyor. Ancak güç tüketimi konusunda büyük bir patlama yaşanmasını bekliyoruz. Sonuç olarak, yeni nesil kartların 12+4 pin PCIe güç konnektörüyle birlikte gelme ihtimali oldukça yüksek.

Tekrar üzerinden geçecek olursak, oyun için üretilen GeForce RTX 4000 serisinde “Ada Lovelace” mimarisi kullanılacak. Şirketin yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) ve yapay zeka uygulamaları için tasarladığı mimari ise “Hopper” kod adını taşıyor.

Bir başka detaya gelince, NVIDIA’nın yeni nesil GPU’larında TSMC N5 (5nm sınıfı) üretim teknolojilerinden birini kullanması muhtemel görünüyor. Nihayetinde ise mimari iyileştirmeler, transistör sayıları ve yüksek saat hızlarıyla birlikte mevcut GeForce RTX 3000 serisi “Ampere” ailesine kıyasla ciddi performans artışları bekleyebiliriz.

NVIDIA, yeni nesil GeForce RTX 4000 serisi ‘Ada Lovelace’ GPU’larının bu yıl piyasaya sürüleceğini resmi olarak onaylamadı. Ancak şirket her iki yılda bir tamamen yeni GPU ailesi tanıttığından dolayı artık yeni nesil GeForce kartların zamanı geldi.