Anasayfa Haber Intel, CPU’lar İçin Hızlı AV1 Video Kodek Desteğini Duyurdu

Intel, CPU’lar İçin Hızlı AV1 Video Kodek Desteğini Duyurdu

Alliance for Open Media kurucu üyelerinden biri olan Intel, AV1 kodek bileşenini tanıtmak ve kullanıcılar için erişilebilir hale getirmek için çok şey yaptı. Mavi ekip, 2020’de Xe-LP GPU’ları ile donanım AV1 kod çözme özelliğini sunan ilk şirket oldu. Teknoloji devi şimdi ise CPU’lar için hızlı açık kaynaklı Scalable Video Technology AV1 kodlayıcı ve kod çözücünün 1.0 sürümünü yayınladı. SVT-AV1, tüm modern işlemcilerle birlikte uyumlu çalışabiliyor.

AV1 açık kaynaklı video kodek çözümü, ultra yüksek çözünürlükler, geniş renk gamı ​​ve yüksek dinamik aralık geliştirmeleri için tasarlandı. AOMedia, 2018’de AV1’in mevcut kodeklerden %30 daha verimli olduğunu söylemişti. Ancak yüksek verimli kodekler kaynaklara aşırı derece aç oluyor ve genellikle düzgün çalışması için donanım hızlandırmasına ihtiyaç duyuyor. Bu arada modern CPU’lar, SVT-AV1’in tam olarak yaptığı gibi, kod çözme ve kodlamaya uygulanabilecek birçok kaynağa ve yeni komut setine sahip.

SVT-AV1, modern CPU’ların ve AVX2 komutlarının çok çekirdekli yapısından yararlanabilen, ölçeklenebilir bir kodek kütüphanesi olacak. Phoronix ise SVT-AV1’in performansı artırmak için daha fazla AVX2 optimizasyonu, görüntü kalitesi iyileştirmeleri, daha önceden ayarlanmış seviyeler için hızlı kod çözme ve S-frame desteği eklediğini bildiriyor.

SVT-AV1 kodlayıcı/çözücü kütüphanesinin 1.0 sürümü, içerik oluşturucular ve son kullanıcılar için oldukça iyi bir haber.. Ek bir hatırlatma olarak, Intel’in SVT-AV1 kütüphanesi Apple’ın macOS, Microsoft’un Windows ve Linux tabanlı x86 sistemlerde destekleniyor: Intel 5. Nesil Core ‘Broadwell’ ve üst nesiller.