Anasayfa Haber PC ve Bileşen Kıtlığı Yıl Boyunca Azalacak

PC ve Bileşen Kıtlığı Yıl Boyunca Azalacak

Counterpoint Research tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, PC bileşenlerinde yaşanan kıtlık yılın ikinci yarısında azalmaya devam edecek. Pazar araştırma firması, bileşen kıtlığı seviyelerinin zamana dayalı bir tablosunu oluşturmak için çeşitli endüstri kaynaklarından gelen talep-arz boşluklarını ve bilgileri analiz etti. Aşağıda yıl sonuna kadar pek çok önemli PC bileşeninin tedarik zinciri sorunlarından etkilenmeyeceğini gösteren grafiği görebilirsiniz.

Grafik oldukça anlaşılır, ancak bazı kilit noktalara dikkat etmek gerek. Üç noktadan oluşan bir dizi talebin arzı %30’a kadar geride bıraktığı anlamına gelirken, bir kırmızı nokta %10’luk bir dengesizliği temsil ediyor. Analizlere göre 2022’nin ikinci bölümünde PC tedarik zincirinde iki veya üç seviyeli sorunlar görmeyeceğiz. Ancak %10’luk bir dilimle birlikte arz sorunu yıl sonuna kadar maalesef devam ediyor.

Grafiğe yakından baktığımızda harici GPU kategorisinde sıkıntının (tek noktalı) düşük seviyede olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte, son dönemde ekran kartı fiyatlarının hızla düştüğüne tanık olduk.

Son olarak Counterpoint, PC eklenti kartları ve anakartlar tarafından kullanılan bazı entegre devrelerin (IC) 2022’de yetersiz kalacağını belirtiyor. Bunlar PMIC’ler ve Wi-Fi yongaları. PMIC’lerde sorunlar %10 seviyesine inerken iyi bir ilerleme mevcut. Ancak Wi-Fi çiplerinin küçük ama can sıkıcı problemi, 2021’in ilk yarısından bu yana endüstri için sabit bir sorun gibi görünüyor.