Anasayfa Haber DDR5 Belleklerde Yeni Overclock Rekoru: 10022 MHz

DDR5 Belleklerde Yeni Overclock Rekoru: 10022 MHz

DDR5 bellekler söz konusu olduğunda zaman zaman hız aşırtma denemeleri yapıldığından bahsediyorduk. 10.000 MHz sınırı için kısa bir zaman kaldığını yazmıştık ki MSI birkaç gün öncesinde yeni bir rekor kırdığını açıkladı.

Ancak şimdi sahnede Gigabyte var. HiCookie liderliğindeki Gigabyte OC ekibi, 18 MT/sn daha yüksek hıza ulaşarak yeni dünya rekorunu eline aldı. Bu tür overclock süreçleri LN2 soğutma (hem CPU hem de bellek için), çok fazla deneyim, sabır ve aynı zamanda platform ayarlamaları gerektiriyor.

HiCookie, overclock denemelerinde hızı 2.1 GHz’e düşürülen ve çift çekirdekli bir yapılandırmayla kısıtlanan Intel Core i9-12900K işlemci seçti. Bununla birlikte overclock için tasarlanmış özel bir model olan Gigabyte Z690 AORUS Tachyon anakart kullanıldı. Bahsettiğimiz anakart üzerinde yalnızca iki UDIMM yuvası bulunuyor, ancak bu tür denemelerde yalnızca bir RAM yuvası tercih ediliyor.

Overclock ekibi, 10022 MT/s (10022 MHz) gibi yüksek hızlara çıkmak için zamanlamayı “46-58-58-46-104-2 (tCAS-tRCD-tRP-tRAS-tRC-tCR)” şeklinde ayarladı. Yani MSI’ın rekoruna göre hem zamanlamalar düşük hem de frekans yüksek.

Ek bir bilgi olarak, HWBOT kıyaslaması osiloskop ölçümü ile doğrulama gerektiriyor. Bu da kırılan dünya rekorunun geçerli olmasını sağlıyor.