Anasayfa Haber Yeni Zen 4 APU’lar Geliyor: Phoenix ve Dragon Range

Yeni Zen 4 APU’lar Geliyor: Phoenix ve Dragon Range

AMD, yenilenen APU stratejisiyle birlikte 2023’e kadar üç farklı işlemci serisi hazırlayacağını doğruladı. Ryzen 7000 “Raphael” serisi daha önce bahsettiğimiz gibi masaüstü platforma Zen 4 mimarisiyle beraber gelecek. Kırmızı takım şimdi “Dragon Range” adını verdiği özel bir seri hazırlıyor.

Bu APU’lar yine Zen 4 mimarisi, DDR5 bellek desteği ve PCIe 5.0 bağlantısından faydalanacak. Ayrıca Dragon Range ailesi “bir mobil oyun CPU’su için şimdiye kadarki en yüksek çekirdek, iş parçacığı ve önbelleğe” sahip olacak. Ancak AMD bu konuda daha fazla ayrıntı vermekten kaçınıyor. Üst düzey oyuncuların beklentilerini karşılamak için tasarlanan Dragon Range serisinin TDP değeri 55W olarak ayarlandı. AMD ayrıca Dragon Range’in CPU’lar için “HS” son ekini alacağını söylüyor.

Bir başka APU ailesi olan Phoenix, oyun tutkunları için ince ve hafif dizüstü bilgisayarlara gelecek. Phoenix ailesi de AMD’nin Zen 4 çekirdeği, DDR5 bellek alt sistemi ve PCIe 5 arabirimlerinden yararlanacak. Daha zarif dizüstülerde kullanılacak Phoenix APU’lar ise 35W-45W aralığında güç sınırına sahip. Ne yazık ki AMD bu yüksek performanslı ürünlerde kullanılacak grafik mimarisini belirtmedi.

Tekrar Raphael ailesine dönelim. Zen 4 mikro mimarisine dayalı Raphael masaüstü CPU’lar, 65W+ tasarımlarıyla bu yılın sonunda piyasaya sürülecek. Bunlar LGA1718 (AM5) soketini temel alacak ve DDR5 bellek teknolojisinin yanı sıra PCIe Gen5 desteğini de içerecek.