Anasayfa Haber Zen 6 Mimarili İşlemcilerle İlgili İlk Sızıntılar Geldi: EPYC Venice

Zen 6 Mimarili İşlemcilerle İlgili İlk Sızıntılar Geldi: EPYC Venice

AMD’nin Zen 4 mimarili işlemcileri bu yıl piyasada yerini almaya başlayacak. Masaüstü tarafta ise Ryzen 7000 “Raphael” ailesi bizimle olacak. Sunucu tarafında da EPYC Genoa ve Bergamo serisine ait yongalar göreceğiz.

Donanım sızıntılarıyla ilgili videolar yayınlayan Moore’s Law is Dead, henüz Zen 4 mimarisini görememişken Zen 6 mimarisinin gelecekteki EPYC uygulaması hakkında sahip olduğu ilk bilgileri paylaştı. AMD’nin gelecekteki mimarileri için Zen isimlendirmesini kullanmaya devam edip etmeyeceğini bile bilmiyoruz. Ancak sızıntı kaynağı bu bu bilgilerin iki kez kontrol edildiğini iddia ediyor. Elbette AMD’nin önümüzdeki süreçte yol haritasını değiştirme olasılığı da var.

AMD, 3D V-Cache ile 3. Nesil EPYC güncellemesini yakın zamanda yaptı. Zen 6 mimarisini temel alan EPYC serisi ise söylentilere göre “Venice” kod adıyla gelecek. Bununla birlikte, Venice’ın en iyi ihtimalle 2024 yılında gelebileceğini varsayabiliriz.

Sızıntılara göre EPYC Venice tamamen yeniden tasarlanmış L2/L3 önbelleklere sahip olacak ve büyük ölçüde HBM uygulamalarına bağlı olacak. Bu aşamada AMD muhtemelen 3D kalıp istifleme teknolojisini kullanacak. Nitekim büyük L3 önbellek birimlerinin ve HBM belleğin ilginç bir tasarımla yan yana çalıştığını görebiliriz.

Doğal olarak teknik özellikler şu an için oldukça kısıtlı. Zen 6 tabanlı veri merkezi çipleri daha yeni bir soket kullanabilir ve Torino ailesine kıyasla daha hızlı DDR5 bellek desteği mümkün. Son olarak bahsi geçen EPYC 7006 serisi, Zen 5 tabanlı EPYC işlemcilerle birlikte zaten söylentileri dolaşan 200’den fazla çekirdekle gelebilir.