Anasayfa Haber AMD, RX 7000 Serisiyle PCIe 5.0 Teknolojisine Geçebilir

AMD, RX 7000 Serisiyle PCIe 5.0 Teknolojisine Geçebilir

Radeon RX 6X50 XT serisi ekran kartlarını tanıtmak için gün sayan AMD, diğer yandan RDNA 3 mimarisi ve Radeon RX 7000 serisi ekran kartları için mesai harcıyor. NVIDIA ile rekabeti son yıllarda kızıştıran kırmızılılar, bazı sızıntılara bakılırsa PCI Express 5.0 ekran kartlarını piyasaya süren ilk şirket olabilir.

Kepler_L2 tarafından yakın zamanda keşfedilen GFX11 yamalarına göre, AMD Navi 31 GPU’ya sahip ekran kartları PCIe 5.0 bağlantı teknolojisini kullanacak. Bu arada Navi 31 GPU’yu RX 7900 XT gibi üst düzey modellerde görmeyi bekliyoruz. AMD Navi 31, Linux çekirdek yamalarında AMD tarafından GFX11 olarak adlandırılan yeni RDNA 3 GPU ailesinin üst düzey bir silikonu. Geçen hafta boyunca AMD, yeni mimariye destek sağlamak için çok sayıda güncelleme hazırlamıştı.

NVIDIA GeForce RTX 40 serisinin bilinen tüm ayrıntılarını bu makalemizde ele almıştık. Ada Lovelace mimarisinden yararlanacak bu kartlar için PCIe Gen5 desteği henüz onaylanmadı. Veri merkezleri için duyurulan H100 GPU, yeni PCIe 5.0 bağlantı arayüzüne destek sunuyor. Bu nedenle RTX 40 serisi kartlarda benzer bir durum görebiliriz.

Kısa süre önce AMD, Zen 4 mikro mimarisine sahip Ryzen 7000 “Raphael” işlemcilerin Gen5 desteği sunacağını doğruladı. Ayrıca AM5 platformuna ait anakartlar yeni bağlantı teknolojileriyle birlikte gelecek. Sonuç olarak kırmızı ekibin bu yıl anakart, CPU ve GPU tarafında PCIe Gen5 desteği sunacağını söyleyebiliriz.

PCIe Gen5, PCIe Gen4’ün iki katı bant genişliğine sahip ve saniyede 128 GB/sn’ye kadar veri aktarım hızı sunuyor. Bu hızlar yeni nesil depolama teknolojileri için bant genişliği üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak. GPU tarafında ise yoğun bellek kullanan iş yüklerinde faydalı olabilir.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version