Anasayfa Haber NVIDIA, Sıvı Soğutmalı GPU’ları Veri Merkezlerine Getiriyor

NVIDIA, Sıvı Soğutmalı GPU’ları Veri Merkezlerine Getiriyor

Süper bilgisayarlardan özel oyun bilgisayarlarına ve hatta birkaç telefona kadar sıvı soğutmanın popüler olmasının bir nedeni var: Sıvı soğutma sistemlerinin önde gelen üreticilerinden Asetek‘e göre sıvılar ısıyı havadan daha iyi emiyor. Ancak sıvı soğutma çözümleri daha pahalı ve genellikle “yüksek performansa” odaklanan uygulamalarda kullanılıyor.

NVIDIA, bu yılın ilerleyen günlerinde veri merkezleri için A100 GPU’sunun sıvı soğutmalı bir versiyonunu satmaya başlayacak. GPU üreticisi, yeni çözümüyle bulut bilişim şirketlerinde enerji verimliliğinin artacağını söylüyor. Enerji verimliliğinin yanı sıra, sıvı soğutmalı kartların hava soğutmalı muadillerine göre başka bir avantajı daha var: Önemli ölçüde daha az yer kaplıyor, yani aynı miktarda alana daha fazla donanım sığdırmak mümkün.

Şirket yaptığı testlerle su soğutmalı A100 GPU’larıyla donatılmış bir tesisin yaklaşık yüzde 30 daha az güç kullandığını, aynı zamanda hava soğutmalı bir veri merkeziyle aynı işi yapabildiğini iddia etti. A100’ün yeni versiyonu ayrıca daha fazla yerden tasarruf sağlıyor. Sıvı soğutma tasarımı sayesinde hava soğutmalı kardeşi gibi iki yerine tek bir PCIe yuvası kaplıyor.

Tüketici pazarında bazı üreticilerin hazır sıvı soğutmayla birlikte ekran kartları sunduğunu birçok kez gördük. EK gibi bazı şirketler ise mevcut ekran kartlarıyla uyumlu olarak birçok ayrı bileşenin satışını yapıyor.

Yeşil takımın bugünkü duyurusu, oyun odaklı GeForce GPU’larda sıvı soğutma kullanımına ilişkin soruları da gündeme getirdi. NVIDIA bu konuda henüz bir plandan bahsetmiş değil, ancak şirket “öngörülebilir gelecek” için “yüksek performanslı veri merkezi GPU’larında sıvı soğutma çözümlerini” destekleyeceğini açıkça dile getirdi. Bu amaç doğrultusunda benzer süreçlerin tüketici odaklı oyun kartları için genişlemesini bekleyebiliriz.