Anasayfa Haber RX 7000 Kartlar DisplayPort 2.0 Desteğiyle Geliyor

RX 7000 Kartlar DisplayPort 2.0 Desteğiyle Geliyor

AMD’nin RDNA 3 mimarisine dayalı yeni Radeon RX 7000 serisi ekran kartları yeni nesil bağlantı teknolojileriyle geliyor. Linux çekirdeği için gelen bir yamaya göre, şirket DisplayPort 2.0 teknolojisini UHBR 20 veri iletim modu ile bir araya getirecek.

UHBR 20, mevcutta olan bir ekran kartı çıkış konnektöründe en yüksek bant genişliğini sağlayan standardı temsil ediyor. UHBR 20 ile 80 Gbps çift yönlü aktarım hızı almak mümkün. Bu teknoloji ile örnek bir RDNA 3 GPU, Display Stream Compression ile 16K çözünürlük, sıkıştırma olmadan 10K veya 120 Hz yenileme hızında çalışan iki 8K HDR ekrana görüntü verebilir. Tüm bunlar ise medya için Display Controller Next (DCN) motoru tarafından gerçekleştirilecek.

DisplayPort 2.0 özellikli monitörlerin kullanılabilirliği başlı başına bir hikaye. VESA, 2021’in sonunda DP 2.0 destekli cihazları gelmeye başlayacağını söylemişti. Ancak bu çıkışa sahip olmayan donanımlar piyasada olmadığı için gecikme yaşandı. AMD’nin RDNA 3 tabanlı ekran kartları bu desteğe sahip olduğunda ise monitörlerin yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladığını görebiliriz.

Öte yandan kısa zaman önce UHBR 40 ve UHBR 80 adında iki yeni sertifika ortaya çıkmıştı. VESA’nın yeni “DP80 UHBR” sertifikası ise ekran, kablo veya video kaynağının 20 Gb/sn’ye kadar bağlantı hızını (VESA’nın UHBR20 olarak adlandırdığı) ve dört hat üzerinden 80 Gb/sn’ye kadar çıktıyı desteklediği anlamına gelmekte. Bu arada “DP40 UHBR” sertifikası, 10 Gbps bağlantı hızı (UHBR10) ve dört şeritli çalışma yoluyla maksimum 40 Gbps verim için destek gerektiriyor.

Bazı ürünler VESA’nın sertifikasyon sürecinden geçmese bile bu tür yüksek performansları karşılaması mümkün. Ancak UHBR sertifikaları, DisplayPort 2.0 uyumlu ürünlerin sunabileceği bant genişliğini kesin olarak bilmemizi sağlıyor.