Anasayfa Haber Frontier, Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı Oldu

Frontier, Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı Oldu

Frontier en hızlı süper bilgisayar

AMD EPYC işlemciler tarafından desteklenen ve Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda bulunan Frontier süper bilgisayarı, dünyanın en güçlü süper bilgisayarı olma unvanını elde etti. 1.102 exaflop gücüyle Frontier’in performansı, önceki rekor sahibi Fugaku‘nun iki katından fazla. Frontier bu performans ile exascale bariyerini resmen aşan ilk makine de oldu.

AMD Veri Merkezi Çözümleri Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Forrest Norrod şunları söyledi: “AMD EPYC işlemcilerinin ve AMD Instinct hızlandırıcılarının dünyanın en hızlı, enerji açısından en verimli ve exascale bariyerini aşan ilk süper bilgisayarını güçlendirmesinden heyecan duyuyoruz. Süper bilgisayarlar için yenilik ve daha fazla performans ve verimlilik sağlamak, dünyanın en karmaşık zorluklarını ele almak için kritik öneme sahiptir. AMD EPYC işlemcileri ve AMD Instinct hızlandırıcıları, bilimsel keşifleri ilerletmek için gereken performansı sağlayarak yüksek performanslı bilgi işlemde sınırları zorlamaya devam ediyor.”

Süper bilgisayar yalnızca olağanüstü iyi performans göstermekle kalmıyor. Aynı zamanda optimize edilmiş 3. nesil AMD EPYC işlemciler ve AMD Instinct MI250x hızlandırıcılardan oluşan tek bir kabinden 62,68 gigaflops/watt güç verimliliği sağlayarak güç açısından da en verimli olan süper bilgisayar.

Ağ iletişimi ise yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) iş yüklerini hızlandırmak için özel olarak tasarlanmış HPE Slingshot-11 ara bağlantı teknolojisi ile yapılıyor.

AMD, süper bilgisayarın iş ortaklarının ve müşterilerin her boyuttaki kümeyi dağıtmalarını sağlayarak yüksek başarımlı hesaplamada öncülük ettiğini söylüyor. Bunlar; üretim, yaşam bilimleri, finansal hizmetler, iklim araştırmaları ve daha fazlası dahil olmak üzere temel araştırma alanlarını kapsıyor.