Anasayfa Makale iOS 16 Tanıtıldı! İşte Özellikleri

iOS 16 Tanıtıldı! İşte Özellikleri

iOS 16 özellikleri

Geçtiğimiz yıl iOS 15 ile iPhone kullanıcılarına birçok yeni özelliği sunan Cupertinolu teknoloji devi, şimdi de iOS 16 sürümünü WWDC 2022 etkinliğinde duyurdu. Peki, iOS 16 özellikleri ile iPhone kullanıcılarına neler vaat ediyor? İşte karşınızda yeni iOS sürümü!

iOS 16 Özellikleri – Kişiselleştirilebilir Kilit Ekranı

iOS 16 ile beraber gelen ilk dikkat çeken yenilik şüphesiz ki yeniden tasarlanmış ve özelleştirilebilir kilit ekranı. Yeni iOS sürümüyle beraber kullanıcılara daha özgün bir iPhone deneyimi vaat eden Cupertinolu teknoloji devinden Craig Federighi, bu doğrultuda kullanıcıların kilit ekranına widgetlar ekleyebileceğini, arka plana kendi resimleriyle alan derinliği ayarlayabileceklerini ifade etti.

Bunun haricinde iOS 16 ile birlikte yeni bir duvar kağıdı galerisinin de geleceğini müjdeleyen Craig Federighi, ayrıca yeni kilit ekranı animasyonlarının da kullanıcılara sunulacağını belirtti.

Kısacası yeniden tasarlanan kilit ekranıyla beraber kullanıcılar tek bir tıkla tüm ekranı kendi kullanım şeklinde göre kişiselleştirebilecekler. Böylece iPhone’ların kilit ekranı daha verimli hale gelecek. Aynı zamanda Apple etkinlik sırasında bildirim hakkında da bazı yenilikleri kullanıcılarla paylaştı. Şirket yetkililerinin aktardığı bilgilere göre bildirimler artık kilit ekranın alt kısmından yer alacak.

iOS 16 Özellikleri – Live Activities

iOS 16 işletim sisteminde özellikle kilit ekranına odaklanan şirket, WWDC 2022 konferansında Live Activities özelliğini de duyurdu. Bu özellik sayesinde kullanıcıların uygulamalarda çağırdıkları aracı bildirim olarak görebilecek. Buna ufak bir örnek verecek olursak, örneğin sevdiğiniz bir takımın maçı var ve izleyemiyorsunuz. Bu özellik sayesinde maçın skorunu kilit ekranından bildirimle canlı olarak takip edebileceksiniz.

iOS 16 Özellikleri – iMessage WhatsApp’a Rakip Oluyor

Yeni iOS sürümünde kilit ekranından sonra en çok değişiklik yaşayan uygulama da iMessage olarak karşımıza çıkıyor. iMessage uygulamasına yeni gelen özelliklerle beraber adeta WhatsApp’ı aratmayan özellikleri kullanıcılara sunan teknoloji devi, ayrıca uzunca süredir kullanıcılar tarafından talep edilen özelliği de uygulama dahil ediyor.

iOS 16 Özellikleri – iMessage

Mesajlar uygulamasına gelen yeniliklerden bahsedecek olursak, kullanıcılar artık göndermiş olduğu mesajları düzenleyebilecekler. Düzenlenen mesaj ise karşı tarafta düzenlendi şeklinde görünecek.  Aynı zamanda SharePlay’i de doğrudan iMessage uygulamasına entregre eden Apple, böylece kullanıcıların direkt olarak mesajlar uygulaması üzerinden beraber uzaktan film izlemesine, müzik dinlemesine ve benzeri aktiviteleri gerçekleştirmesine olanak sağlayacak.

iOS 16 Özellikleri: Apple Cüzdan Yenilikleri

Apple Cüzdan uygulaması da yeniliklerden nasibini alıyor. Cüzdan uygulamasına gelen yenilikler sayesinde kullanıcılar Dijital Kimlikleri kabul eden eyaletlerde yaşlarını doğrulamak için doğum günlerini uygulamalarla güvenli bir şekilde paylaşabilecekler. Bunun yanı sıra yeni güncelleme kullanıcıların sanal anahtarını da diğer kullanıcılarla paylaşmasının önünü açıyor. Ayrıca, Cüzdan uygulamanın temassız özelliği üzerinde de birtakım yeniliklere imza atan Apple, artık ürünlerini iPhone’dan ödeme kabul etmek isteyen satıcılar için aktif hale getiriyor.

iOS 16 Özellikleri: Harita Uygulaması Sil Baştan Tasarlandı

WWDC 2022 etkinliğinde Harita uygulamasına da değinen Cupertinolu teknoloji devi Harita uygulamasını yeniden tasarladığını ifade ediyor. Yeniden tasarlanan Harita uygulaması ile beraber Atlanta, Chicago, Las Vegas, Londra, Los Angeles, Melbourne, Miami, Montreal, New York, Philadelphia, San Diego, San Francisco, Seattle, Sydney, Toronto, Vancouver, Washington gibi şehirlerin detaylı haritaları kullanıcılara sunuluyor.

ios 16 Harita Uygulaması

Aynı zamanda Birden Fazla Durak özelliği de, ilk kez Apple Haritalar’a geliyor. Apple yetkilileri kullanıcıların 15’e kadar durak ayarlayabileceklerini ve bu rotalarını da Yakın Zamanda Çizilen Rotalar sekmesinden görüntüleyebileceklerini söylüyor. Sürüş sırasında da kullanıcıların Siri yardımıyla belirledikleri bu rotaya yeni rotalar ekleyebilecekleri de belirtiliyor.

iOS 16 Yenilikleri: My Sports

ios 16 My Sports

Yeni iOS sürümüyle Apple News’e My Sports sekmesi ekleniyor. Bu sekme sayesinde kullanıcılar ilgilendikleri spor dallarını, takımları ve ligleri anlık olarak takip edebilecekler.

iOS 16 Yenilikleri: Güvenlik

Apple her zaman güvenlik ve gizlilik konusuna önem veren bir firma olarak tanınır. WWDC 2022 etkinliğinde bir kez daha güvenlik ve gizlilik konusuna değinen teknoloji devi, iOS 16 ile Güvenlik Kontrolü özelliğini kullanıma sunuyor. Kişisel güvenliğe odaklanan bu özellikte yer alan Acil Durum Sıfırlama butonu ile tüm hesaplarınıza olan erişimi kesebiliyorsunuz. Böylece istemediğiniz kişilerin hesaplarınıza erişimini tamamen engelleyebiliyorsunuz.

iOS 16 Yenilikleri: CarPlay

iOS 16 Yenilikleri CarPlay

iOS 16 ile Apple, tüm farklı araç bilgi-eğlence sistemlerinde ‘’CarPlay’’ deneyimi yeniden dizayn ediyor. Bu doğrultuda CarPlay’de ciddi değişikliklere imza atan şirket, kullanıcıların CarPlay uygulaması üzerinden klima ve gösterge paneli gibi çeşitli bilgilere erişmesine imkan tanıyor. Böylece kullanıcılar CarPay uygulamasından aracın kliması ayarlayabiliyor ve aracın radyosunu kontrol edebiliyorlar.

iOS 16 Yenilikleri: Aile Paylaşımı Özelliği Detaylandırılıyor

Yeni iOS sürümüyle Aile Paylaşımı özelliğini de detaylandıran şirket, kullanıcıların çocukları için oluşturdukları hesapları daha kolay bir şekilde kontrol edebilmesine olanak sağlıyor. Bu yenilikler sayesinde kullanıcılar çocuklarının yaşına göre kısıtlamalar yapabiliyorlar. Ayrıca iPhone kullanıcıları çocuklarının ekran süresini aşması sonucunda veya ek ekran süresi istediği zaman mesaj ile uyarılıyorlar.

iOS 16 Alacak iPhone Modelleri

  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone X
  • iPhone SE (2020)
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 12 mini
  • iPhone 12
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 13 mini
  • iPhone 13
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 14 serisi