Anasayfa Makale İncelemeler Klonoa Phantasy Reverie Series İncelemesi

Klonoa Phantasy Reverie Series İncelemesi

Klonoa Phantasy Reverie Series İncelemesi

Klonoa serisi hep merak ettiğim ancak bir türlü deneyimleyemediğim serilerinden biriydi. Tabii ki, bu durum Bandai Namco’nun Klonoa serisinin ilk iki oyununu yeniden düzenlemiş versiyonu olan Klonoa Phantay Revirie Series’i piyasaya sürdüğü zaman değişti ve gelen inceleme koduyla beraber uzunca yıllardır ertelediğim Klonoa serisini deneyimleme fırsatına eriştim. Uzun lafın kısası siz değerli okurlarımız için hazırlamış olduğumuz Klonoa Phantasy Reverie Series incelemesi ile merak edilen remaster sürümü artısıyla ve eksisiyle değerlendiriyoruz. Dilerseniz, lafı daha fazla uzatmadan sizleri Klonoa Phantasy Reverie Series inceleme makalesi ile baş başa bırakalım.

Klonoa Phantasy Reverie Series İnceleme

İk Klonoa oyunu 1997’de piyasaya sürülen PSX’e özel bir oyundu. Serinin ikinci oyunu ise 2001 yılında piyasaya sürüldü ve PS2’ye özel bir yapım olarak lanse edildi. Çıkış yaptığı dönemde Japon oyuncuların büyük ilgisi ile karşı karşıya kalan yapım, batıda da ciddi bir oyuncu kitlesine ulaşmayı başardı. Şimdi de remaster versiyonlarıyla serinin her iki oyununu da yeni nesle taşıyan geliştirici firma, söz konusu yapımları daha önceden deneyimleyememiş oyuncular için de güzel bir seçenek sunuyor.

Bu doğrultuda remaster yapımla beraber serinin ilk iki oyununu modern dokularla yeniden tasarlayan geliştirici firma, orijinal oyuna sadık kalarak hem yeni oyuncuları hem de serinin eski oyuncularının yüzünü de güldürmeyi başarıyor.

Remaster sürümleri tüm detayları hesaba katarak değerlendirecek olursak, son derece harika göründüğünü ve oynanış açısından da gayet başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Yeni neslin tüm avantajlarını da remaster sürümle birlikte oyunculara sunan geliştirici firma, PS5’te oyunculara 4K çözünürlükte 60 fps değerinde bir oyun deneyimi vaat ediyor. Ancak, oyunun PS5 sürümü akıcı bir oyun deneyimi sunsa da, yayınlanan raporlar oyunun Switch versiyonunun bazı performans sorunlarına ev sahipliği yaptığını bildiriyor.

Performans konusu geride bırakıp gelelim, oyuna eklenen yeniliklere. Bu konuda gelişmiş grafiklerden ziyade seriyi yeni nesle uyarlamak isteyen Bandai Namco, ne yazık ki oyuna çok fazla yeni bir detay eklemiyor. Fakat, yeni zorluk seçenekleri ve iki oyunculu oyun modu gibi bazı yeniliklerde bizleri karşılıyor. Ayrıca bazı kozmetik öğeleri de oyunla birlikte gelen ek paketlerle oyunculara ücretsiz bir şekilde sunuluyor.

Oyuna yapılan eklemeler yetersiz ve az olsa da yapılan iyileştirmeler bu eksiklikleri kapatmayı başarıyor. Özellikle ses konusunda ciddi geliştirmelere imza atan firma, bu konuda çok iyi bir iş çıkartıyor. Hatta oyunu deneyimlendiğimizde bazı parçalarda sesin biraz olsa da temizlendiğine şahit oluyoruz. Genel olarak seslerin yeni nesille beraber gayet iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Tabii, Door to Phantomile’ye geldiğimizde özellikle oyundaki diyalogların son derece eski hissettirdiğine şahit oluyoruz. PS1 döneminden aşina olduğumuz eski diyaloglar rahatsız edici değil. Ancak, yapılan görsel iyileştirmeleri göz önünde bulundurduğumuzda diyalogların da yeniden elden geçirilmesi gerekiyordu. Konu müziğe geldiğinde de Klonoa Phantasy Reverie Series, orijinal oyunlarda olduğu gibi başarılı bir işe imza atıyor.

Klonoa Phantasy Reverie Series İnceleme

Klonoa Phantasy Reverie Series İncelemesi – Sonuç

Klonoa Phantasy Reverie Series’i, halihazırda mükemmel olan iki oyunun başarılı bir remaster sürümü olarak değerlendirebiliriz. Özellikle görsel açıdan ilk oyunun liberal revizyonu orijinal oyuna kıyasla biraz farklı bir tona ev sahipliği yapıyor.  Bu da oyuna farklı bir hava katarken, modern bir görünüm kazanmasına da yardımcı oluyor.

Grafik konusunda her iki oyun da geliştirilmiş çözünürlük, en boy oranı ve kare hızına rağmen, ilk piyasaya sürüldüğü gibi görünüyor. Nostaljiyi iliklerinize kadar işlemeyi başaran yapım, oynanış tarafında da 2.5D perspektifine ev sahipliğini yapıyor. Eğer 2.5D perspektifli oyunlara alışıksanız, yenilenen Klonoa serisini deneyimlemenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Klonoa Phantasy Reverie Series ses konusunda her iki yeni nesilde de başarılı bir iş çıkarsa da, ne yazık ki oyunun Wii sürümü aşırı sıkıştırılmış ses efektleri yüzünden kullanıcılardan eksi not alıyor. Tüm bu detayların haricinde Klonoa Phantasy Reverie Series’in mekanik sorunları göze çarpsa da oyunculara oldukça eğlenceli dakikalar yaşatmayı da en iyi şekilde yerine getiriyor.