Anasayfa Haber HDD Satışları Düşmeye Devam Ediyor

HDD Satışları Düşmeye Devam Ediyor

HDD Sabit Disk Harddisk

Son aylarda PC bileşenleriyle beraber teknolojik cihazlarda talebin gerilediğinden bahsediyoruz. StorageNewsletter tarafından hazırlanan bir rapor ise zayıf PC pazar talebi ve OEM ihtiyaçları nedeniyle sabit disk sevkiyatlarının son çeyrekte %15 düştüğünü ortaya koyuyor. Ancak buna rağmen, kapasite açısından giderek büyüyen HDD’ler sayesinde sevk edilen toplam sabit disk kapasite oranı yalnızca %2 düştü.

Seagate, bu çeyrekte %14’lük düşüş yaşadı ve gönderilen sürücülerin sayısı 19,88 milyon adede düştü. Toshiba’nın satışları benzer şekilde %17 azalarak 8.29 milyona geriledi. Bir diğer büyük üretici Western Digital’e gelince, birim olarak sevkiyatların sayısı %17 düşerken 16.48 milyonluk sabit sürücü sevk edildi.

Aslına bakarsanız 2022 yılında PC pazarında genel bir gerileme yaşandı. Bildiğiniz üzere kripto piyasasının çöküşüyle birlikte ekran kartı satışları çok ciddi oranlarda geriledi. Depolama endüstrisinden devam edecek olursak, SSD talebindeki sürekli artış nedeniyle sabit disklere olan ilgi git gide azalıyor.

20-22 TB gibi yüksek kapasiteye ulaşan sürücülerin piyasaya çıkmasıyla birlikte kullanım şekilleri de değişiklik gösteriyor. Sevk edilen toplam depolama kapasitesi çok fazla düşmedi. Genel olarak bakarsak, 1 TB ve hatta 2 TB sürücülerin artık SSD’lerle değiştirildiğini görüyoruz. Yüksek kapasiteye ihtiyaç duyan sunucular ve iş istasyonları ise yeni nesil HDD’lere yönelmeye başlıyor.