Anasayfa Makale RTX 3090 Ti 8K Video İşleme ve Render Testi

RTX 3090 Ti 8K Video İşleme ve Render Testi

NVIDIA’nın en üst model ekran kartı RTX 3090 Ti ile 8K RAW video işledik ve render testi yaptık.

Üretim teknolojisinin ilerlemesi ile bir çipin içine konulabilen transistör sayısı büyük oranda arttı. Bu durum, karşımıza RTX 3090 Ti gibi ekran kartlarının çıkmasını mümkün kılıyor. Peki gerçekten bu kartlara ihtiyaç var mı yoksa NVIDIA sadece tacı elinde bulundurmak için mi ekran kartı üretiyor? Bugün bu soruyu cevaplamak için RTX 3090 Ti ile 8K video işleyecek ve karmaşık sahneleri renderlayacağız.

  • RTX 3090 Ti: 24 GB GDDR6X
  • RTX 3080 Ti: 12 GB GDDR6X

RTX 3090 Ti ile Davinci Resolve Studio’da 8K Video İşleme

Davinci Resolve Studio profesyonel video düzenleme ve renklendirme konusunda endüstri standardı olma yolunda ilerleyen çok becerikli bir yazılım ve NVIDIA CUDA hızlandırmasını destekliyor.

Gelişmiş kameralarla çekilen yüksek çözünürlüklü video dosyalarını oynatmak ve renklendirmek bilgisayarlar üzerinde inanılmaz bir işleme yükü oluşturuyor. Üzerinde çalışacağımız örnek proje bunu gerçekten ortaya koyuyor. Red kamerayla çekilmiş 8K Raw bir video ile çalışacağız. Bu video 16 Bit’lik renk derinliğine sahip ve 17 saniyesi 2.5GB yer kaplayan çok detaylı bir görüntü.

Davinci Resolve ayarlarından Cuda desteğini açıp 3080Ti ile videoyu oynattığımızda hafif takılmalarla karşılaşıyoruz fakat RTX 3090 Ti’a geçtiğimizde sanki tarayıcımızda YouTube videosu izler gibi takılma ve bekleme olmadan akıcı bir şekilde videonun oynatıldığını görüyoruz.

RTX 3090 Ti 8K Video İşleme
Davinci Resolve Studio’da RTX 3090 Ti ile kolayca 8K video işlemek mümkün.

Ancak asıl farkı yaratan şey bu video üzerine efekt uygulamaya çalıştığımızda belli oluyor. Efektler arasından hareket bulanıklığını seçip uygulamaya çalıştığımızda 3080Ti’ın 12GB’lık belleği yetmediği için Davinci Resolve ekran kartı hatası veriyor.

Aynı efekti 3090 Ti takılı iken uyguladığımızda sorunsuz bir şekilde uygulandığını ve bu efekt aktifken videonun oynatılabildiğini görüyoruz. 24GB’lık bellek bu tip karmaşık profesyonel iş yüklerinde geceyle gündüz kadar fark yaratıyor.

Blender ile CUDA Render Performansı

Sıradaki testimiz Blender’da. 2 ayrı 3D projeyi baz alacağız. Tıpkı Octane Render’da olduğu gibi ışın izleme destekli CUDA hızlandırması Blender’da da var ve sanatçı istediği an üzerinde çalıştığı projeyi solid ve rendered modlarına alıp, sahneyi CUDA desteği sayesinde anında render alıp görebiliyor.

Bu 3D animasyonlar hazırlarken kamera açılarını belirlemede kolaylık sağlıyor ve zaman kazandırıyor.

İlk projemiz droid chase’te 3080Ti sahneyi 2 dakikada işlerken, 3090Ti’da bu süre 1dk 34sn’ye düştü.

İkinci projemizin adı Junk Shop ve ekran kartı belleğini oldukça yoğun kullanan bir proje. Sahne 3090Ti’da sorunsuz bir şekilde işlenebiliyor görebildiğiniz gibi ve işlenme süresi 9sn 39 salise iken 3080Ti’da denediğimizde “System is Out of GPU memory” yani ekran kartı belleği doldu hatası alıyoruz.

Octane Render

Son testimiz Octane Render uygulaması’nda. Bu uygulama ışın izleme ve CUDA destekli ekran kartı hızlandırmasından faydalanabiliyor. Ayarlara gidip ekran kartı hızlandırmasını seçebiliyoruz.

Ancak bu durumda bazı sahneler render esnasında ekran kartının belleğinin önemli bir kısmını kullanıyor. Hatta 3080 Ti’ın 12GB’lık belleği bizim kullandığımız 3D sahnede yetmiyor. Bu sebeple Out of Core renderlama özelliğini açmak gerekiyor. Böylece ekran kartının belleği dolunca sistem belleğini kullanmaya başlıyor uygulama ki sistem belleği de ekran kartınınkine göre oldukça yavaş.

Tabiki 3090Ti’ın tek avantajı 24GB’lık devasa belleğinin karmaşık render sahnelerine yetebilmesi değil, bunun yanı sıra render süresi de 3080Ti’a göre kısalıyor.

Görebildiğiniz gibi 2-Head Render sahnesinin tamamlanması 3080Ti’da 44 saniye sürerken, 3090Ti’da 12 saniyede tamamlandı.

Görebildiğiniz bu sahne 3080Ti’ın 12GB’lık belleğini neredeyse doldurdu, daha karmaşık bir sahnede belleğin yetmeyeceğini görebiliyoruz. 3090Ti’da ise belleğin yarısından azı kullanılmış sadece.