Anasayfa Makale Blender 3.5 Neler Sunuyor?

Blender 3.5 Neler Sunuyor?

Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olan Blender, sürekli olarak güncellemeler almaya devam ediyor. Üç boyutlu modelleme ve canlandırma uygulaması geçtiğimiz günlerde 3.5 güncellemesine kavuştu. Bu güncellemeyle birlikte 3D görseller üzerinde çalışan kişilere birçok yenilik sunuluyor. Bazı özelliklerin yanı sıra, Blender 3.5 ile birlikte NVIDIA OptiX ışın izleme motoru ile Open Shading Language (OSL) gölgelendiricileri için destek sağlandı.

Blender 3.5 ile Gelen 5 Kilit Özellik

  1. Vektör yer değiştirme haritaları ile tek bir tıklamayla yüz hatlarını şekillendirin: Özellikle de karakter sanatçıları için önemli olan yeni özellik, daha önce yalnızca Mudbox ve ZBrush gibi uzman sınıfı araçlarda destekleniyordu. Yükseklik haritalarıyla geleneksel yer değiştirme, bir modelin yüzeyini yalnızca normal yönde yer değiştirirken, vektör yer değiştirme haritaları üç boyutta yer değiştirebiliyor. Bu da tek bir fırça darbesiyle burun, kulak ve kuyruk gibi daha karmaşık sarkan formlar oluşturmayı mümkün kılıyor.
  2. Yeni Essentials kütüphanesi ile kısa sürede saç şekillendirme: Blender 3.3’te tanıtılan saç modelleme araç seti Blender 3.5 ile büyük bir güncelleme alıyor. Böylelikle bir sahneye sürüklenip bırakılabilen 26 hazır Geometry Node (Geometri Düğümleri) kurulumundan oluşan bir set sunulmuş. Artık kafa derisi yüzeyinde saç eğrileri oluşturmak ve ortaya çıkan saçı kalınlaştırmak için kılavuz eğrileri arasında çoğaltma veya enterpolasyon yapmak gibi yaygın işlerin süreci kolaylaşıyor.
  3. Prosedürel modelleme ve görüntü işleme için yeni nodlar: Seçilen kenarlarla çevrili yüz gruplarını bulan Edges to Face Groups ve komşu öğelerin öznitelik değerlerini karıştıran Blur Attribute isimli bir işlev sunuldu.
  4. Cycles’ta render görüntü bozulmaları azalıyor: Blender’ın her iki ana render motoru da Blender 3.5’te güncellemeler aldı ve Cycles artık çok sayıda ışık içeren sahneleri daha etkili bir şekilde örneklemek için bir ışık ağacı (light tree) kullanıyor. Işık ağacının etkinleştirilmesi, örnek başına daha uzun bir render süresi pahasına görüntü kirliliğini önemli ölçüde azaltıyor ve birçok render daha hızlı bir şekilde kabul edilebilir derecede temiz görseller sunuyor. Bu özellik şu anda AMD GPU’larda devre dışı, ancak Apple Silicon, Intel ve NVIDIA GPU’larda çalıştığı belirtiliyor.
  5. Kompozitörün çıktısını doğrudan görüntü alanında görün: Blender’ın gerçek zamanlı işleyicisi Eevee, Compositor Editor’ün sonucunu doğrudan 3D Viewport’a uygulayan yeni bir Viewport Compositor gölgelendirme seçeneğine kavuşuyor. Bu değişiklik, Blender içinde gerçek bir etkileşimli gerçek zamanlı kompozitörün temellerini atıyor. Şu anda oldukça sınırlı olan bu özellik, çok geçişli birleştirme veya gelişmiş düğümleri desteklemese de bulanıklık, lens bozulması ve parlama gibi temel filtre düğümlerini destekliyor.

Blender 3.5 ile Birlikte Daha İyi Render

NVIDIA OptiX ile OSL gölgelendiricileri destekleyen Blender 3.5 güncellemesi, artık 3D sanatçılarının Cycles’ta gölgelendirici kullanmasına ve bunları NVIDIA RTX ekran kartında işlemesine imkan sağlıyor. Geçmişte böyle bir iş akışı için yalnızca işlemci gücünden yararlanılıyordu.

Böylelikle içerik üreticiler zamandan tasarruf sağlayabilecek, uygulamayı çok daha verimli şekilde kullanacak. Çünkü OSL kullanan sahneler işlemciye kıyasla 36 kata kadar daha hızlı şekilde işlenebiliyor.

3D sanatçısı AuraProds, çocukken sinemalarda gişe rekorları kıran Jurassic Park filmini izlediğini ve dev bir T-Rex’in arabada ana karakterleri korkuttuğu unutulmaz sahneyi yeniden yaratmak istediğini söylüyor. Ancak bu korkutucu sahnenin aksine, AuraProds videoyu biraz daha farklı bir hale getirmiş.

AuraProds, “Konsept çizim beş ve sekiz yaşındaki kuzenlerim tarafından yapıldı” diyor. “Dinozorları çizdiler ve onları 3D’ye dönüştürmem için bana ilham verdiler.”

İspanya’nın güneyinde küçük bir şehir olan Almería’da bulunan AuraProds, Hollywood yönetmenlerinin sıklıkla western filmleri çektiği Tabernas kasabasında video çekimleri yapma imkanı buldu. Gerekli görüntüleri aldı ve sahneyi değiştirmek için dinozorları modelledi.

blender 3.5 render

Bu süreçte Blender’da GeForce RTX 4080 ekran kartının gücünden faydalandı. Sanatçı, fotogerçekçi modelleme için Blender Cycles RTX hızlandırmalı OptiX ışın izleme kullanarak her bir dinozoru elle modelledi ve şekillendirdi. RTX hızlandırmalı OptiX ışın izleme, AuraProds’un tamamen işlenmiş dosyaları Blackmagic Design’ın DaVinci Resolve yazılımına hızla aktarmasını da sağladı.

blender 3.5 render

Ampere mimarisi bildiğiniz üzere birçok yenilik getirdi. Bu mimari üzerine inşa edilen GPU’lardan biri olan RTX 4080, AuraProds’un yeni yapay zeka video düzenleme araçlarını kullanmasını hızlandırdı ve önceki nesle göre yapay zeka performansında 2 kata kadar artış sağlandığını söylüyor. Performans artışları, kliplerin otomatik olarak etiketlenmesi, efektlerin izlenmesi, akıcı ağır çekim için SpeedWarp ve Video Super Resolution gibi mevcut RTX hızlandırmalı yapay zeka özelliklerinde de etkili.

3D sanatçısı GPU’nun çift AV1 video kodlayıcısını kullanarak projeyi tamamladı. Bu noktada ortaya çıkan işin dışa aktarılması için geçen sürenin yarı yarıya indiği vurgulanıyor.