Anasayfa Haber 13. Nesil Raptor Lake İşlemcilerin Çıkış Tarihi Netleşiyor

13. Nesil Raptor Lake İşlemcilerin Çıkış Tarihi Netleşiyor

13. Nesil Core ‘Raptor Lake’ işlemcilerin lansman planları, tecrübeli sızıntı kaynağı @wxnod tarafından paylaşıldı. Şirket belgelerine göre, Intel büyük olasılıkla 27 Eylül 2022’de yeni nesil CPU’ları için bir lansman etkinliği düzenleyecek. Ayrıca bu tarihte AMD Ryzen 7000 “Zen 4” işlemcilerin perakende satışa çıkacağını tekrar hatırlatalım.

Intel tarafına geri dönersek, duyurunun ardından 13 Ekim 2022’de ön siparişlerin açılacağı söyleniyor. Yani bu tarihte internet üzerinden bir Raptor Lake CPU siparişi vermek mümkün olacak. 20 Ekim’de ise işlemciler gönderilmeye başlayacak ve raflarda yerini almaya başlayacak. Belgelerde incelemelerle ilgili ambargo tarihinden bahsedilmiyor. Bu nedenle yayıncı kuruluşların incelemeleri 27 Eylül ile 13 Ekim arasında bir tarihte karşımıza çıkabilir.

“Alder Lake” ile aynı şekilde 10nm (Intel 7) süreci üzerine inşa edilen Raptor Lake serisi, daha gelişmiş “Raptor Cove” performans çekirdeklerine sahip. Mimari olarak aynı kalan “Gracemont” verimlilik çekirdeklerinin sayısı ise iki katına çıkıyor. Aynı zamanda yeni nesil yongalarda önbellek boyutlarının artacağını not düşelim.

13. Nesil Raptor Lake çipler, 12. Nesil Alder Lake ile aynı LGA1700 paketi üzerine inşa edildi. Yani BIOS güncellemesi ile Intel 600 serisi anakartlarla uyumluluk sağlanacak. Her nesilde olduğu gibi, yeni işlemcilerle birlikte yeni nesil anakartlar da (700 serisi) piyasaya çıkacak.