Anasayfa Haber AMD, Ryzen 7000 Serisiyle İşlemci Pinlerine Veda Ediyor

AMD, Ryzen 7000 Serisiyle İşlemci Pinlerine Veda Ediyor

Ağustos ayı bitmeden önce tanıtılan Ryzen 7000 serisi işlemciler, sayısız yenilik ile birlikte 27 Eylül’de perakende satışa çıkıyor. Öte yandan yepyeni bir soket tipine sahip olan, ayrıca PCIe 5.0 ve DDR5 gibi yeni teknolojiler barındıran 600 serisi anakartlar da işlemcilerle birlikte perakendecilere ulaşacak.

AMD, AM5 soketini eski soğutucularla uyumlu hale getirebilmek için AM4 ile aynı boyutları kullandı. Ryzen 7000 serisi, CPU’nun PCB’sinde kapasitörlere yer açmak için IHS’den kesilmiş sekiz yuvaya sahip ve ahtapot şeklinde, daha önce hiç görmediğimiz çok benzersiz bir tasarım benimsiyor. AMD’nin eski tasarımları ise AM4’te gördüğümüz gibi komple bir IHS tasarımına sahipti.

Bununla birlikte, işlemcilerdeki pinler artık tamamen kaldırıldı ve anakartın üzerine geçiyor. Başka bir deyişle, AMD artık yıllardır Intel tarafından kullanılan LGA (Land Grid Array) soket düzenini kullanmaya başlıyor. Böylelikle işlemci takarken veya termal macun sürerken yaşanan sorunlar da azalmış olacak. Ayrıca çeşitli durumlarda kullanıcıların işlemci pinlerini büktüğüne tanık oluyorduk. Yeni düzenle birlikte bu tür sorunlar da ortadan kalkmış olacak.