Anasayfa Video Razer BlackWidow V3 İncelemesi (Video)

Razer BlackWidow V3 İncelemesi (Video)

Razer BlackWidow V3

Razer BlackWidow V3 incelemesi ile karşınızdayız. Aslına bakarsanız bu klavye daha önce piyasaya sürülen BlackWidow V3 Pro’nun kablolu versiyonu olarak da geçiyor. Tuşlar son derece hızlı ve her birine ayrı ayrı makro atayabilirsiniz. Razer’ın yazılım tarafında sunduğu destek çok iyi ve klavyenin genel malzeme kalitesi üst seviye. O zaman tasarımla incelememize başlayalım.

Razer BlackWidow V3 Tasarım Özellikleri

BlackWidow tam boy bir oyuncu klavyesi ve ebatlarına baktığımızda hiç de küçük bir ürün değil. O yüzden eğer bu klavyeyi satın almayı planlıyorsanız şimdiden masanızda sağlam yer açmanız gerekiyor. Soldan sağa 45.1 cm ve yukarıdan aşağıya 15.4 cm. Bilek koruyucuyu eklediğimizde ise derinlik 23 cm’ye çıkıyor. Klavyenin en yüksek noktası olan ESC tuşundan zemine yüksekliği ise 4.2 cm. Son olarak bilek koruyucu olmadan ağırlığı 1 kg.

Klavyenin normal eğimi son derece yeterli olsa da bence kullanım için en uygun hali 8 derece eğime getirerek bilek koruyucu ile kullanmak olacaktır. Yapmış olduğum testlerde genellikle bu şekilde kullandım.

Razer BlackWidow V3 malzeme kalitesi açısından değerlendirildiğinde çok iyi bir klavye. Kasa sert plastik malzemeden üretilirken üst kısımdaki mat alüminyum plaka güzel bir son dokunuş yapıyor. Üst plaka biraz esnek yapıda olması sayesinde klavyeye yapacağınız basınç ve sert hamleleri önemli ölçüde yumuşatıyor. Ayrıca kablolu bir model olduğu için elbette kablo kalitesi de çok önemli. Kablo 2 metre uzunluğa sahip ve örgülü yapıda tercih edilmiş. Kısaca malzeme kalitesi açısından sizi tatmin edecek bir model. Sadece medya kontrol tuşlarının bulunduğu bölümde yer alan ses açma/kapama tekerleği biraz ucuz hissettiriyor. Belki bu kısımda biraz daha döndürme direnci olsa daha iyi olabilirmiş.

Razer BlackWidow V3

Mekanik Anahtar Seçimi ve Tuş Kalitesi

Şimdi gelelim klavyenin en önemli bölgesine, yani tuşlarla mekanik anahtara. Razer BlackWidow V3 ile beraber seçebileceğiniz iki farklı anahtar modeli bulunuyor. Yeşil Switch ve Sarı Switch. Bizim incelediğimiz modelde Yeşil Switch kullanılmış ve klavyenin tuşlarına her bastığınızda güçlü geri bildirim almak istiyorsanız aradığınız ürün bu. Oyun odaklı bir kullanıma çok uygun ve tuşlarda tatmin edici ses duymak istiyorsanız bunu çok iyi sağlıyor. Ama diyorsanız ki “Ben aynı zamanda yazı yazmak istiyorum.” veya “Gece kimseyi rahatsız etmek istemiyorum.” o zaman tercihiniz daha sessiz yapısıyla dikkat çeken Sarı Switch olmalı.

Klavye tuşları ise ayrı bir konu. Razer BlackWidow V3’ün tuş üretiminde Akrilonitril Bütadien Stiren yani kısaca ABS kullanılmış. Bu polimere kalıpla çok kolay şekil verilebildiği için ABS’den bekleyeceğimiz üzere tuşların dokusu son derece pürüzsüz, tuşlar arası mesafe ayarı milimetrik ve dayanıklılık tarafında milyonlarca kez basım ömrüne sahip. Ayrıca Razer aydınlatmayı daha güzel sağlayabilmek için daha karmaşık bir üretim sürecine sahip Doubleshot ABS tuş başlıkları kullanmış. Aydınlatmanın harika olduğunu söylememe gerek yok herhalde.

Elbette çok daha dayanıklı, oturaklı tuş takımı istiyorsanız ileride Razer’ın PBT tuşlarına geçebilirsiniz. Aydınlatma açısından ABS kadar şık göründüğünü düşünmüyorum ama Razer PBT tuşlar için de Doubleshot üretim sürecini kullanıyor. Yani iki türlü de klavyeniz çok şık görünüyor.

Gelelim yazılım desteğine. Razer Synapse 3 ile klavyenizi gerçekten de istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz. Her bir tuşa ayrı ayrı makro atayabilir yine her tuşa tek tek RGB atayabilirsiniz. Hatta oynadığınız oyunun tuş takımına göre özel aydınlatmalar oluşturabilir ve bunları profillere atayabilirsiniz. Ayrıca bu profilleri direkt klavyenin üzerindeki belleğe kayededebildiğiniz için klavyenizi kullandığınız her Windows bilgisayarda özel ayarlarınızı seçebilirsiniz. Razer yazılım konusunda gerçekten çok iyi iş başarmış ve donanımın (yani klavyenin) potansiyelini Synapse 3 ile ortaya çıkarmış.