Anasayfa Haber Razer Zephyr Maske Sahiplerine 1.1 Milyon Dolar Geri Ödeme Yapacak

Razer Zephyr Maske Sahiplerine 1.1 Milyon Dolar Geri Ödeme Yapacak

Razer Zephyr 1.1 Milyon Dolar Geri Ödeme

Razer, Ocak 2021 tarihinde Covid-19 salgınının zirvesinde Project Hazel adı ile havadaki parçacıkların yüzde 95’ini dışarıda tutacak filtrelere sahip ve Chroma RGB aydınlatması olan üst düzey bir maske duyurmuştu. Razer, Ekim 2021’de bu maskeleri Zephyr adı altında 99,99 dolardan başlayan fiyatlarla satmaya başladı ve maskedeki filtrelerin N95 sertifikalı olduğunu söylenmişti. Öte yandan, bunun doğru olmadığı ortaya çıktı.

Son olarak ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Razer ile yaptığı anlaşma sonucunda Zephyr maskesini satın alan kişilere toplam 1,1 milyon doların üzerinde para iadesi yapmak zorunda olduğunu duyurdu.

Yapılan basın açıklamasında şunlar belirtildi: “FTC’ye göre Razer, Zephyr maskelerini N95 sınıfı olarak tanıtsa da bunları hiçbir zaman FDA’ya veya Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü’ne (NIOSH) test için göndermedi ve maskeler hiçbir zaman N95 olarak sertifikalandırılmadı. Şikayette, Razer’ın sahte reklamları ancak basında çıkan olumsuz haberler ve yanıltıcı iddialara yönelik tüketici öfkesi sonrasında durdurduğu iddia ediliyor.”

Bu meblağ, Razer’ın müşterilerine geri ödemelerin yanı sıra FTC’ye ödeyeceği 100.000 dolarlık para cezasını da içeriyor. Karar ayrıca Razer’ın, “iddiaları destekleyecek yetkin ve güvenilir bilimsel kanıtlara sahip olmadığı sürece” ürün ve hizmetlerinden sağlık açısından herhangi bir fayda sağladığını belirtmesini de yasaklıyor. FTC emri aynı zamanda Razer’ın, ürünlerinin “herhangi bir devlet kurumuyla” bağlantı gösteren herhangi bir pazarlama ve reklamının kullanımının yanı sıra, bu kurumların bir Razer ürününü onayladıklarını ifade edebilecek devlet kurumlarına ait herhangi bir logo veya ticari markanın kullanımını da yasaklıyor.

FTC’nin önerilen çözümünüm ABD’li bir yargıç tarafından onaylanması gerektiğini de belirtelim. Ek olarak, Razer’ın bu geri ödemeleri ne zaman yapacağı da belirsiz.