Anasayfa Makale Zor Şartların Akıllı Saati: Apple Watch Ultra Ne Sunuyor?

Zor Şartların Akıllı Saati: Apple Watch Ultra Ne Sunuyor?

Apple, tanıtım etkinliği ile beraber iPhone 14 serisini, akıllı saatleri ve kablosuz kulaklıkları görücüye çıkardı. Şirketin piyasaya sürdüğü yeni cihazları gözlem altına almaya devam ediyoruz. Bugün de detaylarına ineceğimiz ve özelliklerini listeleyeceğimiz cihaz Apple Watch Ultra olacak.

Apple Watch Ultra, şirketin üst düzey akıllı saati olma özelliğini taşıyor. Şirket, diğer akıllı saatlerine göre çok daha fazla özelliği ve donanımsal olarak pek çok iyileştirmeyi premium akıllı saati ile kullanıcılara sunuyor. İşte cihaz ile ilgili bilmemiz gereken tüm detaylar…

Apple Watch Ultra

Tasarım ve Fiziksel Özellikler

7 Eylül tarihinde düzenlenen tanıtım etkinliğinin ardından, 23 Eylül tarihinde kullanıcılar ile buluşacak olan Apple Watch Ultra, şirketin piyasaya sürdüğü Apple Watch Series 8 modellerine göre daha büyük bir ekran boyutunu bizlere sunuyor. Akıllı saat, gövde tasarımı bakımından şirketin akıllı saat portföyünde yer alan diğer saatlere benzese de yazımızda da bahsedeceğimiz birçok detay, cihazı diğer akıllı saatlerden oldukça farklı kılıyor. Örneğin, ilk etapta gözümüze cihazın boyutu çarpıyor. Apple Watch Series 8 akıllı saatler, selefi ile aynı olacak şekilde 45 x 38 x 10,7mm ölçüleri ile piyasaya sürülmüştü. Apple Watch Ultra ise 49 x 44 x 14,4mm olmak üzere çok daha büyük bir tasarıma sahip. Boyutlardaki bu farklılık, ağırlık konusunda da karşımıza çıkıyor. Cihazın ağırlığı, Series 8 modelinden 20 gram daha ağır olacak şekilde, 61.3 gram olarak dikkat çekiyor.

Cihazın gövdesinde, akıllı saate premium olma özelliğini veren dikkat çekici unsurlar da bulunmakta. Öyle ki, Apple Watch Ultra’nın ekranı titanyum çerçeve ile kaplanmışken, Series 8’de paslanmaz çelik veya alüminyum seçeneklerini görüyoruz. Bunun yanı sıra, Watch Ultra’nın arka tarafı ve dolayısıyla cilt ile temas ettiği bölümü de seramik safir kristal yüzeye sahip olacak şekilde tasarlanmış. Akıllı saat aynı zamanda, şirketin akıllı saat serileri arasında en çok sertifikaya sahip olan cihaz olmasıyla da ön plana çıkıyor. Zira Watch Ultra, IP6X suya dayanıklılık sertifikasının yanı sıra, MIL-STD 810H ve EKG sertifikalarını da bünyesinde barındırıyor.

Akıllı saatin sahip olduğu IP6X suya ve toza dayanıklılık sertifikası, cihazın ISO22810 standartı kapsamında 100 metreye kadar suya karşı dayanıklılık sunduğunu gösteriyor. Aynı zamanda cihaz, 40 metreye kadar su altı dalış desteğine de sahip olacak. EKG sertifikası ise cihazın kalp atışlarını ölçme ve kalp ritmi hakkında bilgilendirme yapabilmesine olanak tanıyacak.

Bu noktada en dikkat çekici sertifika ise MIL-STD 810H sertifikası. Zira bu sertifika daha çok askeri ürünlerde karşımıza çıkmakta. Sertifikanın alınabilmesi için ürünün çevre koşullarına karşı dayanıklı olabilmesi gerekiyor. Sertifikaya aday olan ürün, zorlu testlere tabi tutuluyor. Bu testler sırasında, düşük basınç testi, düşük sıcaklık veya yüksek sıcaklık testi, yağmur testi, nem testi gibi doğal yaşamda karşılaşılabilecek çevresel faktörler göz önünde bulunduruluyor. Akıllı saatin bu testleri başarıyla geçerek sertifikaya sahip olması da üzerinde durulması gereken önemli bir unsur.

Apple Watch Ultra
Alpine Loop Kayış Tasarımı

Ekran Özellikleri

Apple Watch Ultra’nın boyut olarak şirketin yeni piyasaya sürdüğü diğer akıllı saatlerinden ayrıldığını yukarıda belirtmiştik. Cihazın boyutlarındaki fark, ekran boyutunu da doğrudan etkilemiş olabilir diye düşünebiliriz ancak durum bundan farklı. Akıllı saatin ekranı ile Watch Series 8 modellerinin ekran boyutları hemen hemen birbiriyle aynı. Ancak cihazlarda yer alan ekranlar arasında bazı temel farklar da bulunmakta. Örneğin, Apple Watch Series 8 1000 nit tepe parlaklığı değeri sunarken, Apple Watch Ultra’da bu değer 2000 nit olarak tercih edilmiş.

Ultra model akıllı saat, Retina LTPO OLED ekran paneliyle geliyor. Cihazda yer alan ekranın boyutu ise 1.92 inç. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ekran boyutunda net bir farkla karşılaşmıyoruz. Zira, Watch Series 8 de 1.9 inç ekrana sahipti. Cihazların ekranları için kullanılan panel de aynı olmasına rağmen, ekran çözünürlüğü ve piksel yoğunluğu değerleri birbirinden ayrışıyor. Apple Watch Ultra, 502×410 piksel çözünürlüğe sahip. Cihazın ekranının piksel yoğunluğu ise 338ppi. Bir önceki paragrafta verdiğimiz örnek ile şimdi bahsettiğimiz çözünürlük ve piksel yoğunluğu değerlerine göz atacak olursak, Apple Watch Ultra’da yer alan ekran, Series 8’de yer alan ekrana göre çok daha iyi diyebiliriz. Akıllı saatin ekranının koruması için ise safir kristal cam kullanılmış. Ayrıca ekran, Always-On Display özelliğini de barındırmakta.

Apple Watch Ultra
Ocean Kordon Kayış Tasarımı

İşlemci, RAM ve Depolama Alanı

Şu ana kadar Apple’ın yeni nesil akıllı saati Apple Watch Ultra’nın, kendisini premium bir model yapan özelliklerine göz atma fırsatı bulduk. Ancak performans konusu göz önüne alındığında büyük farklardan söz etmek mümkün olmuyor. Series 8 ile ilgili detaylara bakarken, akıllı saatin çift çekirdekli Apple S8 yonga seti ile piyasaya sürüleceğini ve yonga setinin aynı zamanda içerisinde PowerVR GPU barındıracağını görmüştük. İşte tüm bu detayları, olduğu gibi Apple Watch Ultra için de söylemek mümkün. Cihaz, Apple S8 yonga seti ve PowerVR GPU ile birlikte geliyor. Akıllı saat, kutudan çıktığı haliyle watchOS 9.0 işletim sistemini de çalıştırıyor olacak.

Apple Watch Ultra, tüm bunların yanı sıra 32GB dahili depolama alanı desteği ile birlikte geliyor. Depolama alanını genişletmek ise mümkün olmayacak. Zira cihaz üzerinde mikroSD kart yuvası yer almıyor. Cihazda aynı zamanda 1GB RAM bulunuyor.

Apple Watch Ultra

Yeni Özellikler

Apple Watch Ultra, yeni bir kasa tasarımı ve daha yüksek ekran parlaklığı gibi dikkat çekici özellikler de dahil olmak üzere, kullanıcılar için birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. Bize göre, ilk olarak cihazın tasarımında göze çarpan en büyük yenilik olan titanyum kasayı incelememiz gerek. Akıllı saatin ekranını artık titanyum bir çerçeve tasarımı kaplayacak. Cihazın gövde özelliklerini incelerken de bunun yalnızca premium model olan Apple Watch Ultra’ya özgün olduğunu belirtmiştik. Titanyum kasa, cihaza bugüne dek hiç olmadığı kadar daha sağlam bir tasarım sunuyor. Titanyum çerçeve aynı zamanda, diğer akıllı saatlerde yer alan çerçevelere göre daha kalın olma niteliğine de sahip. Çerçeve kalınlığının bu şekilde artmış olması, çerçeve üzerinde yer alan Digital Crown’un boyutlarının artmasına da olanak tanımış. Şirket, daha büyük bir kontrol paneli ile çok daha kolay bir kullanım deneyimi elde etmeyi amaçlıyor.

Cihaz için sunulan bir diğer yenilik ise 2000 nit tepe parlaklığı değeri. Zira, bu değer ile Apple Watch Ultra diğer akıllı saatler ile karşılaştırıldığında en parlak ekrana sahip olma özelliğini de taşımış oluyor. Şirket, yeni ekran panelinin güneş ışığından da doğrudan etkilenmediğini belirtmiş. Ayrıca ekran üzerine yeni bir “Yol Rehberi” özelliği de eklenmiş. Bu özellik, sekiz farklı gözlem unsurunu bir arada kullanmayı sağlıyor. Ayrıca özellik için “Gece Modu” eklentisi de kullanıcılara sunuluyor. Digital Crown’un çevrilmesi ile saatin kadranında parlak kırmızı renk sunan “Gece Modu” aktif oluyor ve “Yol Rehberi” özelliği bu şekilde kullanılabiliyor.

Apple Watch Ultra’da göze çarpan bir başka değişiklik ise akıllı saatin çerçevesi üzerine eklenen yeni bir kontrol düğmesi. Şirketin “Eylem Düğmesi” adını verdiği bu yeni düğme, Digital Crown’un hemen yanında bulunuyor ve birçok farklı kontrolü kullanıcılar için erişilebilir hale getiriyor. Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi çerçeve boyutunun büyümüş olması, çerçeve üzerinde yer alacak olan yeni kontrol düğmesini de etkilemiş. Zira, tasarıma göz attığımız zaman kontrol düğmesi de kolay erişim için yeterli büyüklüğe sahip diyebiliriz. Ayrıca yeni kontrol düğmesi, kullanıcıların isteğine göre programlanabilecek. Böylelikle çeşitli uygulamaları veya etkinlikleri etkinleştirmek için de kullanılabilecek. Bununla birlikte akıllı saat, kontrol düğmesinin uygun şekilde ayarlanması halinde, düğmeye basıldığı anda 180 metre uzaktan duyulabilecek şekilde bir acil durum sirenini çalmaya başlıyor. Böylelikle, yaşanan olumsuz bir durum karşılığında tek bir düğme ile acil durum olduğunu çevreye duyurabileceğiz.

Akıllı saat ayrıca, gövdesi üzerinde üç farklı mikrofona sahip olacak. Bu üç farklı mikrofon, saatin içerisinde yer alan adaptif algoritma sayesinde, konuşmanın yapıldığı sırada optimum düzeyde ses algılayabilecek olan mikrofonun seçilmesi ve çok daha net bir ses kalitesinin elde edilmesini kolaylaştıracak. Cihaz aynı zamanda, yapay öğrenme teknolojisi aracılığıyla gürültü filtreleme desteğini de kullanıcılara sunacak.

Tüm bunların yanı sıra, cihaz üzerinde ivmeölçer, jiroskop, kalp atış hızı, barometre, altimetre, pusula, SpO2, VO2max, vücut sıcaklığı ve su sıcaklığı gibi sensörler de yer alıyor. Sıcaklık sensörler, 0.01 santigrat dereceye kadar hassasiyet sunuyor. Bununla birlikte cihaz, Ultra Geniş Bant desteğini de beraberinde getiriyor.

Apple Watch Ultra
Trail Loop Kayış Tasarımı

Batarya ve Pil Ömrü

Apple Watch Ultra, kablosuz şarj desteğini de beraberinde getiren Li-Ion bataryaya sahip. Akıllı saatin pil ömrü için vadettiği saat ise bütün dikkati üzerine topluyor. Öyle ki, şirket yeni premium akıllı saatin normal kullanımda 36 saat pil ömrü sunduğunu belirtmiş. Bu yıl, akıllı saat departmanında şirketin sunduğu yeniliklerden biri olan “Düşük Güç Modu” ise Apple Watch Ultra’nın 60 saatlik pil ömrü sunmasını sağlıyor.

Apple, belirttiği üzere 36 saatlik pil ömrü testleri boyunca, akıllı saatin 180 kez kilidini açmış, 180 kez bildirimlere göz atmış, 90 dakika boyunca uygulama kullanmış ve Apple Music üzerinden şarkı dinleyerek 60 dakikalık antrenman yapmış. Bununla birlikte, 36 saatlik pil ömrü testinin 8 saati LTE bağlantısı ile gerçekleştirilirken, geriye kalan 28 saat de Bluetooth aracılığıyla iPhone’a bağlanarak gerçekleştirilmiş. Tüm bu testler ile birlikte, piyasaya sürülen yeni akıllı saat uzun süreli bir kullanımı kendisini tercih edenlere vadediyor. Ancak pil ömrü bununla da sınırlı kalmıyor, yukarıda da belirttiğimiz gibi düşük güç modu aktifken, yani çok daha az sayıda sensör kullanıma açıkken, cihazın şarjı 60 saatlik kullanıma yeter hale geliyor.

Renk Seçenekleri ve Fiyat Bilgisi

Gelelim Apple’ın üst düzey amiral gemisi akıllı saatinin renk seçeneklerine ve fiyat bilgisine. Beklediğimiz gibi, şirketin Ultra adını verdiği yeni akıllı saat modeli, piyasaya sürülen diğer akıllı saatlere göre çok daha yüksek bir fiyat etiketine sahip. Hemen bu noktada, Apple Watch Series 8 akıllı saatin 9.299TL’lik başlangıç fiyatına sahip olduğunu hatırlatalım. Şirketin premium akıllı saati Apple Watch Ultra ise 27.999TL’lik fiyat etiketiyle dikkat çekiyor.

Akıllı saatin çerçeve tasarımının bu yıl titanyum olacağını belirtmiştik. Bu nedenle cihaz farklı renk seçeneklerini barındırsa da çerçevenin rengi hiç değişmiyor. Satın alınabilecek modellerdeki temel fark ise kayış tasarımında göze çarpıyor. Apple, Ultra model akıllı saatleri için üç farklı kayış tasarımını kullanıcıların beğenisine sunmuş. Bu tasarımlardan ilki “Alpine Loop” olarak isimlendiriliyor. Şirkete göre bu kayış, açık hava maceraları için tasarlanmış. Titanyum kasa ve Alpine Loop kayış tasarımlı model ise kendi içerisinde üç farklı renk seçeneğini barındırıyor. Bu renk seçenekleri; Yeşil, Turuncu ve Yıldız Işığı olacak şekilde sıralanıyor.

Şirketin sunduğu bir başka kayış tasarımı ise “Trail Loop”. Bu kayış, şirketin belirttiğine göre dayanıklılık gerektiren sporlarla uğraşan sporcular için tasarlanmış. Ayrıca kayış, şimdiye kadarki en ince kayış olma özelliğini de barındırıyor. Bu kayış tasarımı da beraberinde üç farklı renk seçeneği ile geliyor. Bu renk seçenekleri ise şu şekilde; Mavi/Gri, Siyah/Gri ve Sarı/Bej.

Şirketin kullanıcıların beğenisine sunduğu diğer kayış tasarımı ise silindirik bir şekle sahip. “Ocean Kordon” adı verilen kayış, ekstrem su sporları ve eğlence amaçlı dalışlar için tasarlanmış. Ayrıca bu kayış, titanyum bir tokayı da barındırıyor. “Ocean Kordon” adı verilen kayış da diğer kayış seçenekleri gibi üç farklı renk seçeneğini kullanıcılara sunuyor. Bu renk seçenekleri; Gece Yarısı, Beyaz ve Sarı olacak şekilde sıralanıyor.

Son olarak kayış seçenekleri ve her kayışa özel renk seçenekleri değişse bile, akıllı saatin bahsettiğimiz fiyat etiketi değişmiyor. Şirket, fiyatta oynama yapmadan her kullanıcı için kendisine hitap eden tasarımı seçmesine olanak tanımış. Peki siz Apple Watch Ultra alacak olsanız hangi tasarımı seçerdiniz?