Anasayfa Makale Apple Watch Series 8 ile İlgili Tüm Detaylar

Apple Watch Series 8 ile İlgili Tüm Detaylar

Apple Watch Series 8 Vücut Sıcaklığı

Apple’ın yeni akıllı saati Apple Watch Series 8, 16 Eylül tarihinden itibaren kullanıcılar ile buluşmaya başlayacak.

Apple, akıllı saat departmanında yeni ürünlerini kullanıcılar ile buluşturmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen tanıtım etkinliği ile birlikte piyasaya sürülen cihazlardan biri de Apple Watch Series 8 akıllı saatiydi. Akıllı saat, beraberinde birçok özelliği de barındırıyor. İşte Apple’ın yeni akıllı saati ile ilgili tüm detaylar.

Apple Watch Series 8
Apple Watch Series 8

Tasarım ve Fiziksel Özellikler

Apple’ın 7 Eylül tarihinde gerçekleştirdiği etkinlik kapsamında kullanıcıların beğenisine sunduğu akıllı saati Apple Watch Series 8, tasarım özellikleri bakımından büyük yenilikleri bizlere göstermiyor. Akıllı saat, selefi olan Apple Watch Series 7‘nin tasarımı ile oldukça benzer bir tasarım ile piyasaya sürülmüş. Cihazın ekran tasarımı da yine aynı şekilde geçmişteki tasarımı koruyor. Bazı kullanıcıların beklentisi, akıllı saatin gövde tasarımında yenilik yapılacağı ve cihazın yuvarlak ekrana sahip olacağı yönündeydi. Ancak şirket, şimdilik böyle bir yenileme yapmaya gerek görmemiş.

Apple Watch Series 8, 45 x 38 x 10,7mm ölçüleri ile piyasaya sürüldü. Akıllı saat, ölçüler bakımından da selefi olan Series 7 akıllı saatiyle birebir aynı olma özelliğini taşıyor. Cihaz, iki farklı gövde boyutu ile birlikte satışa sunuldu. Boyut seçenekleri arasında 41mm ve 45mm yer alıyor. Bu değerlerin de yine geçtiğimiz senelerdeki modeller ile aynı olduğunu belirtmekte fayda var. Cihazın 41mm’lik versiyonunun ağırlığı 42,3 gramken, 45mm olan versiyon 51,5 gram ağırlığa sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Tüm bu unsurlar bakımından, Apple Watch Series 8 ile Series 7 cihazlarını karşılaştırdığımızda ortada hiçbir fark göremiyoruz.

Akıllı saatin gövde tasarımında ise üç farklı unsur göze çarpıyor. Bunlardan ilki, saatin ekranını da barındıran ön cam. Ekranın arka bölümünde, saatin kolla temas ettiği bölümde ise seramik/safir kristal arka panel bulunuyor. Cihazın ekranını, paslanmaz çelik çerçeve koruyor. Bunların yanı sıra, akıllı saatin tıpkı geçtiğimiz senelerdeki modellerde de olduğu gibi, özel bir alüminyum çerçeveli varyantının da bulunduğunu belirtelim.

Akıllı saat ayrıca, eSIM desteğine de sahip olacak şekilde geliştirilmiş. Cihaz aynı zamanda, IP6X ve EKG sertifikalarını da barındırmakta. Akıllı saatin 50 metreye kadar suya dayanıklılık desteği sunduğunu da belirtelim. Buna karşın, akıllı saatin suya karşı direnç ömrünü uzatmak için neler yapabileceğinizi de bu yazımız aracılığıyla öğrenebileceğinizi de ekleyelim.

Apple Watch Series 8
Apple Watch Series 8

Ekran Özellikleri

Apple’ın yakında kullanıcılar ile buluşturacağı yeni akıllı saati, 1,9 inç boyutunda Retine LTPO OLED ekranı bünyesinde barındırıyor. Ekran çözünürlüğü ise 484×396 piksel olacak şekilde ayarlanmış. Ekranın diğer özellikleri arasında 1000 nit tepe parlaklığı ve 326ppi piksel yoğunluğu yer alıyor. Ekran, safir kristal cam ile korunuyor ve Always-On Display özelliğini beraberinde getiriyor. Tüm bu özellikleri, geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen Series 7 cihazı ile karşılaştırdığımızda ise herhangi bir fark ile karşılaşmıyoruz.

İşlemci, RAM ve Depolama Alanı

Apple Watch Series 8, performans bileşenleri konusu göz önüne alındığında, geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen modele göre yine pek fazla farkı gözler önüne sermiyor. Geçen seneki model, kutudan çıktığı haliyle watchOS 8.0 çalıştırmaktaydı. Bu sene piyasaya sürülen akıllı saat ise watchOS 9.0 işletim sistemiyle kullanıcılara sunulacak. Ancak bu noktada, Apple Watch Series 7 modelinin de yakın zamanda watchOS 9.0 işletim sistemine güncelleneceğini belirtmekte fayda var.

Bunların haricinde, akıllı saatin teknik özelliklerine göz atacak olursak, cihaz çift çekirdekli Apple S8 yonga seti ile birlikte geliyor. Yonga seti aynı zamanda içerisinde PowerVR GPU da barındırmakta. Akıllı saat, 32GB dahili depolama alanını da kullanıcılara sunacak. Ancak saatin depolama alanını yükseltebilmek adına, ekstra bir SD kart takılabilecek herhangi bir kart yuvası saatte yer almıyor. Cihazda ayrıca 1GB RAM bulunuyor. Saati geçtiğimiz yılki modelden ayıran bir başka özellik ise eMMC 5.1 özelliği. Zira, bu özellik yeni modelde yer alsa da geçtiğimiz yılki modelde söz konusu destekten bahsedemiyorduk.

Apple Watch Series 8
Apple Watch Series 8

Yeni Özellikler

Gelelim Apple Watch Series 8 akıllı saatin bu yıl bizlere sunduğu yeni özelliklere. Apple, tasarım ve donanım bakımından oldukça geniş bir yenilik yelpazesini bizlere sunuyor desek abartmış oluruz. Öyle ki, yukarıda da değindiğimiz gibi, Watch Series 8 ile Watch Series 7 arasında fark bulmak pek de kolay değil. Ancak cihazlar arasındaki temel farklar, az sonra bahsedeceğimiz yeniliklerde göze çarpıyor.

İlk olarak Series 8 cihazının vücut sıcaklığını ölçebilme yeteneğinden bahsedelim. Apple, cihaz henüz piyasaya sürülmeden önce söylenti şeklinde ortalıkta dolaşan sıcaklık sensörü fikrini gerçeğe dökerek, yeni akıllı saatine bir sıcaklık sensörü eklemiş. Saatte yer alan bu sensör, insan vücudundaki 0,1 santigrat derecelik bir sıcaklık değişimini algılayacak kadar hassas olacak şekilde tasarlanmış. Cihaz aynı zamanda, bahsettiğimiz sıcaklık sensörü sayesinde uyku sırasında da kullanıcıların bilek ısısını beş saniyede bir ölçüyor. Akıllı saatte bulunan sıcaklık sensörünün bu derece hassas olmasının temel sebebi ise sensörün iki yönlü olarak çalışıyor olması. Sensörlerden biri saatin arka bölümünde konumlanarak, cilt ile doğrudan temas ediyor. Diğer sensör ise ekranın altında yer alıyor. Apple, bu şekilde konumlandırılan sensörlerin, dış ortamlardan gelen parazitleri de ortadan kaldırmaya yardımcı olacağını belirtmiş.

Yeni akıllı saatin sunduğu bir başka yeni özellik ise kaza tespit sistemi. Bu konuyla ilgili detaylı bir incelemeyi bir başka yazımızda ele almıştık. Burada da merak edenler için kısa bir özet geçmek yararlı olacaktır. Kaza tespit özelliği, 3 eksenli bir jiroskop ve bir adet G-Force ivmeölçer sayesinde yaşanan bir trafik kazasını tespit etmeye yarıyor. Ayrıca, cihaz üzerinde yer alan barometre, GPS ve mikrofon da yaşanan bir kazanın tespit edilmesi için özelliğe yardımcı oluyor. Kaza tespit edildiğinde, kullanıcı acil servislere çağrı gönderemeyecek durumdaysa, cihaz otomatik olarak acil servisleri bilgilendiriyor. Bu sayede, kazanın yaşandığı bölgeye çok daha hızlı bir şekilde acil servis ekipleri gelebiliyor. Bu bakımdan, yeni özelliğin hayat kurtaran bir tarafı olduğunu söylemek de mümkün.

Hazır yeni özelliklere bu şekilde bakmışken, akıllı saat üzerinde yer alan diğer sensörleri de sıralayalım. Yukarıda belirttiğimiz yeniliklerde, saatte bir sıcaklık sensörü ile ivmeölçer ve jiroskoplardan bahsetmiştik. Bunların yanı sıra cihazda kalp atış hızı sensörü, barometre, pusula, SpO2, VO2max sensörleri de yer alıyor. Cihaz aynı zamanda, ultra geniş bant aralığı desteğini de kullanıcılara sunuyor.

Apple Watch Series 8
Apple Watch Series 8

Batarya ve Pil Ömrü

Apple Watch Series 8 akıllı saat, batarya konusunda da geçtiğimiz yılki modelden ayrılmıyor. Cihaz, 309mAh Li-Ion bataryaya sahip olacak şekilde satışa sunulacak. Akıllı saat ayrıca, kablosuz hızlı şarj desteğini de barındırıyor. Cihaz, tüm bu özellikleri ile Series 7 cihazı ile birebir aynı olacak şekilde kullanıcılar ile buluşuyor. Ancak, yeni akıllı saati geçtiğimiz yılki modellerden ayıran düşük güç modu özelliği, pil ömrü konusunda dikkat çekiyor. Fakat, watchOS 9.0 işletim sistemi ile birlikte sunulacak yeni özelliğin, kısa zaman içerisinde Series 4 cihazından itibaren piyasaya sürülen tüm akıllı saatler için mevcut olacağını da belirtmekte fayda var.

Cihaza bu yıl eklenen düşük güç modu, normal kullanım süresine göre çok daha fazla kullanım süresi elde etmeyi sağlıyor. Ancak tabi ki karşılığında bazı özelliklerden feragat etmek gerekiyor. Mod aktif edildiğinde, Always-On Display başta olmak üzere bazı özellikler devre dışı kalıyor. Devre dışı kalan özellikler arasında belirli sensörlerin işlevlerinin de bulunduğunu hemen belirtelim.

Renk Seçenekleri ve Fiyat Bilgisi

Şirketin yeni akıllı saati, yukarıda da değindiğimiz gibi alüminyum ve paslanmaz çelik olmak üzere iki farklı kasa seçeneğiyle birlikte satışa sunulacak. Bu iki farklı kasa seçeneği, beraberinde farklı farklı renk seçeneklerini de sunuyor. Cihazın alüminyum versiyonunu tercih etmek isteyen kullanıcılar, Gece Yarısı, Yıldız Işığı, Gümüş ve (PRODUCT)RED renk seçeneklerinden birini tercih edebilecek. Bu noktada hemen, Türkiye’de satışa sunulan Series 8 modellerinin yalnızca alüminyum kasaya sahip olduğunu belirtelim. Cihazın alüminyum olmayan ve paslanmaz çelik kasa ile gelen varyantı ise Gümüş, Altın ve Grafit olmak üzere üç farklı renk seçeneğini barındırıyor.

Apple Watch Series 8’in, Türkiye’deki başlangıç fiyatı ise 9.299 TL olacak. Cihazın renk seçenekleri arasında herhangi bir fiyat farkı bulunmuyor. Akıllı saatlerin halihazırda ön satışa açık olduğunu ve 16 Eylül’den itibaren kullanıcılar ile buluşacağını da belirtelim.

İşte Apple’ın yeni giyilebilir cihazı Apple Watch Series 8, kullanıcılara bunları vadediyor. Bundan sonrası ise kullanıcıların takdirine kalıyor.