Anasayfa Makale NVIDIA Isaac Nova Orin ile Otonom Mobil Robotlar Çağ Atlıyor

NVIDIA Isaac Nova Orin ile Otonom Mobil Robotlar Çağ Atlıyor

NVIDIA Isaac Nova Orin

NVIDIA’nın yapay zeka departmanına önem verdiğini IGX Platformu makalemizde belirtmiştik. Amerikalı üretici, geleceğin fabrikalarını inşa etmek için kolları sıvamış durumda. Yeni otonom mobil robot NVIDIA Isaac Nova Orin ile fabrika ve depolarda işleyiş hızı artıyor. Nova Orin platformu, NVIDIA tarafından otonom mobil robotların geliştirme maliyetini azaltmak ve güvenliği artırmak için tasarlandı.

Dünya genelinde pek çok ürüne olan talep artmış durumda. Bu sebeple fabrika ve depolardaki üretim – dağıtım hızı da oldukça önem kazandı. NVIDIA’ya göre ise bu durum, yapay zekanın kullanımından geçiyor. Şirket, özellikle insanların ve robotların uyum içinde çalışacağı fabrikaları amaçlıyor.

NVIDIA, otonom mobil robotlar için üç farklı platform duyurdu. Bunlardan ikisi NVIDIA Isaac Nova Orin robotik yığını ve Robot İşletim Sistemi‘ne sahip Jetson AGX Orin kullanırken, üçüncü platform ise iki tane Orin modülüne güveniyor.

Otonom mobil robotlar (AMR), sürücüsüz otomobillere benzetilebilir. Ancak AMR’ler önceden belirlenmiş güzergahlara ek olarak önceden yapılandırılmamış ortamlarda da çalışma yeteneğine sahipler. Böylece depolarda, dağıtım merkezlerinde ve fabrikalarda nesnelerin taşınması için kullanılabilirler. Ayrıca konaklama, temizlik ve ürün teslimatı için de programlanabiliyorlar.

AMR üreticileri, bu ürünlerin donanımlarını, yazılımlarını ve sensörlerini yıllardır kendi içlerinde geliştiriyorlar. Bu durum, AR-GE için harcanan paranın artmasına ve alana özel yazılım geliştirilmesine engel oluyor. NVIDIA Isaac Nova Orin test edilmiş, endüstriyel sınıf sensör konfigürasyonları, yazılım ve GPU destekli hesaplama yetenekleri ile geleceğe daha dönük. Ayrıca, geliştiricilerin NVIDIA AI platformundan yararlanmasını sağlayarak farklı robot yazılımları geliştirmelerini de sağlıyor.

ABI Research’in tahminlerine göre AMR pazarı, 2030 yılına kadar ortalama 6 kat büyüyerek 8 milyar dolardan 46 milyar dolara çıkacak.

Yüksek Yetenekli, Esnek Mimari

Belirli kullanım durumları için üç adet NVIDIA Isaac Nova Orin referans tasarımı mevcut.

Bu tasarımlardan birincisi, Orin tabanlı ancak güvenlik sertifikalı sensörlere sahip değil. İkincisi, bu sensörlere ve güvenlik için programlanabilir mantık denetleyicisine sahip. Üçüncüsü ise güvenliği sağlamak için yapay zekaya dayanan çift Orin tabanlı bir tasarıma sahip.

Stereo kameralar, lidarlar, ultrasonik sensörler ve hareket ölçüm birimleri için sensör desteği de mevcut. Bu sensörler endüstriyel uygulamalar için performans, fiyat ve güvenilirliği dengelemek üzere seçilmiş. Sensör paketleri ve farklı tasarımlar, güvenli ve işbirliğine dayalı AMR’ler geliştirmek ve dağıtmak için gerekli olan çeşitliliği sağlıyor. Bu sayede, bir sorun için tek çözüm yolu yerine birden farklı çözüm yolu sağlanıyor.

Stereo kameralar ve balık gözü kameralar, NVIDIA tarafından kamera ortaklarıyla koordineli olarak özel olarak tasarlandı. Tüm sensörler kalibre ve senkronize halde, güvenilir veri yakalamak için kullanılıyor. Bu sensörler, AMR’lerin çok çeşitli durumlarda nesneleri ve engelleri algılamasına olanak tanıyor. Buna ek olarak, eşzamanlı konum belirleme ve haritalama özelliği de bu sensörler ile sağlanıyor.

NVIDIA, işlevsel güvenlik için onaylanmış sensörlere ihtiyaç duyan ve duymayan uygulamalar olmak üzere iki farklı sensör seçeneği sunuyor. NVIDIA Isaac Nova Orin bu 2D lidarlara ek olarak, haritalama ve veri toplama için 3D lidar’ı da destekliyor.

Amerikalı üretici, donanım ve entegrasyon araçlarına ek olarak kapsamlı yazılım desteğiyle de Nova Orin platformunu ileriye taşıyor. Platform için geliştirilen işletim sistemi, tüm donanımlar için gerekli sürücülere ve onların entegrasyonu için tasarım kılavuzlarına sahip. Böylece Nova Orin, Robot İşletim Sistemi tabanlı bir robot uygulaması ile kolayca entegre olabiliyor.

Bulut Temelli Yazılım Desteği

Tüm bu sensörler, gerçek bir robota ihtiyaç duymadan uygulama geliştirme ve test için Isaac Sim‘de onaylanmış sanal modellere sahip olacak.

NVIDIA Isaac Nova Orin

Bulut temelli yerel veri toplama araçları, hata ayıklama ve eğitim için gereken çok büyük miktarda sensör verisi için fiziksel test alanlarını ortadan kaldırıyor. Nova sensörler için geliştirilen son teknoloji GEM’ler (geliştiricilerin araştırma ve uygulamalarından toplanan pratik, gerçek zamanlı grafik tekniklerini kapsayan makalelerin bir derlemesi), Jetson Orin platformu ve GPU hızlandırması ile görsel haritalama, stereo derinlik tahmini, engel tespiti, 3D yeniden oluşturma, anlamsal segmentasyon ve yer tahmini gibi temel yapı taşları sağlıyor.

NVIDIA Isaac Nova Orin, tüm bunlara ek olarak buluttaki iç mekan ortamları için yüksek kaliteli, şehir ölçeğinde 3D haritaları hızlı bir şekilde oluşturmaya imkan veriyor. Oluşturulan bu haritalar, robotların konum bilgisine ulaşarak filo planlamasına ve simülasyonuna izin veriyor. Ayrıca, robotlardan gelen veriler anlık kullanılarak haritaların sürekli güncellenmesine olanak sağlanıyor.

Nova Orin otonom robot

Robotik sistemlerin gelişmesiyle, kritik yapay zeka yazılımlarının güvenli dağıtımı ve yönetilmesi gelecekteki AMR’ler için çok önemli. Nova Orin, kolay dağıtım sağlaması ve bakım maaliyetlerini azaltması ile fabrikalar ve depolar için kritik bir role sahip. Tüm bunlara ek olarak NVIDIA Isaac Nova Orin, kablosuz güncelleme ve cihaz yönetimi gibi özelliklere de sahip. Modüler tasarımı da geliştiriciler için pratiklik sağlıyor.

NVIDIA, AMR’lerin maliyetini azaltmak ve güvenirliğini artırmak için pek çok kurumla yakın bir şekilde çalışıyor. Ayrıca, geliştiricilerin uygulamalarını hızla geliştirmelerine imkan sağlayan navigasyon odaklı yazılım geliştirme kiti pakete dahil.

Fabrika ve depoların daha üretken olması, robotların yan yana güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasından geçiyor. NVIDIA’nın amacı ise Nova Orin’in, AMR’ler için bu yeni yapay zeka çağında ipleri ele alması.