Anasayfa Haber Ryzen 7000, Linux’ta Güvenlik Önlemleri Kapalıyken Daha Hızlı Çalışıyor

Ryzen 7000, Linux’ta Güvenlik Önlemleri Kapalıyken Daha Hızlı Çalışıyor

Ryzen 9 7950X3D

Yeni piyasaya çıkan Ryzen 7000 işlemciler, Linux sürüm 6.0’da bazı güvenlik özellikleri devre dışı bırakıldığında daha hızlı çalışıyor. AMD Zen 4 mimarisindeki bu anormalliğin arkasındaki neden halen bilinmiyor, ancak güvenlik önlemlerinin kesinlikle aktif tutulması gerektiği söyleniyor.

Linux 6.0 çekirdeği, Ryzen 7000 serisi için Speculative Store Bypass odaklı çeşitli güvenlik tedbirleri, Spectre V4 ile ilgili SSBD ve SWAPGS önlemleri ve Spectre V1 önlemleri dahil olmak üzere çeşitli güvenlik özelliklerine sahip. Ayrıca Spectre V2 için Indirect Branch Predictor Barriers gibi çeşitli çözümler mevcut.

Zen 4 ile Linux’ta SSB Spectre V1 ve Spectre V2 önlemlerini “mitigations=off” komutuyla devre dışı bırakabiliyoruz. Phoronix, Ryzen 9 7950X ile yaptığı testlerde işlemcinin genel olarak %3 daha hızlı olduğunu tespit etti. Selenium gibi bazı testlerde %42.6 gibi inanılmaz performans artışları elde edildi. Güvenlik özelliklerinin devre dışı bırakılmasıyla olumsuz etkilenen birkaç uygulama da vardı. Örneğin tress-NG dahil olmak üzere bazı sentetik testlerde %26.6’ya varan düşüşler yaşandı.

Güvenlik önlemleri devre dışı bırakıldığında uygulamaları çoğunda performans artışı oldu. Bu tür güvenlik önlemleri neredeyse her zaman CPU performansının düşmesine neden olmuştur. AMD Zen 4 yongalarda yaşanan durum ise şaşırtıcı.