Anasayfa Video Mercusys Halo H80X Mesh İncelemesi

Mercusys Halo H80X Mesh İncelemesi

Mesh cihazlar boyutlarına göre önemli bir işi başarıyorlar ve buna doğru orantılı olarak maliyetli çözümler. Bu sebeple mesh cihazlar sınırlı sayıda kullanıcının erişimine açık bir sınıf ürün. TP-Link’in bütçe odaklı alt markası Mercusys, Halo H80X ile bunu değiştirmeyi ve mesh sistemleri daha erişilebilir kılmayı amaçlıyor.

Birden çok yönlendirici kullanarak tek bir ağ bağlantısında kalıp, tüm evinize kablosuz ağ dağıtmanızı sağlayan mesh sistemlere daha önce Technopat’ta çokça yer verdik, vermeye de devam ediyoruz.

Kutu içeriği

Kutu üzerinde uzun uzun ürünün özelliklerine değinmiş Mercusys. Bunlar arasında öne çıkanlar WI-FI 6’nın ve Mesh ağ sisteminin getirdiği özellikler, Halo H80X’in maksimum 650m2 kapsama alanı, ve desteklediği WI-FI hızları var. Bunlara videomuzun ilerleyen dakikalarında ayrıntılı değineceğiz.

Halo H80X üçlü set şeklinde geliyor ve kutuyu açtığımızda bizi ilk bu dikdörtgen beyaz üniteler karşılıyor.

Kutuda 1 metre uzunluğunda RJ45 uçlu, Cat5e kategorisinde ethernet kablosu var. Onun da altında burada poşetlere sarılı şekilde güç adaptörlerini görüyoruz her ünite için.

Dikkatimi çeken bir detay, Tp-Link Deco mesh ürünlerinde beyaz adaptörler olurken Mercusys’te bunun yerini siyah adaptörler alıyor.

18W güç sağlayabilen adaptörler.

Kimi için önemsiz ama görünüşe ve kablo rengine, uyumuna bu kadar dikkat ediyorsanız biraz extra ödeyip Tp-Link’in mesh ürünlerini almanız gerekiyor. Bu adaptörler ünite başına 18W’a kadar güç sağlayabiliyor ve barrel jack uçlara sahipler.

Fiziksel detaylar

Şimdi Halo H80X ünitelerini poşetlerinden çıkarıp biraz daha yakından bakalım. Arka tarafta adaptör girişi ve 3 adet gigabit hızlarda ethernet yuvalarını görüyoruz. Burada ayrıca bir iğneyle basabileceğiniz sıfırlama tuşu da bulunuyor.

Bu bildirim LED’i üniteler ağa bağlanırken sarı, internet bağlantısı koptuğunda kırmızı ve sorunsuz bağlandığında beyaz renkte yanıyor.

Üründeki tek ışık, ön tarafta sol alt köşede bulunuyor. Alt ve üstte havalandırma delikleri dışında pek ayrıntı bulunmayan sade bir tasarıma sahip. Her ünitenin altında 4 adet kauçuk ayak var ve koyduğunuz yerde stabil bir şekilde duruyorlar.

Kurulum

Kurulumu diğer Tp-Link mesh sistemlerde olduğu gibi sadece birine güç vererek başlatıyoruz. Akıllı telefonunuzdan Mercusys uygulaması ile ekrandaki yönergeleri izleyip, kurulumu birkaç adımda tamamladıktan sonra sırayla diğer ünitelere güç verip ağınıza dahil etmeniz gerekiyor.

Yönlendirici Olarak Kullanabilme

Bu noktada şunu da belirteyim, Mercusys’i bir yönlendirici olarak da kullanabiliyorsunuz. Servis sağlayıcınızdan gelen ethernet kablosunu kurulum yapmakta kullandığınız ünitenin arkasındaki herhangi ethernet yuvasına takıp, bağlantı tipi olarak point to point protocol over ethernet anlamına gelen PPPoE’yi seçip,  internet kullanıcı adınızı ve şifrenizi girdikten sonra servis sağlayıcınızın verdiği yönlendirici kaldırarak ana mesh ünitenizi yönlendirici olarak kullanıp diğer mesh ünitelere bu interneti yaymasını sağlayabiliyorsunuz.

Desteklenen Mesh Protokolleri

Halo H80X’in desteklediği Mesh protokollerine baktığımızda 802.11 k/v/r yani standardın en güncel versiyonu dahil hepsinin desteklendiğini görüyoruz.Bu protokolleri destekleyen cihazlarınızla hareket halindeyken mesh üniteler arasında sıkıntısız geçiş yapılacaktır.

Kablosuz Ağ Güvenliği

Kablosuz ağ güvenliği noktasında da benden geçerli not alan bir ürün oldu çünkü WPA3 şifreleme standardını da destekliyor. Bu teknoloji artık eskiyen ve kırılması mümkün WEP ve WPA2 gibi standartlara göre çok daha üstün ve WPA2’nin bilinen açıklarını kapatıp ağınızdaki hassas bilgilerin 3. Kişilerin eline geçmesini çok zorlaştırıyor.

Kablosuz Ağ Hızı ve Özellikleri

Mercusys Halo H80X’in sade bir tasarımı var ve vitrinlerde dekor olarak kullanıldığında sırıtmıyor.

Halo H80x WI-FI 6 destekli bir mesh ünitesi ve kullanım tecrübesinde en büyük farkı yaratan öncelikle bu. Civardaki kablosuz ağları tesbit edip işaretleyen ve sizin ağınızı ondan ayırıp parazit oluşmasını engelleyen BSS Color teknolojisinden tutun, 160MHz kanallara, birden çok cihazla eş zamanlı olarak veri alıp gönderilmesine imkan veren MU-MIMO’ya kadar günlük hayatınızında faydasını göreceğiniz birçok güzel özellik sunan bir teknoloji bu.

Bazı WI-FI 6 yönlendiricilerin 160 MHz kanallara sahip olmadığını ya da WPA3 desteği olmadığını görüyorum ve bu gerçekten üzücü çünkü hız ve güvenlik WI-FI 6’nın en büyük özelliklerinden biri. Bu anlamda Halo H80X’te teknolojinin tüm özelliklerinin eksiksiz desteklendiğini görmek güzel.

Bu saatten sonra bir ağ ürünü alacaksanız, Technopat olarak kesinlikle WI-FI 6 desteğinin tam olduğundan emin olmanızı öneriyoruz. Çünkü WI-FI 6 size yüksek indirme gönderme hızları sağladığı gibi ve komşularınızın ağlarıyla çakışma ve kopma gibi sorunlarla kesin çözüm sunuyor.

Son olarak cihaz Tp-Link’ten bildiğimiz Smart Connect özelliğini de destekliyor. Bu özellik hem 2.4 GHz, hem de 5 GHz bantları tek SSID altında birleştirip cihazınız hangi bandı destekliyorsa, ona göre bağlantı kurulmasını sağlıyor.

Menzil Testi

Test için ofisimizde belirlediğimiz 400 metrekare üzeri alana Mercusys Halo H80X’i kurduk. Arada bolca duvar ve engel bulunmasına karşın hiçbir noktada internet bağlantımız kesilmedi. Gerek mobil şekilde gerek de masaüstü bilgisayarlarımızdan yaptığımız hız ve menzil testlerinde internet servis sağlayıcımızın taahüt ettiği hızlara ulaşmayı başardık. Videomuzu izleyerek menzil testimizde elde ettiğimiz değerleri görebilirsiniz.

Sonuç

263 dolar tavsiye edilen perakende satış fiyatına sahip Mercusys Halo H80X 3’lü set, WI-FI 6’yı ve Mesh teknolojisini 650 metre kare alana yayabiliyor ve bu teknolojisiyle bildiğiniz Tp-Link kalitesi ve güvencesiyle daha rekabetçi bir fiyata bizlerle buluşturuyor. 

Ürünün üretim maliyeti düşürecek bileşenler tercih ederek bütçe odaklı bir ürün ortaya çıkarılmış ve testlerimizde bunun ağ performansına yansıyan olumsuz bir etkisini farketmedik.