Anasayfa Haber Sekiz Adet RTX 4090, Şifreleri Dakikalar İçinde Kırabiliyor

Sekiz Adet RTX 4090, Şifreleri Dakikalar İçinde Kırabiliyor

Güvenlik araştırmacısı Sam Croley, yeni RTX 4090 ekran kartlarının şifre kırma konusunda ne kadar başarılı olduğunu anlattı. Ada Lovelace mimarili kart, Croley’e göre Microsoft’un New Technology LAN Manager (NTLM) kimlik doğrulama protokolü ve Bcrypt teknolojisiyle karşı karşıya kaldığında bile RTX 3090’dan iki kat daha hızlı.

HashCat V.6.2.6, sistem yöneticilerinin ve siber güvenlik uzmanlarının kullandığı temel parola kırma araçlarından birisi. Araştırmacılar, bu yazılım sayesinde farklı senaryolarda şifrelerin güvenlik seviyesini test edebiliyor.

Tahminlere göre sekiz adet RTX 4090 GPU’dan oluşan bir donanımla sekiz karaktere sahip bir parolayı 48 dakikada kırmak mümkün. HashCat en sık kullanılan şifreleri test etmek için çalıştırıldığında, 200 milyar olası kombinasyonun tamamını deneyen teorik 48 dakikalık bir kırma işlemini milisaniye aralığına indirebiliyor. Statista 2017 verilerine göre sızdırılan en yaygın şifreler (%32’lik payla) sekiz karakterden oluşuyor.

Maalesef RTX 4090’a siber suçlular da dahil olmak üzere herkes sahip olabilir. Grafik kullanıcı arayüzündeki (GUI) devrimsel gelişimler ve yazılımların yüksek performanslı ekran kartına sahip bilgisayarda kolayca çalıştırılabilmesiyle birlikte bu araçları kullanmak her zamankinden daha kolay hale geldi. Yani birkaç RTX 4090 satın alma imkanı olan sıradan kişiler bile donanım gücünden yararlanarak parola kırma işlemi yapabilir.

GeForce RTX 4090, selefini neredeyse her algoritmada iki kat performans farkıyla geride bırakıyor. HastCat yazılımında çok sayıda saldırı türü sunuluyor. NVIDIA’nın yeni amiral gemisi ise tüm senaryolarda yüksek performans sunuyor.