Anasayfa Makale FPS Oyunlarında Gelişim İçin İpuçları

FPS Oyunlarında Gelişim İçin İpuçları

Yıllardan beridir FPS (first person shooter-birinci şahıs nişancı) oyunları oynuyoruz. Kimi oyuncular doğuştan gelen yeteneklere sahip ve bu oyunlara daha yatkın. Ancak bu tür rekabetçi oyunlarda kendimizi geliştirebilmemiz için yapabileceğimiz bazı şeyler de var.

Her gün pratik yapmak ve oyunları çok ciddiye almak zorunda değilsiniz. Eski profesyonel Overwatch oyuncusu Rémy ‘Adetonian’ Cabresin, FPS becerilerini geliştirme konusunda bazı ipuçları veriyor. Aynı zamanda genel olarak bilinen bazı yöntemlere de değineceğiz.

Fare ve Mousepad Seçimi

Şimdi donanımsal etkenlere bir göz atalım. Nişan alma, yani aim söz konusu olduğunda en önemli iki donanım fareniz ve fare altlığınızdır (mousepad). Sensör teknolojileri de bildiğiniz gibi son yıllarda çok gelişti. Size en uygun oyun faresini ararken DPI yetenekleri, ağırlığı ve buton düzeni gibi dikkate almanız gereken birkaç şey var. Profesyonel oyuncular genelde daha basit, daha hafif fareler öneriyor. Fare üzerinde sürekli olarak kullanabileceğiniz, parmaklarınıza yakın birkaç ek buton yeterli. Daha hafif modelleri mousepad üzerinde isteğinize göre hareket ettirmeniz daha kolaydır. Ayrıca FPS oyuncuları için tepki süreleri de çok önemli.

Mousepad seçimine gelince, aslında bu tercih kişinin alışkanlığına ve kullanımına göre değişiklik gösterebilir. Adetonian, oyun sırasında sürekli farenizi kaldırmak zorunda olacağımız için masanıza sığabilecek en büyük fare altlığını almamızı öneriyor. Bu özellikle oyun için hassasiyet ayarını çok düşük seviyelere getiren ve çok düşük DPI ayarları kullanan oyuncular için bir endişe kaynağı.

Fare altlığı için speed (kaygan-yüksek hızlı) ve control (yüksek kontrol) gibi iki seçenek var. Bu noktada oyun tarzınıza uyan pedi seçmek en iyisidir. Herkesin oyun oynama tarzı farklı ve kesin bir şey söylemek de mümkün değil. Eğer imkanınız varsa etrafınızda iki ayrı mousepad seçeneğini deneyin ve sizin için en doğru seçeneğe karar verin.

Eğer hızlı tempolu ve rekabetçi oyunlar oynuyorsanız, kayganlık seviyesi yüksek ve hızlı harekete izin veren ürünler genel olarak daha iyidir. Her tip için çeşitli yüzeyler mevcut olduğundan, her mousepad’in aynı şekilde tasarlanmadığını belirtmekte fayda var.

Nitekim en uygun seçeneği bulmanız için araştırma yapmanız en iyisi. Her zaman olduğu gibi, fare ve mousepad konusunda fikir alışverişi yapmak için Technopat Sosyal‘i ziyaret edebilirsiniz.

Fiziksel Etkenler

Donanımınız her ne kadar iyi olursa olsun, oturma şekli, fare tutma şekli (pençe, avuç içi ve parmak ucu gibi), monitör uzaklığı ve koltuk ayarı gibi birçok etken var. Özetle, FPS oyun oynarken kendinizi en rahat nasıl hissediyorsanız her şeyi buna göre ayarlayın. Fare modelinizi elinizin boyutuna ve tutuş şeklinize göre seçin.

Adetonian, “Daha önemli olan kurulumunuzun genel ergonomisidir.” diyor. “Yorgun olduğunuz için eğilseniz bile bu oyununuzu etkiler. Ayrıca bilekleriniz için yeterince yer olduğundan emin olmak istersiniz.”

Rahat hareket edebilmeniz için masanızda yeterli boş alan olduğundan emin olun. Koltuğunuzun yüksekliğini ve eğimini en rahat hissettiğiniz şekle getirin. Antrenman yaparken veya dereceli bir oyundayken performansınızın değiştiğini göreceksiniz.

Hassasiyet ve Duyarlılık

FPS oyunları söz konusu olduğunda fare hassasiyeti en önemli şeydir. Bu noktada hiç kimse için tam bir hassasiyet veya DPI ayarı vermek doğru değil. Tam kontrol için en doğal hissettiren ayarları deneme yanılma ile bulabilirsiniz.

Genel olarak yorumlayacak olursak, yüksek DPI ve yüksek hassasiyet ayarları iyi değildir. FPS oyunları çok ince tepkisel hareketler gerektirir. Küçük fiziksel hareketler daha belirgin imleç hareketlerine dönüşebileceğinden, bazı fareler yüksek DPI ayarlarında daha kötü performans gösterecektir. Ek olarak, farklı oyunlarda hissiyat değişebilir.

Genel olarak, Windows’ta rahat edeceğiniz temel bir DPI seçmek (örneğin 800 DPI) en iyisidir. Ardından CS:GO veya Valorant gibi oyunlarda her şeyi test edin. Bir oyunda DPI ve oyun içi hassasiyetiniz hakkında fikir edindikten sonra, diğer oyunlarda aynı hissiyatı elde etmek için ayarlarınızı düzenlemeyi kolaylaştıran eDPI ayarını (Effective Dots Per Inch-İnç Başına Etkili Nokta) hesaplayabilirsiniz.

Bu değer, özellikle birden fazla nişancı oyunu oynuyorsanız ve hepsinde tutarlı bir hassasiyet sağlamak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken önemli bir değer. Her oyunun fare hassasiyetini ayarlamak için kendi ölçeği vardır, bu nedenle ideal eDPI değerinizin ne olduğunu hesaplayarak ayarlarınızı oynadığınız her FPS oyununa uyacak şekilde yapabilirsiniz. DPI değerinizi oyun içi hassasiyetinizle çarparak eDPI değerinizi hesaplayabilirsiniz. Ayrıca diğer oyunlar için ayarlarınızı dönüştüren çok sayıda hesaplayıcı var.

480 eDPI ile Örneklendirme CS:GO Valorant Overwatch Apex Legends
DPI 400 400 400 400
Hassasiyet
(Sensitivity)
1.2 0.38 4.0 1.2

Yoklama hızı (polling rate), farenizin saniyede kaç kez bilgisayarınıza veri bildirdiğini temsil eder. Yani yoklama hızı ne kadar yüksek olursa, oyun faresinin konumu o kadar sık iletilir. Çoğu modern farenin 125, 500 ve 1000 Hz arasında seçim yapabileceğiniz önceden belirlenmiş değerleri vardır. Genel olarak, 500 ve 1000 Hz arasında ayrım yapmak neredeyse imkansızdır. Birçok profesyonel FPS oyuncusu sorunsuz bir şekilde 500 Hz’de oyun oynamakta.

Düşük Hassasiyet

Düşük hassasiyet ayarı, hassas hareketleri gerçekleştirmek için size daha fazla kontrol sağlar. Ancak bu durumda farenizi bilekten ziyade dirseğinizi hareket ettirerek kontrol etmeniz gerekir. Adetonian, 400-800 DPI aralığında başlamanın ve ardından hassasiyeti rahatlığınıza, oyun tarzınıza göre ayarlamanın iyi bir yöntem olduğunu söylüyor. Düşük ve yüksek hassasiyet arasındaki fark şu şekilde görünebilir:

Mousepad’in bir ucundan diğerine 400 DPI ile hareket:

Aynı hareket, bu kez 1600 DPI ile:

Sık sık hedefinizi kaçırdığınızı fark ederseniz oyun içinde hassasiyetinizi küçük dilimlerle düşürmeyi deneyin. Ancak hedefi tutturmak için büyük çaba harcıyorsanız hassasiyetinizi bir miktar artırabilirsiniz. Küçük miktarlarla birlikte sizin için en iyi olan ayarı bulabilirsiniz. Sürekli hassasiyet ve DPI ayarı değiştirmek iyi bir şey değildir. En rahat hissettiğiniz ayarı kaydedin ve her şeyin oturması için bu hissiyata alışın. Eğer bir maçta kötü oynuyorsanız bu her zaman kötü olacağınız anlamına gelmiyor.

Daha düşük bir hassasiyete alışırken kolunuzu yeterince hızlı hareket ettiremiyormuş gibi hissetmeniz doğaldır. Pratik yaptıkça kol ve bilek hareketlerinizle birlikte kas hafızanız her şeye alışacak.

Fare Hızlandırma (Mouse Acceleration)

Windows üzerinde fare hızlandırma ayarının kapalı olması genel olarak daha iyidir. Belki de bu ayarı yıllardır aktif olarak kullanıyorsunuz. Böyle bir değişiklik yaptığınızda oyunlarda aim’iniz en azından bir süre için bozulabilir. Ancak zamanla yeni düzene alışacaksınız. Eğer bu ayarı değiştirdiğinizde büyük sorunlar yaşıyorsanız tekrar eski haline getirebilirsiniz.

  • Windows arama kutusuna “Denetim Masası” yazarak giriş yapın.
  • Sonrasında Aygıtlar ve Yazıcılar’a tıklayın.
  • Buradan farenizi bulduktan sonra sağ tıklayın ve “Fare ayarlarına” tıklayın.
  • İşaretçi Seçenekleri sekmesine geldikten sonra “İşaretçi hassasiyetini artır” seçeneğini kaldırın.

Ek olarak, “İşaretçinizin hızını seçin” kısmıyla oynamayın. Bu kısmın varsayılan değeri altıncı kademedir (6/11).

Bazı oyunlar ayrıca ayarlar menüsünde veya oyun konsolu aracılığıyla hızlandırmayı ayarlamanıza izin verir. CS:GO’da ham girişi etkinleştirme komutu ‘m_raw input 1’dir. Farenizin özel yazılımı da (Razer Synapse, Logitech G Hub gibi) fare hızlandırma ayarıyla oynamanıza olanak tanır. Ayrıca bazı uygulamalar bu ayarı otomatik olarak etkinleştirebilir. Emin olmak için her zaman işletim sistemi ayarlarınızı kontrol edin.

Teknikler ve Oyun Anlayışı

İki temel hedefleme türü var: izleme (tracking) ve ani vuruş (flick shot). İzleme tekniğinde nişangâh ile birlikte etraftaki nesneleri ve düşmanın çıkabileceği olası noktaları sürekli takip ederiz:

Ani vuruş tekniğinde ise nişangah ani bir sıçramayla rakibin üzerine gider ve ateş ettikten sonra orta konuma tekrar getirilir:

Adetonian, her şekilde izleme tekniğini kullanmanızı öneriyor. Rakip hareketlerini tahmin etme konusu çok önemli. Düzenli oyun oynamaya devam ettikçe bu becerinizi de geliştirebilirsiniz.

Nişan Alma Becerisini Geliştirecek Araçlar

Steam’de ücretsiz olarak sunulan Aib Lab, çok yönlü ve ücretsiz bir araç. Erken erişimde olan bu oyun yardımcısı sürekli geliştirmeler alıyor. Bu aracı izleme ve refleksler dahil olmak üzere antrenmanınızın farklı yönlerini geliştirmek için kullanabilirsiniz. Burada ilerleme sürecinizi izlemek ve tepki sürenizi ölçmek için detaylı bir özet sunuluyor. Ayrıca performansınıza dayalı kişisel geri bildirimler ve hatta devamlılığı teşvik etmek için lider tabloları mevcut.

Elbette her oyunun mekanikleri ve hissiyatı farklı. Ancak nişan alma becerilerinizi geliştirirseniz genelde bu tüm FPS oyunlarına etki eder. Eğer tek bir FPS oyunu oynuyorsanız, oyun içinde alıştırmalar yapmak daha iyi bir seçenek olacaktır.

Pratik Yapmak İyidir

Her şey hazırsa artık pratik yapmaya başlayabiliriz. FPS oyunları için kas hafızamız çok önemlidir. Tarayıcı tabanlı olarak aim geliştirebileceğimiz bazı sayfalar var, ancak bunun yerine doğrudan oyunda alıştırma yapmak en mantıklı harekettir. Birçok oyunda antrenman yapmak için bölümler (Valorant’ta Poligon gibi) veya haritalar (CS:GO’da özel atölye haritaları gibi) var. Ayrıca ölüm maçları gerçek oyunculara karşı oynadığımızdan dolayı daha iyidir. Boş zamanlarınızda pratik yapabilir, kas hafızanızı eğitebilirsiniz.